Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 10. jūnijs
Malva, Anatols, Anatolijs

Urbanovičs pozitīvi novērtē ZRP lēmumu veidot koalīciju ar Vienotību un SC

Vēlēšanās lielāko atbalstu guvušais "Saskaņas centrs" (SC) pozitīvi vērtē Zatlera reformu partijas (ZRP) valdes lēmumu veidot koalīciju ar SC un "Vienotību" un ir atvērts turpmākām sarunām, norādīja SC līderis Jānis Urbanovičs.

Par to, vai izdosies izveidot koalīciju šajā sastāvā, Urbanovičs runāja izvairīgi, sakot, ka SC jau iepriekš norādījusi, ka labākā koalīcija būtu no vēlēšanās pirmās trīs vietas ieguvušajiem politiskajiem spēkiem, jo tādu izvēli ir izdarījuši Latvijas pilsoņi.

"Būtu godīgi un politiski atbildīgi respektēt vēlētāju izvēli," uzsvēra Urbanovičs.

Attiecībā uz ZRP minēto, ka priekšnosacījumi sadarbībai ar SC ir Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika, Urbanovičs norādīja, ka SC nekad nav bijušas problēmas ar tiesiskuma principu ievērošanu, kā arī nekad nav apšaubīta Latvijas valsts kontinuitāte. "Esam runājuši un izteikuši atšķirīgus viedokļus par vēsturisko faktu formulējumiem, bet nekad neesam atteikušies uzklausīt citus viedokļus," teica SC līderis.

Uz jautājumu, vai SC varētu atbalstīt Valdi Dombrovski (V) kā nākamo premjeru, Urbanovičs atbildēja, ka SC nav nekādu pretnostatījumu pret jebkuru kandidātu. Uz jautājumu, vai turpmākajās sarunās SC uzstās, ka premjera amatā jābūt viņam vai otram SC kandidātam Nilam Ušakovam, Urbanovičs atbildēja izvairīgi, sakot, ka SC rīkosies saskaņā ar vēlētāju sniegto mandātu un partijas biedru uzskatiem. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka SC ir gatavs runāt par jebkuru no ZRP piedāvājuma punktiem.

Tāpat viņš apgalvoja, ka uz turpmākajām sarunām ar potenciālajiem koalīcijas partneriem SC neies ar konkrētām prasībām par vēlamajiem ministru portfeļiem. "Respektējam ZRP iniciatīvu, taču nav tā, ka mums nav sava redzējuma, kas darāms atsevišķu nozaru vadībā. Mums ir speciālisti, ko varam piedāvāt ministriju vadībai," teica SC līderis, uzsverot, ka par konkrētiem amatiem tiks runāts vien tad, kad sarunas par koalīcijas izveidi nonāks līdz šim posmam.

Viņš gan atturējās prognozēt, vai sarunas par koalīcijas izveidi ar SC piedalīšanos nonāks līdz amatu dalīšanas procesam. "Neko neprognozēju, Mums ir vienkārša un godīga pozīcija - vēlētāju dotais mandāts un partijas biedru vērtējums," norādīja Urbanovičs, kurš pieļāva, ka tikšanās ar potenciālajiem koalīcijas partneriem notiks nākamās nedēļas sākumā. Pagaidām vēl konkrēts sarunu laiks viņam nav zināms.

Lūgts komentēt viedokli, ka SC kā vēlēšanu uzvarētājam vajadzēja izrādīt lielāku iniciatīvu valdības veidošanā, Urbanovičs norādīja, ka no SC puses bija tieši tik daudz iniciatīvas, cik apvienība varēja sniegt. Politiskais saprāts esot liedzis pašiem aktīvāk iet uz sarunām ar partneriem. Lūgts precizēt, ko viņš domā ar politisko saprātu, Urbanovičs atkārtoja, ka SC valdības veidošanā izrādīja tik lielu iniciatīvu, cik varēja.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim.

Kā informēja ZRP pārstāve Daiga Holma, ZRP uzskata, ka Latvijai pašlaik ir nepieciešams lēmums par SC aicināšanu valdībā un šī plašā koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas