Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Valdība vienojas prasīt Saeimai pilnvarojumu parakstīt aizdevuma dokumentus

Valdība otrdien vienojās atbalstīt iesniegšanai Saeimā lēmumprojektu, ar kuru premjers un finanšu ministrs tiek pilnvaroti parakstīt ar starptautiskajiem aizdevējiem slēdzamās jaunās vienošanās. Lēmums pieņemts vienprātīgi, pret nav iebildusi arī Tautas partija (TP), kas iepriekš norādīja, ka neatbalstīs nodomu vēstules saturu.

Paredzams, ka par pilnvarojumu Saeimas Budžeta komisija lems, iespējams, šonedēļ, bet Saeimas plenārsēdē jautājums varētu tikt izskatīts nākamnedēļ. Par dokumentu saturu ziņojumu sniegs premjers Valdis Dombrovskis (JL).Pieņemot atsevišķu protokollēmumu, valdība otrdien arī stingri vienojusies, ka pensijas pilnā apmērā sāks izmaksāt no 1.februāra, savukārt nelikumīgi ieturēto pensiju atmaksu uzsāks no 1.aprīļa. Ar šo valdības protokollēmumu Labklājības ministrijai arī uzdots sākt nepieciešamos sagatavošanās darbus, lai valdības lemto varētu reāli izpildīt.Valdības lēmums ir konkrēts apliecinājums tam, ka Satversmes tiesas (ST) spriedums tiks pildīt, tomēr, kā izriet no premjera V.Dombrovska pēc valdības sēdes atzītā, pensiju atmaksu un samaksu pilnā apmērā valdība varēs nodrošināt, ja Saeimā atbalstīs pilnvarojumu valdības vadītājam un finanšu ministram parakstīt jaunās vienošanās – nodomu vēstuli ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju (EK) – ar starptautiskajiem aizdevējiem.Premjers pauž pārliecību, ka Saeima atbalstīs pilnvarojumu parakstīt abus dokumentus un neapdraudēs pensiju izmaksu. Viņa skatījumā spekulācijām par to, kas notiks, ja Saeimas atbalsta nodomu vēstules un memoranda parakstīšanai nebūs, nav pamata, jo nekas neliecinot, ka Saeima parakstīšanu neatbalstīs un riskēs ar pensijām. Pēc premjera teiktā, neviena no koalīcijas partijām valdības sēdē nav iebildusi pilnvarojuma rīkojuma virzīšanai uz Saeimu. No V.Dombrovska teiktā izrietēja, ka arī TP, pretēji pirms valdības sēdes teiktajam, sēdes laikā nav izrādījusi nekādas indikācijas pret nodomu vēstules ar SVF parakstīšanu. "Nekādu indikāciju no TP, ka viņi balsos pret, nebija," teica valdības vadītājs. Tas, pēc V.Dombrovska sacītā, liecina, ka koalīcijā ir vienprātīgs atbalsts nodomu vēstules un saprašanās memoranda parakstīšanai.V.Dombrovskis arī atzina, ka negatīva Saeimas balsojuma sekas būtu ļoti nepatīkamas, jo uz to negatīvi reaģētu finanšu tirgi un valdībai vajadzētu sākt jaunas sarunas ar aizdevējiem, turklāt tad spēkā būtu iepriekšējās ar SVF un EK noslēgtās vienošanās, kuras nepieļauj deficīta palielināšanu.Premjers arī uzskata, ka Saeimas balsojums par pilnvarojumu parakstīt dokumentus būs uzticības balsojums aizdevēju programmai. Viņš atturējās vērtēt, vai šis balsojums būtu uztverams arī kā uzticības balsojums valdībai.Jaunās vienošanās ar aizdevējiem paredz, ka pensiju atmaksa tiks finansēta uz budžeta deficīta rēķina. Pēc V.Dombrovska teiktā, šāds risinājums, kas panākts sarunās ar SVF un EK, ir mehānisms, kas ļauj valdībai izpildīt ST spriedumu un nekavējoši uzsākt pensiju izmaksu pilnā apmērā un to atmaksu.

Abi dokumenti paredz, ka tiks turpinātas pabalstu un pensiju reformas, kā arī izmaiņas nodokļos. Komentējot izmaiņas nodokļos, kas solītas ar aizdevējiem slēdzamajos jaunajos dokumentos, premjers atzina, ka, līdzīgi kā iepriekš, ir norāde par iespējamo pievienotās vērtības nodokļa palielināšanu. Pēc V.Dombrovska teiktā, konkrētāku apsolījumu nav un pie tā valdība ķertos tikai tad, ja citādi nebūtu iespējams nodrošināt budžeta konsolidāciju.

Abos dokumentos noteikti budžeta deficīta mērķi šim un nākamajiem diviem gadiem, lai 2012.gadā deficīts sasniegtu Māstrihtas kritērijos noteiktos 3% no iekšzemes kopprodukta un lai līdz 2014.gadam Latvija varētu ieviest eiro.

TP paziņo, ka neatbalstīs pilnvarojumu premjeram

Tautas partija (TP), kurai valdībā ir trīs ministru vietas, neatbalstīs pilnvarojumu premjeram par nodomu vēstules ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) parakstīšanu, tā otrdien Ministru kabineta sēdes starplaikā atzina viens no TP līderiem reģionālo lietu Edgars Zalāns.

"TP ir pret nodomu vēstules saturu. Mēs prasīsim tās nodošanu parlamentam," teica E.Zalāns.

Valdības otrdienas slēgtās sēdēs darba kārtībā bija lemšana par pilnvarojuma došanu premjeram parakstīt nodomu vēstuli ar SVF un saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju (EK) pēc tam, kad par to būs izlēmusi Saeima. TP jaunā pozīcija atšķīrās no pirmdien premjera pēc koalīcijas padomes atzītā, ka ir panākta vienošanās par koalīcijas partneru atbalstu abiem dokumentiem.

Pēc E.Zalāna valdības sēdes starplaikā teiktā, TP neatbalsta nodomu vēstuli SVF, jo uzskata, ka tajā ir vairāki punktu, par kuriem nepieciešama parlamenta diskusija. Kā vienu no tiem viņš minēja nodomu vēstulē ierakstīto apņemšanos, ka šogad netiks samazināti nodokļi. TP skatījumā šāds formulējums esot "par cietu" un par to vēl esot jādiskutē.

Pēc viņa tobrīd teiktā, otrdien valdībā TP rosināšot noformulēt stingru valdības pozīciju par pensiju izmaksu, lai tur vēlāk neatklātos nekādi pārsteigumi un SVF nevarētu izvirzīt kādas jaunas prasības. Neviena cita no koalīcijas partijām iebildumus nav paudusi. Iespējams, šāda nostāja ir tikai TP publiska pozīcija, lai šķietami nostātos pret vienošanās ar SVF parakstīšanu. Tas tā varētu būt, jo TP un tās līderis Andris Šķēle vēl pērnā gada pēdējos mēnešos ļoti asi kritizēja gan premjeru, gan finanšu ministru par nemākulīgām sarunām ar SVF.

Pirmdien koalīcijas padome arī vienojās, ka ne nodomu vēstule, ne saprašanās memorands Saeimas sēdē netiks izskatīti, jo tie abi ir konfidenciāli dokumenti, taču, lai valdība saņemtu parlamenta atbalstu to parakstīšanai, premjers un finanšu ministrs sniegs par tiem ziņojumu.

(pievienotas pirmās 11 rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Ko sola vēstulēs aizdevējiem?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas