Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vējonim ir no kā izvēlēties

Esot nemierā ar ieilgušo jaunās valdības veidošanu, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) premjera amatam pirmdien izvirzīja Saeimas deputātu Māri Kučinski, kurš ir arī Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis laikrakstam Diena atzina, ka ir informējis Vienotības deputātu Kārli Šadurski, - ZZS viņu premjera amatam neatbalstīs, pat ja Valsts prezidents Šadurski izraudzīsies.

Kā iemeslu tam Brigmanis minēja Šadurska zemo reitingu un to, ka Vienotības valde viņu nav izvirzījusi."Tā ir nekorekta attieksme pret Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Mēs negribam izteikt neuzticību prezidentam un gaidīsim viņa paziņojumu," Dienai sacīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kura ir vienīgā oficiāli nominētā Vienotības premjera kandidāte. Šadurski partija neesot apspriedusi, jo prezidents ir uzņēmies iniciatīvu nākamā valdības vadītāja izvēlē.Tikmēr Saskaņas līderis Jānis Urbanovičs jau žurnālistiem skaidroja, ka Āboltiņa ar paziņojumu par Vienotības interesi saglabāt Satiksmes ministrijas vadību un iegūt Tieslietu ministriju ir mazinājusi Šadurska izredzes. "Partneri laikam gribētu, lai mēs ne uz ko nepretendējam, bet tikai atbildam par visām problēmām," sacīja Āboltiņa. Viņasprāt, "šie partiju politiskie paziņojumi un ultimāti rada sliktu iespaidu par politiķu spēju pārvaldīt savu valsti". Valsts prezidents Vējonis pirmdien atradās vizītē Zviedrijā un notiekošo nekomentēja. Viņa pārstāvis Gusts Kikusts informēja, ka prezidents savu viedokli par valdības veidošanu paudīs otrdien.Tas, ka vairākas partijas Valsts prezidentam piedāvā savus kandidātus, nav nekas neparasts. Diena sazinājās ar bijušo Tautas partijas deputātu Edgaru Zalānu, kurš šādā sacensībā Valda Zatlera prezidentūras laikā ir piedalījies pat divas reizes. Pirmoreiz Zatlers izvēlējās Ivaru Godmani, bet visi partiju pārstāvji gatavoja savus piedāvājumus, devās uz Rīgas pili un stāstīja par iecerētajiem darbiem. "Tagad valstī nav tāda ārkārtas situācija, kāda bija tad, kad es kandidēju," atceras Zalāns. Otrajā reizē "pie kājām nomesto varu" Zatlers lūdza pacelt Valdim Dombrovskim (Vienotība)."Gan Zaļo un Zemnieku savienībai, gan Nacionālajai apvienībai ir izdevīgi, ka Vienotībai lēnām nolaiž asinis. Tagad valdībai vajag jaudīgu premjeru, un Solvita tāda būtu. Tiesa, viņa pati daudz izdarīja, lai tur nebūtu, un tagad konkurenti atspēlējas," sacīja Zalāns. Tolaik partijas respektēja Valsts prezidenta izvēli un pēc nominācijas sāka kopā veidot valdību. Taču, tā kā ZZS jau ir paziņojusi iebildumus pret Vienotības iespējamo kandidātu, tad var pieļaut, ka Vienotība rīkosies līdzīgi, ja prezidents izraudzīsies valdības veidotāju no ZZS.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 12.janvāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas