Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Sudraba: aizdevumu nevarēs atdot, jo nav radīta vide, kas to ļauj izdarīt

Latvija 2012.gadā nevarēs atdot nevienu eiro no 7,5 miljardu eiro starptautiskā aizdevuma, šodien intervijā _Neatkarīgajā _prognozē Valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Lai kaut ko sāktu atdot, ieņēmumiem ir jābūt lielākiem par izdevumiem, norāda I.Sudraba. Taču tas nenotiek. Tāpēc, pēc Valsts kontrolieres domām, esot skaidrs, ka 2012.gadā «mums nebūs citas izejas kā pagarināt aizdevumu atmaksas termiņu».

Viņa arī uzskata, ka Latvija ir jau par daudz aizņēmusies, «spriežot pēc tā, kā mēs šodien domājam un strādājam, jo aizdevums nav radījis un nerada vidi, kas to ļauj atdot 2012.gadā».

I.Sudraba ir ļoti kritiska par to, kā tiek domāts par valsts budžetu - «pašlaik ir tikai matemātisks skatījums uz izeju no krīzes, ciparu tabula, ja palielinās nodokļus, ja matemātiski samazinās izdevumus». Viņasprāt, tāds matemātisks plāns der vienai dienai.

Viņa piekrīt tam, ka valstī ir jātērē nauda, taču tā jāterē tur, kur ir lielākā atdeve. «Ja mēs aizņemamies naudu, jādomā, kā to atdosim, ko pārstrukturēsim, kur investēsim,» saka I.Sudraba.

Viņa uzskata, ka Latvija varētu būt vieta, kur nodrošināt augstu servisu, piemēram, loģistikai, sniedzot arī nepieciešamo finanšu servisu. Tāpēc uz «valsts attīstību ar steigu jāpaskatās kompleksi un ne no vienas dienas perspektīvas».

Kā spilgtu piemēru tam, kā veidots jaunais valsts budžets, I.Sudraba min likumu par dienesta auto izmantošanu privātajām vajadzībām. «Matemātiski saskaitīts, cik iekasēs šo nodevu, nepadomājot, cik izmaksās tā administrēšana, kāda no tā jēga un vai vispār to var iekasēt – budžetā absurdi ierēķināti ieņēmumi ierēdņu automašīnu izmantošanas privātajām vajadzībām, lai gan pēc likuma amatpersonas tās nemaz nedrīkst šādi lietot,» saka I.Sudraba. «Ir sarēķināts, cik iegūs no darbības, kas ir neiespējama,» tā Valsts kontroliere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas