Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Valsts meži divus miljonus ziedo ar politiķiem saistītām organizācijām

Valsts uzņēmums "Latvijas Valsts meži" (LVM) 2009.gada pēdējā nedēļā dažādām sabiedriskā labuma organizācijām ziedoja 2 049 159 latus. Aptuveni pusi no šīs summas izdevies saņemt ar politiķiem cieši saistītām organizācijām, tā šovakar ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

LVM ik gadu ir viens no dāsnākajiem ziedotājiem, jo īpaši sportam. Iepriekšējā reizē uzņēmums ziedoja 1,3 miljonus latu, pamatā tikai sportam. Un lielu ievērību izpelnījās ziedojums tā brīža finanšu ministra Ata Slaktera (TP) dēla pārstāvētajai ūdensmotosporta komandai. Šogad, lai arī prasīts, viņiem nav ticis ne kapeikas.

Atbildīgās amatpersonas noliedz, ka mainoties politiskajai varai, mainās arī ziedojumu sadale. Decembra pēdējā nedēļā, LVM no peļņas ziedojumiem atvēlējuši teju uz pusi lielāku summu nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma prognozētā peļņa ir ap 25 miljoniem latu.

Šoreiz LVM visdāsnākie bijuši pret basketbolu, kam pērn neziedoja vispār. Šim sportam šogad atvēlēti 470 000 latu jeb aptuveni ceturtā daļa no visa ziedojuma, ziņo "De facto". Sieviešu un vīriešu izlasei katrai ticis pa 50 000 latu, bet lauvas tiesa - klubiem, kuru aizbildņi ir politiķi.

Raidījums izpētījis, ka VEF basketbola klubs, kur starp dibinātājiem ir "Jaunā laika" politiķis Edgars Jaunups, ir saņēmis 150 000 latu, tikpat saņēmis basketbola klubs "Ventspils", kura prezidents ir Zaļo un zemnieku savienības premjera amata kandidāts Aivars Lembergs.

Mazāk - 50 000 latu ticis basketbola klubam "Zemgale", kura prezidents ir ietekmīgais politiķis no LPP/LC - Dainis Liepiņš.

Veiksme LVM ziedojumu saņemšanā pavadījusi arī Tautas partijas politiķiem pietuvinātos uzņēmējus Jāni Sprinovski un Ventu Lipsbergu. Viņu "Latvijas Hokeja attīstības biedrība" saņēmusi 120 000 latu.

Politiski atbildīgā amatpersona par LVM ziedojumu sadali ir zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Uz "De facto" jautājumu, vai viņu ziedojumu sadales laikā uzrunājuši politiķi, ministrs atbild: "Ja teikšu, ka neviens mani nav uzrunājis, es stipri melošu. Ir bijušas sarunas, it sevišķi par Olimpisko Komiteju, lai to maksimāli cenšamies atbalstīt, saistībā ar olimpiādi."

Kopumā Latvijas Olimpiskajai komitejai ziedoti 715 000 latu, bet aptuveni puse no šīs summas aiziet konkrētiem sporta klubiem, tostarp basketbolam un futbolam. Ziedojumu sadalē LVM nekādas teikšanas nav. Viņi skaidro, ka apkopo visus pieteikumus un pārbauda to atbilstību likumiem. Bet lēmumu pieņem Zemkopības ministrijas vadība. Naudas dalītāji gan jebkādu ziedojumu saistību ar pie varas esošajiem politiķiem noliedz. "Ziedojumu sadalījums atbilst sabiedriskā labuma organizāciju aktivitātei, un tam, ko nosaka likums, arī izstrādātajai stratēģijai, kas balstās uz sabiedrisko domu," raidījumam "De facto" saka Zemkopības ministrijas Meža departamenta direktors Arvīds Ozols.

Ziedošanas stratēģija vislielāko atbalstu paredz labdarībai, tālāk līdzīga daļa paredzēta sportam un kultūrai, bet mazliet mazāk - izglītībai. Faktiski, lai arī šogad atbalstīta virkne labdarības projektu, visvairāk naudas ticis sportam. Turklāt pētījums liecina, ka dāsni atbalstītais basketbols nebūt nav pirmajā vietā. Pēc iedzīvotāju domām vislielākajam atbalstam būtu jābūt Latvijas Olimpiskajai komitejai un hokejam, kā arī bobslejam, kam no valsts mežiem šoreiz ziedots 70 000 latu. Ceturto vietu ieņem basketbols, piekto - futbols. Šim sporta veidam ziedots ceturtdaļmiljons.

LVM ziedojumi veikti ar finanšu ministra akceptu. Lai gan jau pagājušā gada pavasarī sākās aktīvas diskusijas par iespējamu liegumu valsts uzņēmumiem ziedot, tomēr gada laikā būtiskas izmaiņas nav notikušas. Uz īsu brīdi gan tika ierobežotas nodokļu atlaides ziedotājiem, bet jau pēc dažiem mēnešiem politiķi nobalsoja par lielo atlaižu atjaunošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas