Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Tiesībsargs amatu pamest negrasās

Lai arī pret viņu nostājies vairākums viņa vadītās iestādes darbinieku, tiesībsargs Romāns Apsītis neplāno pamest amatu — tas izriet no viņa rakstiskajām atbildēm Dienai. R.Apsītis gan esot apsvēris domu pamest tiesībsarga amatu, taču ne saistībā ar darbinieku izteiktajiem pārmetumiem, bet "tieši tāpat kā jebkurš strādājošs pensionārs.

Tomēr vispirms jānodrošina biroja darbs šajos knapbudžeta apstākļos". Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Tiesībsarga biroja arodbiedrības 26 darbinieki nosūtīja vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, norādot, ka R.Apsīša turpmāka atrašanās amatā nepārprotami kavēs ombuda institūcijas attīstību un graus tās autoritāti. Aci pret aci R.Apsītis ar darbiniekiem, kuri parakstījuši vēstuli, tiksies otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā. "Mēs neesam institūcija, kas iejaucas kādas iestādes iekšējās problēmās. (..) Taču tās ir guvušas plašu sabiedrības rezonansi. Mēs ļausim viņiem runāt, uzklausīsim viņu problēmas un viedokļus un skatīsimies, kā panākt konstruktīvu darbību," saka komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL). Pagaidām vēl tiesībsargs ir atvaļinājumā, 16.jūlijā viņš plāno ar pārskatu par Tiesībsarga biroja darbu 2008.gadā iepazīstināt deputātus Saeimas sēdē. Vēstulē Tiesībsarga biroja darbinieki rakstīja, ka birojā tiek izšķērdēti valsts budžeta līdzekļi, darbinieki netiek uzklausīti, tiesībsargam un viņa padomniecei juridiskajos jautājumos Velgai Slaidiņai esot apšaubāma kompetence cilvēktiesību jautājumos. Arī vērsa uzmanību uz to, ka ar biroju nesaistītas personas iejaucas lēmumu pieņemšanā un notiek izrēķināšanās ar darbiniekiem. R.Apsītis šiem apgalvojumiem nevarot piekrist. Uz jautājumu, kā plāno atrisināt konfliktsituāciju ar darbiniekiem, kuri apšaubījuši viņa kompetenci cilvēktiesību jautājumos, R.Apsītis atbild: "Organizēšu biroja darbu ar tiem resursiem, kas ir manā rīcībā. Lai pildītu likumu." Jautāts, kā turpinās darbu, ja vēstules parakstītāji faktiski pauduši viņam neuzticību, R.Apsītis norāda: "Uzticību vai neuzticību tiesībsargam izsaka Saeima. Nezinu, par kuriem darbiniekiem runājat, bet katrs pats tiesīgs izvēlēties, kur izmantot savas zināšanas un pieredzi. Šķirties no labiem ekspertiem būtu žēl, jo to sagatavošana prasa laiku.

Dienas rakstiskie jautājumi tiesībsargam Romānam Apsītim un viņa atbildes pilnībā:

Kā jūs plānojat risināt konfliksituāciju ar jūsu vadītā Tiesībsarga biroja darbiniekiem, kad Valsts prezidentam, premjeram, Saeimas spīkeram nosūtīto vēstuli, apšaubot jūsu kompetenci, parakstījis ievērojams skaits darbinieku – 26?

Organizēšu biroja darbu ar tiem resursiem, kas ir manā rīcībā. Lai pildītu likumu.

Kā gatavojaties turpmāk vadīt Tiesībsarga biroju brīdī, kad puse darbinieku pret jums iestājas, faktiski izsakot jums neuzticību?

Uzticību vai neuzticību Tiesībsargam izsaka Saeima. Nezinu, par kuriem darbiniekiem runājat, bet katrs pats tiesīgs izvēlēties, kur izmantot savas zināšanas un pieredzi. Šķirties no labiem ekspertiem būtu žēl, jo to sagatavošana prasa laiku.

Vai jūs risinājumu redzat sabiedrisko organizāciju  - Latvijas Cilvēktiesību centra, Sabiedrības par atklātību Delna un Resursu centra sievietēm Marta aicinājumā, ka jūs un Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrības pārstāvji savu pozīciju izklāstītu Saeimas Cilvēktiesību komisijas sēdē, kas vērtētu Tiesībsarga biroja darbības efektivitātes un reputācijas jautājumus?

Pirms komentēt, gribētu iepazīties ar aicinājuma tekstu. Ceru, ka to atsūtīs arī man.

Vai jūs neesat apsvēris domu tuvākajā laikā atkāpties no amata? Ja esat – kādēļ un kādi būtu argumenti? Vai jūsu lēmumu ietekmētu darbinieku arodbiedrības rakstītā vēstule? Ja neesat pasvēris šādu domu – kādi ir apsvērumi, kas jūs attur no atkāpšanās no amata?

Protams, esmu domājis. Tieši tāpat, kā jebkurš strādājošs pensionārs. Tomēr vispirms jānodrošina biroja darbs šajos knapbudžeta apstākļos.

Vēstulē Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrības pārstāvji raksta - Tiesībsarga birojā tiek izšķērdēti valsts budžeta līdzekļi, darbinieki netiek uzklausīti, Tiesībsargam un viņa padomniecei tiesību jautājumos ir apšaubāma kompetence cilvēktiesību jautājumos, ar biroju nesaistītas personas iejaucas lēmumu pieņemšanā un notiek izrēķināšanās ar darbiniekiem. Norāda arī to, ka viedokļi par aktuāliem cilvēktiesību jautājumiem tiek sniegti novēloti. Kādi ir jūsu pretargumenti šiem apgalvojumiem – vai tie atbilst patiesībai?

Nevaru piekrist. Katru mēnesi atbrīvojam darbiniekus. Samazinām arī vadītāju vietas. Arī turpmāk birojā nāksies veikt strukturālas reformas.

Kad jūs plānojat atgriezties no atvaļinājuma? Vai nedomājat to pārtraukt?

Plānoju 15.jūlijā, lai darbinieki saņemtu algu. Bez tam lūdzu Saeimas prezidiju Tiesībsarga ziņojumu iekļaut ārkārtas sēdes darba kārtībā. Pēc prezidija sēdes zināšu, vai 16.jūlijā jābūt Saeimā. Esmu runājis ar Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju, ka esmu gatavs piedalīties komisijas sēdē jebkurā deputātiem piemērotā laikā.

16.jūlijā paredzētajā Saeimas sēdē jūs plānojat sniegt Tiesībsarga ziņojumu par 2008.gadu. Vai jūs plānojat arī deputātiem skaidrot arī Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrības pārstāvju parakstītajā vēstulē minēto?

Esmu pieradis runāt par konkrētām lietām. Ja būs kokrēti jautājumi, tad centīšos arī konkrēti atbildēt.

Kādēļ pēc publiskajā telpā nonākušās Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrības parakstītās vēstules jūs nesniedzat mutiskus paskaidrojumus masu mediju pārstāvjiem, kā to mums minēja Tiesībsarga biroja darbinieki?

Vispirms gribu tikt skaidrībā. Runāt esmu pieradis par lietām, ar kurām esmu vispusīgi iepazinies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas