Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vējoņa noteiktajā termiņā nav panākta vienošanos par valdību

Valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa noteiktajā termiņā nav panākušas vienošanos par konkrētu premjera amata kandidātu.

Pirmdien, 26.novembrī, Valsts prezidents Raimonds Vējonis tiksies ar Saeimā pārstāvētajām partijām. Piektdien Vējonis intervijā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja, ka gadījumā, ja valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas līdz pirmdienai nebūs spējušas vienoties par vairākuma atbalstītu Ministru prezidenta amata kandidātu, tad otra iespēja tām vairs netiks dota.

Partijām šonedēļ gan faktiski nenotika oficiālās sarunas šajā jautājumā un vienošanās nav panākta. Politiķi jau iepriekš norādīja, ka kompromisa panākšana pirms premjera kandidāta nominēšanas ir maz ticama.

Šonedēļ notikusi tikšanās starp apvienības Attīstībai/Par! (AP) un KPV LV politiķiem. Partijas lūgušas kopīgu pieņemšanu pie Valsts prezidenta pirmdien, lai runātu par valdības veidošanas gaitu. Vējonis pirmdien tiksies ar visām Saeima pārstāvētajām partijām un sarunas notiks atsevišķi, bet AP un KPV LV prezidents pieņems kopā.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pauda, ka progress partiju sarunās ir lēns un līdz sarunai ar prezidentu vienošanās nebūs. Politiķis uzskata, ka prezidentam vajadzētu partijām skaidri atbildēt, vai abus kandidātus - partijas KPV LV Aldim Gobzemam vai partiju apvienības Attīstībai/Par! Artim Pabrikam - viņš būtu gatavs nosaukt, ja tie iegūtu Saeimas vairākuma atbalstu.

Zaļo un zemnieku savienības politiķis Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka pēc politisko partiju un Vējoņa sarunām ir iespējami divi scenāriji. "Faktiski prezidentam pēc visu partiju uzklausīšanas būtu jādod savs vēstījums. Es vairāk būtu par to, ka viņš izvēlētos kādu virzību. Viņš varētu nosaukt konkrētu cilvēku, kurš, viņaprāt, varētu mēģināt izveidot valdību vai otrs virziens - saka savu "plānu B". Patlaban ir tikai šīs opcijas," norādīja Brigmanis.

Jaunās Vienotības politiķis Arvils Ašeradens uzskata, ka tā dēvētajām jaunajām partijām ir jāveido valdība, proti, to pārstāvim jābūt premjera kandidātam. Vienlaikus Ašeradens piebilda, ka šonedēļ jaunas dinamikas partiju sarunās nebija, līdz ar to jāsagaida tikšanos ar prezidentu un viņam lēmums. Jaunā Vienotība gatava konstruktīvai sadarbībai, uzsvēra Ašeradens. Jaunās Vienotības frakcija un valde rīt plkst.10 diskutēs par politisko situāciju.

Šajā ciklā tikai vienam no abiem premjera kandidātiem - partijas KPV LV Aldim Gobzemam vai partiju apvienības Attīstībai/Par! Artim Pabrikam - jābūt iespējai tikt nominētam, lai būtu iespējams izveidot valdību, aģentūrai LETA sestdien sacīja Pabriks.

Politiķis skaidroja, ka, ja arī otram pretendentam, kurš nesaņems nomināciju, pastāvēs iespēja vēlāk veidot valdību nominētā kandidāta neveiksmes gadījumā, tad otrais pretendents nebūs ieinteresēts atbalstīt nominētā kandidāta valdības izveidošanu. Līdz ar to šāda pieeja būtu bezjēdzīga, jo neveicinātu Ministru kabineta izveidošanos, uzskata Pabriks.

Ministru prezidenta amata kandidātam Aldim Gobzemam (KPV LV) ir pārliecība, ka viņa pārstāvētā partija KPV LV agrāk vai vēlāk vadīs Latvijas valdību.

Viņš skaidroja, ka brīvdienās partiju sarunas nenotiekot un pagaidām neesot plānotas līdz tikšanās reizei pirmdien ar prezidentu.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns jau piektdien aģentūrai LETA pauda, ka ir skeptisks par iespēju partijām panākt kompromisu un pašām vienoties par valdību līdz pirmdienai. Bordāns arī atturējās prognozēt, kāds varētu būt risinājums un iespējamais premjera kandidāts.

Tie, kas negribēja iet JKP piedāvāto ceļu valdības veidošanā, ir iebraukuši strupceļā, uzskata Bordāns.

Top komentāri

Blējonim
B
Izsludini jaunas vēlēšanas, izdzenā Cimdara blēžu bodīti, uzaicinam novērotājus un balsu skaitīšanas speciālistus no ES un ASV un tad paskatīsimies,kādi būs rezultāti. Jādomā, ka visādi bandītiski prokremliskie A/Par un citi Vienotības kloni VISI KOPĀ nesavāks pat procentu.
Scorseze
S
Pieslēdziet tos kropļus pie melu detektora TV tiešajā ēterā un uzdodiet viņiem atklātus jautājumus uz kuriem jāatbild ar "jā" vai "nē", tas taču ir tik tehniski vienkārši, tad arī redzēsiet, kas šiem "tautas kalpiem" patiesi galvā, uzzināsiet daudz interesanta. Domāju, šāda opcija būtu jāizveic arī prezidentam, ministriem un jebkuram cilvēkam, kurš gatavojas ieņemt svarīgu valsts amatu. Piekam, šāda opcija būtu jāiziet arī kad cilvēks ir gadu nostrādājis šādā amatā. Jautājumi būtu par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, strādāšanu svešas valsts (jebkuras) labā....:) Ticiet man, jūs uzzinātu daudz jauna un daudziem atvērtos acis:)
ir kā ir
i
Faktiski nevienam nekas nav jāsaka, Vējonim jānominē. Protams, pārāk liela varbūtība ir par JKP+KPLV+SC, tāpēc tagad rausta bikses. Bet Vējonis ir auzās, reālās auzās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas