Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Titavs: "Vienotībai" vajadzētu ietvert arī Šķēli, Šleseru un Lembergu

"Vienotībai" vajadzētu ietvert ne tikai trīs, bet daudz vairāk partiju, tostarp Tautas partiju (TP), LPP/LC, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un varbūt arī "Saskaņas centru".

Šādu pārliecību intervijā žurnālam "Rīgas Laiks" paudis par ilggadēju partijas "Jaunais laiks" (JL) pelēko kardinālu dēvētais un no partijas rindām izslēgtais Dans Titavs, vienlaikus asi kritizējot apvienības pašreizējo veidolu.

"Es daudz vairāk atbalstu vienotības ideju, nekā to dara "Vienotība". Es uzskatu, ka vienotība ir daudz plašāks jēdziens nekā triju partiju saplūšana. Vienotība ir nepieciešama sabiedrībā daudz, daudz plašākā jomā, un vienoties mums vajag visiem kopā, tur jāsēž [TP līderim Andrim] Šķēlem, [LPP/LC līderim Aināram] Šleseram, [ZZS pārstāvim Aivaram] Lembergam, "Vienotībai" un varbūt "Saskaņai", nezinu. Ļoti plašs loks, jāsēžas un jāsāk runāt par valsts uzbūves pamatprincipiem, valsts attīstības pamatprincipiem niansēs," viņš norādījis.

"Protams, varbūt katram ir savas domas, vai celt lidostas vai attīstīt kaut ko.. Krīzes laikā esam panākuši, ka mums ir visi pret visiem un visi pret visiem cīnās," vēl piebildis politiķis, atzīstot, ka tad, kad "Vienotība" tikai veidojās, bijis brīdis, kad šāds dialogs ar ietekmīgiem cilvēkiem bijis iespējams.

"Tas viss bija iespējams. Bet, protams, reāli tajā brīdī, ja "Vienotība" pasludina, ka viņu galvenais mērķis ir iznīcināt trīs oligarhus, loģiski, ka tie trīs oligarhi apvienojas un cīnās par savu izdzīvošanu," skaidrojis Titavs. "Diskusijai, sarunām un noteikumiem jābūt par valsts attīstību, nevis par amatiem, kā mums notiek pašlaik - vienīgais, par ko cīnās, ir amati, un tas ir visbēdīgākais. Nav nekādas ideoloģijas."

Vienlaikus gan viņš atzinis, ka ideoloģijas trūkst arī citiem, jo tā vienkārši netiek pieprasīta. Līdz ar to "labāk ir kauties vienam ar otru", bet "tas ved uz pašiznīcību".

"Situācija ir briesmīga un bēdīga, un man pirmo reizi dzīvē nav pat īsti komentāru, es pat īsti nevaru prognozēt, kas notiks tālāk. Es domāju, ka pēc vēlēšanām visiem būs nenormāla vilšanās. Es uzskatu, ka "Vienotības" ideja ir varbūt pat lielākais vēlētāju mānīšanas projekts, kāds vispār ir bijis Latvijas politikā. Ar apvienību, kurai nav pilnīgi nekādas ideoloģijas, es sastopos pirmo reizi. Reitingi ir lieli, ir pašpasludinātais godīgums, kurš varbūt īstenībā nemaz nav tāds, un es domāju, ka vilšanās būs milzīga," kritisks par savas bijušās partijas veidoto apvienību bijis Titavs.

Lūgts sīkāk pastāstīt par "pašpasludināto godīgumu", kurš varbūt "nemaz nav tāds", politiķis kā piemēru minējis "Pilsoniskās savienības" (PS) pārstāvi Kārli Šadurski, kurš, ienākot politikā 2002.gadā, deklarējis, ka viņam pieder zeme Latgalē un Straupē, divdesmitgadīgs "Audi" un 20 tūkstoši latu skaidras naudas. "Tagad savukārt, paskaties, kas tik tur nav - tur ir zeme Jūrmalā, māja Jūrmalā, dzīvoklis Rīgā, divas jaunas mašīnas, kas ir iegādātas 2007.gadā, zeme vienā vietā, otrā vietā. Kaut kāds dzīvoklis pārdots par 300 tūkstošiem. Cilvēks tomēr ļoti aktīvi politikā darbojas. Ne tikai politikā, viņš arī pasniedz kā profesors universitātē. Labklājība ir strauji augusi. Es nezinu, vai tas ir godīgi vai negodīgi, bet dīvaini," norādījis Titavs.

Tāpat viņš prognozējis, ka "Vienotība" sašķelsies jau pirms vēlēšanām, jo "viņi visu laiku strīdas" par amatiem, tā arī nespējot izveidot vienotu frakciju ne Saeimā, ne Rīgas domē. "Tas nozīmē, ka vienkārši ir cīniņš."

Savukārt, runājot par Meierovica biedrības dibinātājas un bijušās laikraksta "Diena" galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes aktivitātēm, Titavs atzinis, ka neskaidrības rada Ēlertes vēlme sevi un savus domubiedrus pozicionēt kā pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus.

"Ko nozīmē pilsoniskā sabiedrība? Izskatās, ka pilsoniskā sabiedrība ir koncentrējusies Sarmītes Ēlertes telefona grāmatiņā. Tie, kas ir viņas telefona grāmatiņā, ir pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, tie, kas nav, tie vairs nav," ironiski piebildis bijušais JL biedrs.

Turpretī, runājot par paša iepriekš pārstāvēto "Jauno laiku", Titavs uzsvēris, ka ar pašreizējo darbību un apvienības veidošanu ar partijām, kuru ideoloģijas ir krasi atšķirīgas, JL "ideāli noteikti ir nodoti".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas