Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tiesa skatīs prasību pret Dimiteru un NT par "Vadoņa" autortiesībām

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pieņēmusi literāta Nila Saksa (īstajā uzvārdā Konstantinova) prasību pret oficiālo muzikālās drāmas Vadonis libreta autoru Kasparu Dimiteru un Nacionālo teātri (NT), kas to iestudējis, _Dienu informēja _tiesas priekšsēdētāja palīdze Una Zīrāka. N.Saksa advokāts Mārcis Krūmiņš novērsis tiesas iepriekš konstatētos trūkumus pieteikumā, un tiesnesis Gvido Ungurs to pieņēmis izskatīšanai un ierosinājis civillietu.

Atbildētājiem - K.Dimiteram un NT - atvēlēts mēnesis paskaidrojumu sniegšanai, pēc tam tiks noteikts tiesas sēdes datums. Jau ziņots, ka M.Krūmiņš tiesā iesniedza civilprasību pret K.Dimiteru un NT par autortiesību aizskārumu, prasot piedzīt zaudējumu un morālā kaitējuma kompensāciju, kā arī noslēgt līgumu ar N.Saksu.

Kā ziņots, N.Sakss savā blogā portālā satori.lv aprakstījis savu sadarbību ar K.Dimiteru pie izrādes par Kārli Ulmani scenārija tapšanas, publiskojot arī savu e-pastu saraksti ar K.Dimiteru. K.Dimiters sadarbību nenoliedza, taču apgalvo, ka nolēmis to pārtraukt, un turpmāk libreta tapšana bija radošās grupas kopdarbs. Viņš arī apgalvo, ka libretā neesot neviena N.Saksa vārda. Kā Dienai norādīja M.Krūmiņš, uz to N.Sakss nemaz nepretendējot, jo viņš strādājis pie scenārija, bet balāžu rakstīšana bijusi K.Dimitera ziņā.

Muzikālās drāmas komponists Zigmars Liepiņš preses konferencē augustā publiski apliecināja gatavību pat zvērēt, ka libretam ir tikai viens autors, un tas esot K.Dimiters. Savukārt Nacionālais teātris, kuru kā līdzvainīgu savā blogā minējis N.Sakss, publiskā paziņojumā norādījis, ka autora līgums slēgts ar K.Dimiteru un tajā K.Dimiters apņēmies garantēt, ka viņa darbs ir jaunrades produkts un tā rakstīšanā nav nesankcionēti izmatotas vai citādi aizskartas trešo personu autortiesības. Teātris aicinājis pašu K.Dimiteru nokārtot radušās domstarpības.

Savukārt Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvalde saistībā ar mūziklu Vadonis septembrī uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas pamattiesībām un pamatbrīvībām. VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja pārstāvis Aigars Bērziņš pastāstīja, ka process uzsākts par iespējamu autortiesību pārkāpumu. Ziņots, ka M.Krūmiņš iesniegumā VP lūdza sākt kriminālprocesu par N.Saksa autortiesību pārkāpuma faktu un noskaidrot vainīgās personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas