Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vājo valsts valodas prasmju dēļ prasīs anulēt Eigima mandātu

Par valsts valodas nelietošanu augstākā līmeņa otrajā pakāpē Valsts valodas centrs (VVC) tuvākajā laikā vērsīsies tiesā ar prasību anulēt Daugavpils pilsētas mēra Riharda Eigima (Mūsu partija) deputāta mandātu, aģentūrai LETA pastāstīja VVC pārstāve Sarmīte Pāvulēna.

Reaģējot uz kādu iesniegumu, VVC bija konstatējis, ka Eigims nelieto valsts valodu normatīvo aktu paredzētajā kārtībā, proti, augstākā līmeņa otrajā pakāpē. Fiksējot minēto neatbilstību, VVC ļāva Eigimam sešu mēnešu laikā uzlabot savas valodas prasmes, taču pēc pusgada, lai arī valodas prasmes uzlabotas, tās arvien neatbilst prasībām.

"Domes priekšsēdētājam ar valsts valodas zināšanām augstākā līmeņa otrajā pakāpē būtu latviešu valodā jārunā pilnīgi brīvi, taču tā nav," skaidroja Pāvulēna.

Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likums paredz, ka deputāta pilnvaras var anulēt ar apgabaltiesas spriedumu, ja deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst noteiktajam prasmes līmenim.

Ja VVC konstatē, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim, centram rakstveidā jāinformē deputāts un jāaicina apgūt valsts valodu. Deputātam ir pienākums sešu mēnešu laikā apgūt valsts valodu atbilstošā līmenī.

Pēc noteiktā termiņa beigām tiek veikta valsts valodas prasmes pārbaude. Ja deputāts atkārtoti neierodas prasmes pārbaudi vai arī tiek atkārtoti konstatēts, ka valodas zināšanas ir neatbilstošas, VVC ir pienākums iesniegt apgabaltiesā prasības pieteikumu par deputāta pilnvaru anulēšanu.

Kā ziņots, pats Eigims uzskata, ka viņa valsts valodas zināšanas ir pietiekami labas, aprīlī aģentūrai LETA teica politiķa pārstāve Olga Petkeviča.

Ja diktātu rakstīšanā valsts valodā viņam vēl esot problēmas, tad komunikācijai iedzīvotājiem un amatpersonām un pilsētas interešu aizstāvībai dažādās struktūrās viņa valsts valodas zināšanas esot pietiekamas, apgalvoja Eigims.

Top komentāri

ziniet
z
Starp citu, Putins teica, ka krieviem Latvijā latviešu valoda ir jāzina. Ta ka beidziet sliņķus, kuri negrib mācīties, piedēvēt Putinam.
Onslow
O
šādi krievi ir pilna Latvija - pusmiljons,šausmas...
smits
s
Nu re, Latvijas valsts savā simtgadē sāk rosīties :)) Malači!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas