Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 13. jūnijs
Uva, Ainārs, Zigfrīds

Strods: ja pašreizējā dome mācīs gidus, iznākums var būt visai interesants

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
atslābsti ! :)))
a
"Izglītība * University of Latvia, Faculty of History, 1950 University of Latvija, Juridiskā fakultāte, Vēstures, 1950 * Dr.hist. Dr.hist. (Candidate of Sciences in former USSR), University of Latvia, 1954 (Candidate of Sciences bijušajā PSRS), University of Latvija, 1954 * Dr.habil. Dr.habil. hist. hist. (Doctor of Sciences in former USSR), Institute of History, Moscow, 1977 (Doctor of Sciences bijušajā PSRS), Institute of History, Maskava, 1977 Experience Pieredze * Senior Researcher, Central Historical Museum of Latvia, 1949-1957 Senior Researcher, Centrālā Vēstures muzejs, Latvija, 1949-1957 * Senior Researcher, Head of Department of Archaeology and Etnography, Institute of History of Latvia, Latvian Academy of Sciences, 1954-1982 Vecākais pētnieks vadītājs Arheoloģijas un Etnography, vēstures institūts Latvija, Latvian Academy of Sciences, 1954-1982 departaments * Professor of History, Head of Department of History of USSR, University of Latvia, Profesors Vēstures vadītājs Vēstures PSRS Universitāte, Latvija departaments, * 1982-1989 1982-1989 * Professor of History, Head of Department of History of Latvia, University of Latvia, 1989-1993 Profesors Vēstures vadītājs Vēstures Latvija Universitāte, Latvija, 1989-1993 departaments * Professor of History, University of Latvia, 1993-1999 Professor of History, University of Latvija, 1993-1999 * Head of Scientific Program of the Occupation Museum of Latvia, 1998 - Vadītājs Okupācijas Latvija, 1998 muzejā programmas zinātniski -- "
par ko uztraukums ?
p
SARKANO LATVIEŠU STRĒLNIEKU MUZEJĀ - forši tie muzeji un frofesori bezgalīgi - pārkrāmē krāmus un no sarkaniem par baltiem paliek :))))
par ko uztraukums ?
p
"H.Strods nešaubās, ka Latvijā latviešiem ir pilnas tiesības noteikt, kas ir un kas nav bijis mūsu vēsturē, nevis citiem." Oooooo - tas nav uztraukums, te ir DIAGNOZE ..... Labi, ka vismaz matematiku un fiziku nenoteiks
slida
s
Maskaviešus Okupācijas muzejā par gidiem - ļoti oriģināla doma. Tikai - lai viņi ietērpjas PSRS armijas ģenerāļu formās
par ko uztraukums ?
p
onkuls domā, ka mācīs to pašu, ko pats ar lielām pūlēm aizmirsis ? Nevajag ķert kreņķi - varbūt, ka uz to laiku, kad izmācīs, latvju koppartija "vienotība" arī internacionāli atkal dziedās lielā pacilātībā, un onkulim pašam būs no jauna vecie mācību materiāli jāmācas...... un vajadzēs vēl prievotajiem ekskursavodiem dot iekšā, ka par maz latviskotā marksisma-ļeņinisma stāsta ???
monitors
m
Brīnos par pašas diskusijas jēgu. Vai tad pats Ušakovs pieteicās no darba brīvā laika gatavot gidus Okupācijas muzejam? Vai varbūt Šleseru šim darbam sarunāt? Es domāju, ka viņš finansējumu piedāvāja Okupācijas muzejam tādai vajadzībai kā gidu sagatavošana. Ko citu dome var piedāvāt kā kādu summu no pilsētas budžeta? Bet kas attiecas uz šāda vai citāda projekta izpildi, tad tas vienmēr ir bijis speciālistu ziņā. Ir vēsturnieki, kas ar attiecīgo periodu nodarbojas(pats profesors Strods te ir viens no vadošajiem speciālistiem), muzeja ekspozīciju pārzina un ar topošajiem gidiem ārpus pamatdarba strādā. Ko nozīmē teikums, Latvijā latviešiem ir pilnas tiesības noteikt, kas ir un kas nav bijis mūsu vēsturē, nevis citiem, es nesaprotu. Vai tā ir doma par oficiāli atzītu Latvijas vēstures kanonu skolai vai, piemēram, muzeju ekspozīcijām, vai arī ka ārvalstu vēsturniekiem vai cittautiešiem nevajadzētu Latvijas vēsturi pētīt? Vēsturisko patiesību jau tautas nobalsošanas nenosaka, tikai vēsturiskie fakti un to zinātniska analīze kontekstā ar citiem faktiem, atsijājot visus vēstures viltojumus. Un vēsturnieks pasaka - tas, lūk, ir bijis, jo ir dokumenti, bet kāds cits apgalvojums ir tukšvārdība, jo nav nevienas vēsturiskas liecības, kas to pierāda. Tālāk nāk ideoloģijas prizma, pētnieka attieksme pret vēsturiskajiem notikumiem. Un mūsdienu plurālistiskajā sabiedrībā tā var būt ļoti atšķirīga, pretējā gadījumā nekādu strīdu par 30.gadu vadonisma laikmetu Latvijā nebūtu.
V
V
Papildinājums: Pazīstamajam Krievijas žurnālistam un bijušajam disidentam Aleksandram Podrabinekam jāizmaksā kompensācija Otrā pasaules kara veterānam, kuru aizvainojis kāds žurnālista raksts, nospriedusi Maskavas tiesa. Komentējot tiesas lēmumu, Podrabineka advokāts Vadims Prohorovs to nodēvējis par "absurdu", vēsta ziņu aģentūra "Interfax". Kā norādīts tiesas spriedumā, žurnālistam jāatsauc rakstā iekļautā frāze: "Jūsu dzimtene nav Krievija, bet gan Padomju Savienība. Jūsu valsts, paldies Dievam, neeksistē jau 18 gadus". Jau ziņots, ka Podrabineks pagājušajā rudenī Krievijā izraisīja skandālu, publicējot rakstu, kurā pausta kritika padomju veterāniem, kas sūdzējās par kebabu ēstuves nosaukumu "Antisovetskaja" ("Pretpadomju"). Savā rakstā žurnālists asi nosoda veterānus par "asiņainās, nepatiesās un kaunpilnās" padomju pagātnes aizstāvēšanu un norāda, ka arī "veterāni, kas cīnījās pret padomju varu" uzskatāmi par varoņiem. Kremļa organizētā jauniešu kustība "Naši" tolaik, protestējot pret šādu uzskatu paušanu, pie raksta autora dzīvokļa rīkoja vairākas dienas ilgu piketu. Pēc draudu saņemšanas žurnālists bija spiests noiet pagrīdē uz vairākām nedēļām.
V
V
Ar to mazo atšķirību starp "latviešiem Latvijā" un "krieviem Latvijā". Var jau arī salikt tā, ka latviešiem Krievijā ir tiesības interpretēt Krievijas vēsturi kā viņiem tīk un nevienam, ieskaitot Kremli, nav tiesības uzspiest savu viedokli, pieņemot subjektīvus likumus un sodot cilvēkus par to, ka viņi kritizē PSRS. Kā Jums, krievu cilvēk, šāds variants? Demokrātisks, vai ne?
VG
V
"H.Strods nešaubās, ka Latvijā latviešiem ir pilnas tiesības noteikt, kas ir un kas nav bijis mūsu vēsturē, nevis citiem". Principā visiem ir tiesības komentēt notiekošo Latvijā, ja tas tiek darīts objektīvi un negrozot vispārzināmus faktus. Un ne latviešiem, ne krieviem nav tiesību uzspeist kādu jaunu vēsturi, tās vietā, ko taisījuši mūsu senči!!!
lūriķis
l
Protams,profesors Strods nav tik slavens vēstures speciālists kā vecākais leitnants Putins,un viņa teiktais ir populisms,atšķirībā no puķinistu "pravdas"!
lūriķis
l
Visu saprotu,taču ,kas ir "Vestēvs"?
Arturs M
A
Krieviem varbūt ir savs personīgs dzīvesstāsts,bet tas nav stāsts par Latviju.Tu vēl pasaki,ka krievi kubā,vai vjetnamā arī ir baigie šo valstu vēstures pārvaldnieki un pārzinātāji.Absurda kalngals tu esi č......,par tevi krievu dramā lugu uzvest vajadzētu,nosaukums :"Č...... fantāzijas" :D
bezdarbnieks
b
Viņi kā prusaki jau ir visur...aizgāju uz socdienestu un info centrā sēž pretī veca karga nu vismaz gadi 65 un viņa ne bū ne mē latviski, vēl jo vairāk-viņa pat nesaprata ko es gribu. Apgriezos un gāju projām...tik tālu nu esam nonākuš!
Человек
Ч
H.Strods nešaubās, ka Latvijā latviešiem ir pilnas tiesības noteikt, kas ir un kas nav bijis mūsu vēsturē, nevis citiem. «Pārējiem, kas grib te dzīvot, ir privātas tiesības apšaubīt, domāt pa savam, bet viņi nevar savu izpratni uztiept,» saka vēsturnieks. - Так ведь и латыши тоже не могут навязать собственное понимание истории. Как бы кто ни пыжился, и в том числе Стродс. "H.Strods nešaubās, ka Latvijā latviešiem ir pilnas tiesības noteikt, kas ir un kas nav bijis mūsu vēsturē, nevis citiem." - И я тоже не сомневаюсь, что у живущих в Латвии русских есть полное право определить, что было и чего не было в их истории и в истории Латвии. В общем, в этом интервью можно везде менять слово "латыши" на "русские" - и всё это будет так же справедливым. Такой популизм и демагогия, это интервью.
!
!
RD grib, lai būtu pareizāk. Ja vēl izdotos Leņina ielai nosaukumu atdot ... Kas par laimi SC būtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Policija Rīgā aiztur agresīvu Krievijas atbalstītāju

Sestdienas pēcpusdienā, 8. jūnijā, Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Latgales pārvaldes darbinieki, patrulējot Latgales apkaimē, Daugavpils ielā ievēroja divus vīriešus. Braucot garām abiem vīriešiem...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas