Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Straujuma oficiāli pieprasa Cilinska demisiju; lielākā daļa koalīcijas atbalsta

Piektdien vakarā premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) saistībā ar valdības lēmuma nepildīšanu par nepiedalīšanos 16.marta gājienā ir pieprasījusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) demisiju, informēja Straujumas pārstāvis Andis Blinds.

Atbrīvot ministru no amata ir ne tikai viņas tiesības, bet arī pienākums, jo ministrs nav ievērojis valdības lēmumu. Pēc Straujumas domām, Cilinskis šādā veidā palielina riskus atsevišķu radikāli noskaņotu grupu provokācijām. Premjerministre arī atgādinājusi, ka Cilinskim bija iespēja izvērtēt savu piedalīšanos vai nepiedalīšanos 16.marta pasākumos.

15.martā un 16.martā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumus pildīs kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), savukārt no 17.marta - tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK).

Lielākā daļa valdošās koalīcijas politisko spēku atbalsta Straujumas lēmumu par Cilinska atbrīvošanu no amata. Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) norāda, ka šis jautājums ir premjerministres atbildība.

Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsta Straujumas lēmumu, jo valdības pārstāvjiem 16.martā nevajadzētu piedalīties pasākumos pie Brīvības pieminekļa, lai neradītu drošības draudus valstij. Viņš neuzskata, ka Cilinska atlaišanas gadījumā varētu notikt izmaiņas koalīcijas sastāvā, tāpēc sagaida, ka nacionālā apvienība virzīs savu kandidātu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam.

Vērtējot Saeimas deputāta un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra Romāna Naudiņa (VL-TB/LNNK) iespējamo kandidēšanu uz ministra amatu, Zaķis norādīja, ka viņš ir pieredzējis politiķis un uzņēmējs ar labu reputāciju.

Reformu partija (RP) viennozīmīgi atbalsta Straujumas pozīciju šajā jautājumā, jo nav pieļaujams ne tikai tas, ka valdības ministrs 16.martā piedalās pasākumā pie Brīvības pieminekļa, bet arī tas, ka netiek pildīts valdības pieņemtais lēmums, aģentūrai LETA sacīja RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Ņemot vērā, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir pateikusi, ka šis lēmums neietekmēs viņu darbu valdībā, koalīcija saglabāsies tikpat stabila kā pašlaik, pauda politiķe.

Cilinskis jau esot minējis, ka viņa vietu varētu ieņemt Naudiņš, tāpēc Kalniņa-Lukaševica uzskata, ka VARAM parlamentārā sekretāra kļūšana par ministru būtu labs risinājums, jo viņš ir informēts par notiekošo ministrijā un varēs raiti ķerties pie darbiem. Vispirms gan jāsagaida VL-TB/LNNK oficiāls lēmums, kuru personu nominēt ministra amatam, tad par to tiks spriests RP frakcijā.

ZZS uzskata, ka jautājums par Cilinska atlaišanu ir Straujumas atbildība. Vaicāts, vai ZZS atbalsta Ministru prezidentes pozīciju, politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka "te nav jautājums par atbalstu" un ka ZZS šo lietu nav nedz aktualizējusi, nedz uztur spēkā. Brigmanim nav pretenziju pret to, ka Cilinskis paliek savā amatā. Jau iepriekš bija zināms, ka izveidosies šāda situācija, un nav saprotams, kāpēc šis jautājums netika izrunāts valdības veidošanas laikā, norādīja politiķis. Taču lēmumu, kādu pieņems Straujuma, ZZS respektēs.

Gadījumā, ja ministra amatam tiks virzīts Naudiņš, ZZS piekritīs viņu atbalstīt. Naudiņš ir labs kolēģis, un nav pamata, lai izvirzīšanas gadījumā viņu neapstiprinātu amatā, norādīja Brigmanis. Arī viņš uzskata, ka koalīcijas stabilitāti šī situācija neietekmēs.

Pie frakcijām nepiederošo deputātu līderis Klāvs Olšteins norādīja, ka ministriem nav jāpiedalās 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa, līdz ar to Straujumas lēmums ir atbalstāms. Arī Olšteins neprognozē izmaiņas valdošās koalīcijas sastāvā un sagaida, ka nacionālā apvienība šim amatam virzīs savu kandidātu.

Kā ziņots, nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka šī situācija ir neloģiska un pat Latvijas valsti pazemojoša, ņemot vērā, ka, piemēram, 9.maija pasākumos piedalās Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

VL-TB/LNNK pirmdien plāno lemt par turpmāko rīcību, ja Ministru prezidente parakstīs rīkojumu par Cilinska atbrīvošanu no amata. Oficiāli nacionālā apvienība kandidātu ministra amatam nav nosaukusi.

Jau vēstīts, ka Straujuma šodien plāno parakstīt rīkojumu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Cilinska atbrīvošanu no amata, jo ministrs ir paziņojis, ka nemaina savu nodomu par došanos 16.martā gājienā pie Brīvības pieminekļa.

Cilinskis šodien žurnālistiem pauda viedokli, ka viņa darbu VARAM varētu turpināt ministrijas parlamentārais sekretārs Naudiņš. Viņam esot gan pieredze deputāta amatā, gan pašvaldībā, un, pēc Cilinska domām, Naudiņš ir pietiekami profesionāls, lai nepieciešamības gadījumā uzņemtos ministra pienākumus. Pats Cilinskis, visticamāk, atjaunos Saeimas deputāta mandātu. "Taču neskriesim vilcienam pa priekšu," piebilda politiķis. Naudiņš žurnālistiem atzina, ka izvērtēs iespēju kļūt par ministru, ja viņam to piedāvās un apvienībā būs par to diskusija.

Ja VL-TB/LNNK vēlēsies virzīt Naudiņu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam, viņš par iespējām pieņemt šo piedāvājumu konsultēsies ar ģimeni, aģentūrai LETA norādīja Naudiņš.

Papildināts virsraksts; pievienotas 1. līdz 3.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas