Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uzzini vai atceries, kāda bija dzīve Latvijā 1990.gadā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Lasiitaajs
L
P.S. E948 ir skaabeklis.
Lasiitaajs
L
Paldies par kodoliigu un konstruktiivu atbildi visnotalj trulajiem izteikumiem par veseliigo PSRS laiku dziivi. *Godaataa* padomju tauta un tie kam padomijas ideaali veel ir daargi, aizturiet elpu lai nedabuutu sevii iekshaa to nelaago E948 kura ir apmeeram 21% katraa elpas vilcienaa! Imperiaalisti meegjina jums ieskaadeet! : )
Jā,
J
Vai tagad nav problēmu? Es tirgū nopirku grēku apelsīnus ar kauliņiem. Un tā jābūt? Vai esi pārliecināts, ka pēc 20 gadiem tavi bērni nesmiesies par šodienas datoriem un neteiks, ka tās tādas dzelža kastes vien bija?
un
u
Kapec "nemitigi sudzejas", ja nebija problemu? Un PSRS razhotie datori neiztureja pat kritiku.
Jā,
J
Visi tikai runā man patika, man nepatika. Bet paraugieties uz to, kas un kā mainījies! Vai šodien saražojam kaut pusi no to laiku lauksaimniecības produktiem? Vai rūpniecības produkcija tiek ražota to laiku apjomā? Vai sabiedriskais transports, skolas , slimnīcas, ārstu pieejamība nav gājusi mazumā? Vai bezdarbs nav sasniedzis milzīgus apmērus, tāpat sociālā nevienlīdzība? Izglītība (ar to domāju dažādus pulciņus utt.), sociālā aktivitāte (bija partija un bija preses izdevumi, kuros nemitīgi cilvēki sūdzējās par sadzīves problēmām, to arī ņēma vērā daudzos gadījumos atšķirībā no šodienas), vai nebija pārliecība un zināma skaidrība, prognozējamība par nākotni? Tas bija un daudz cita bija, kas pa šiem 20 gadiem ir zudis un izzudis. Jā, daudz ir nācis klāt un kļuvis labāks, bet nevar noliegt, ka daudz ir zaudēts. Kā to var izvērtēt?
Hamamelis
H
Ļoti ielīksmojoši komentāri, sen tik jautri nav gājis, bet es tieši par to vēzīti gribēju: ņemot vērā to, ka lielākā daļa vēžu attīstās cilvēkiem pēc pusmūža, kad parādās viss dzīves laikā uzkrātais, vai tomēr nevajadzētu kaut daļēji saslimstības pieaugumā vainot tik mīļos padomju laikus? Ar visām desām :)
bla-bla-bla
b
es arī saņēmu. mans onkulis dzīvoja UK, atbalstīja kā varēdams. vēstules saņēmu cenzūras pārlasītas, viņš no manis - tāpat. par cik bija mērķis aizbraukt uz UK, tad rakstīju ideoloģiskas vēstules raidījumam "Gada notikumi", lai nevienam no CK nebūtu aizdomas, ka tik "partejiska" varētu domāt savādāk. vēstules tika pat lasītas raidījumos ... un 1989. g. tiku pie onkuļa, protams, pirms tam izejot visādas aptaujas un pārbaudes.
bla-bla-bla
b
Aija Strautmane pasniedza partijas vēsturi.prasīja stingri Ļeņina darbus zināt, Marksu tāpat, par Iskru utt.,knapi sekmīgi varēja uzrakstīt pie viņas kontroldarbus, bet pēc 04.05. visiem pārlaboja atzīmes uz "teicami", kas tireiz bija "5"
Paija
P
Manuprāt superīgākā padomju laika tiesību norma bija tā, ja cilvēks vairāk nekā 2 mēnešus nestradāja, viņu varēja likt cietumā par parazītisku dzīves veidu un dīkdienību. Jo vienīgais reālais labums padomijā bija tas, ka DARBS BIJA VISIEM - pat alkašām !
i
i
Vai kādam nav 1989.gada franču filma "Dievs, glāb Latviju" "Dieu, sauve la Lettonie!" Ja ir, vai lūdzu nevarētu dot ziņu uz -- [email protected]
Bizbiz
B
Nav ko lūrēt atpakaļ! Tikai uz priekšu! :)
Lasiitaajs
L
Juus rakstat , "Ja 1997.gadā ar ļaundabīgiem audzējiem saslima 341,9 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, bet nomira 211,3 cilvēki, tad 2006.gadā ļaundabīgi audzēji tika konstatēti 452,7 cilvēkiem uz 100 000 iedzīvotāju, bet no tiem nomira 267,2 cilvēki." Nezinu cik shie cipari uzticami, bet katraa zinjaa bez atsauceem izskataas peec neanalizeetiem datiem kas nav ne sveerti ne kaa savaadaak izskaidroti. Par ko shie skaitlji liecina? Par to, ka 2006. gadaa tika regjistreeti vairaak saslimstiibas gadijumu. Kaapeec tika regjistreeti vairaak? Nekaadas informaacijas - hipoteeze 1) varbuut ir uzlabojushaas diagnosticeeshanas iespeejas (ak tu neatkariiba un progress, maitas taadi!!!) 2) varbuut vairaak cilveeku shinii periodaa laiciigaak veersaas pie aarsta un vinju kaites tika regjistreetas pirms tie paguva nomirt savaas maajaas no neregjistreetaam kaiteem (atkal, ak tu neatkariiba un progress, maitas taadi!!!) 3) varbuut cilveeki saeedushies jauno laiku bariibu (jaa, jaa brezhnjeva laikos viss bija labaak!). Es ieteiktu paarbaudiitu visas hipoteezes pirms izbazuneet vismazaak ticamo hipoteezi par baltu patiesiibu. Jebshu skaidraak, negraabaajies gar statistiku, ja neproti salikt 2 un 2 kopaa. Un starp citu procentuaali diagnosticeeto gadijumu un mirstiibas attieciiba ir uzmundrinoshaaka 2006. gadaa 59,02% pretstataa 1997. gada 61,8 %. Tos 2,78% procentus var arii nenjemt veeraa, bet varbuut muusu mediciina tomeer ir par grasi uzlabojusies?
Hava
H
Jā, tagad daudzi dabū vēzi, bet pirms gadiem 30 viņi vūtu nomiruši no infarkta, insulta vai diabēta, līdz vēzim nenodzīvojuši. Locītavu slimības populārākas? Jā, kopš darba vietas vairumam ir kļuvušas sēdošākas un pie datora, darba diena vairs nav 8 stundas un pusdienas pārtraukumā nav jāapskrien 5 veikali, lai sakasītu vakariņas ģimenei. Nieru slimību vairāk? Un būs vēl vairāk ,jo cilvēki ēd draņķēdienus un medikamentus daudz vairāk kā nepieciešams. Jā, cilvēkiem agrāk bija mazāk alerģiju, jo īpaši tiem, kam bija savs dārzs. Tiem, kam nebija... tie kasījās i no zemenēm, i no gurķiem, i tomātiem. Un vēl, cik atceros no mammas stāstītā, Padomju laikos nebija grūtnieču vitamīnu, kuri, iespējams, ir daudzo mūsdienu bērnu alerģiju cēlonis. Pie tam daudzas saslimšanas tagad tiek atklātas tādēļ, ka ir uzlabojusies diagnostika - kurš gan ko zināja par celiakiju un piena olbaltumvielu nepanesamību pirms gadiem... piecpadsmit?
lauķe
l
Palasu un brīnos, ka lielākā daļa te tikai par to, kas ēdams, kas mugurā velkams u.c. tveramam lietām, taču galvenais manuprāt ir tas, ka varam brīvi ceļot, lasīt visu, kas pasaulē nodrukāts, izglītoties ārzemēs un galvenais - rīkoties ar savu zemi! Dzīve taču nesastāv no maizes vien..., bet, ja par maizi tad tā tagad ir daudz garšīgāka!
Kate
K
Ja nav gadijies, izlasiet P. Bankovska gramatu ar aptuvenu nosaukumu "Cheka...un rokenrols" . Aizmirstas jau visa ta morala spidzinasana un jaunakajai paaudzei to nesaprast (un man ir tikai 41)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas