Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Valdības darba kārtībā iekļauts jautājums par "Parex banku"

Nākamās nedēļas, 5.janvāra valdības sēdes darba kārtībā ir iekļauts jautājums par "Parex banku", liecina oficiālā valdības dokumentu vietne "e-portfelis".

Jautājums tiks skatīts sēdes slēgtajā daļā, un apspriešanai sagatavotie dokumenti nav publiski pieejami.

Ar AS "Parex banka" saistīti jautājumi tiek izskatīti lielā slepenībā, un plašākus komentārus par tiem atbildīgās institūcijas un amatpersonas nesniedz.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem pat piešķīra 2843 latus speciālas aparatūras iepirkšanai, lai varētu ierakstīt valdības slēgtajās sēdes lemto. Profesionālās aparatūras iepirkums tika pamatots tieši ar nepieciešamību protokolēt diskusijas par "Parex banku".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) gada nogalē intervijā Latvijas Radio sacīja "Parex banka" restrukturizācijas plāns būs viens no pirmajiem valdības darbiem nākamajā gadā.

Noteiktajā termiņā - 30.decembrī - bankas restrukturizācijas plāns valdībā netika iesniegts. Kā skaidroja Dombrovskis, tie bija iekšēji noteiktie termiņi plāna izstrādei, ārēji joprojām turpinās visu ar šo banku saistīto jautājumu saskaņošana ar Eiropas Komisiju (EK).

Ministru prezidents ir pārliecināts, ka jautājuma saskaņošana ar EK problēmas neradīšot.

Jau ziņots, iepriekš valdība uzdeva Privatizācijas aģentūrai (PA) līdz 30.decembrim iesniegt Ministru kabinetā "Parex bankas" restrukturizācijas plānu, kas jāizstrādā sadarbībā ar starptautiskajiem konsultantiem "Nomura International".

Līdz šim PA plašākus komentārus nav sniegusi, savukārt Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītāja Baiba Melnace aģentūrai LETA vien norādīja, ka "norit aktīvs darbs".

Jau ziņots, ka "Parex bankas" sindicētā kredīta atdošanai nākamgad tiks nodrošināts finansējums no Latvijai piešķirtā starptautiskā aizdevuma līdzekļiem.

Valsts kā "Parex bankas" īpašniece jau 2009.gada februārī bija uzņēmusies sindicēto kredītu atmaksas saistības un pilnībā bija informēta par nepieciešamajiem papildu finanšu līdzekļiem šo saistību segšanai.

"Parex banka" spējusi šā gada laikā turpināt stabilizēt situāciju bankā, un tiek plānots, ka spēs nākamā gada sākumā daļu no kredīta atmaksāt jau no bankas līdzekļiem. Tādējādi nepieciešamais valsts ieguldījums plānots tikai aptuveni 100 miljoni latu no kopā nepieciešamajiem 217,8 miljoniem latu.

2009.gada februārī, Latvijas valstij noslēdzot vienošanos ar "Parex bankas" sindicēto kredītu devējiem, tā kā bankas īpašniece uzņēmās saistības kredītu atmaksas nodrošināšanā. Vienošanās paredzēja 30% no kopējās aizdevuma summas jeb 232,5 miljonus eiro (aptuveni 163,4 miljonus latu) atmaksāt 2009.gada martā, 40% jeb 310 miljonus eiro (217,8 miljonus latu) - 2010.gada februārī un 30% jeb 232,5 miljonus eiro (163,4 miljonus latu) - 2011.gada maijā.

Šo saistību segšanai paredzēti starptautiskā aizdevuma līdzekļi no Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas aizdevuma daļa, kas rezervēta finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai saskaņā ar Latvijas un aizdevēju parakstīto vienošanos. Tā noteic, ka daļa no aizdevuma - 600 miljoni eiro - tiek rezervēta tādu ārvalstu privāto aizdevēju aizdevumu pārfinansēšanai, kurus nav iespējams pārfinansēt tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas