Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vējonis interesējies par pārvēlēšanu, neoficiāli visaugstākās izredzes kļūt par prezidentu ir Levitam

13. Saeimas deputātiem šovasar būs jāievēl 13. prezidents valsts vēsturē, turklāt pirmo reizi tas notiks atklātā balsojumā. Oficiālu kandidātu vēl nav, taču kuluāros visaugstāk vērtē Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita izredzes, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuras agrākais līderis Raimonds Vējonis ir līdzšinējais prezidents, visticamāk, liegs savu atbalstu pašreizējam prezidentam. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis norādīja, ka gadījumā, ja koalīcija, kurai ir 61 balss parlamentā, vēlas vienoties par savu kandidātu, būtu utopiski virzīt cilvēku, skaidri zinot, ka nebūs viņam nebūs nepieciešama atbalsta.

Šaubīgi par Vējoņa izredzēm politiķi izteicās arī janvāra vidū, kad par šo jautājumu interesējās laikraksts Diena. Arī opozīcijā esošā Saskaņa neslēpj, ka nav gatavi atbalstīt viņa pārvēlēšanu. Iepriekš Saskaņas pārstāvis Valērijs Agešins sarunā ar Dienu nenoliedza, ka Saskaņa arī šoreiz varētu izvirzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu.

Latvijas Televīzijai zināms, ka Vējonis šonedēļ individuāli ticies ar frakciju vadītājiem un pieskāries arī jautājumam par viņa pārvēlēšanu. Atklāti pie kameras partiju pārstāvji nav gatavi komentēt tikšanos, vien atzīst, ka jautājums pārrunāts.

Nacionālā apvienība (NA) neslēpj, ka prezidenta amatam virzīs Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu. NA līderis Raivis Dzintars atzina, ka NA neredz iespēju atbalstīt Vējoņa pārvēlēšanu, jo uzskata, ka ir iespējams atrast piemērotāku kandidātu.

Pēc divām nedēļām par Valsts prezidenta izvēles kritērijiem lems valdību veidojošās partijas. KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs atzinis, ka tas nebūs viegli, jo viņa vadītā frakcija ir sašķelta. Attīstībai/Par! Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts sacīja, ka par kādu konkrētu kandidātu frakcijai lēmuma pagaidām nav.

Neoficiāli kuluāros visaugstāk vērtētas tieši Levita izredzes tikt ievēlētam prezidenta amatā. Iespējams, viņu amatā varētu atbalstīt Attīstībai/Par!, taču tad pretī prasa eirokomisāra amatu savam kandidātam.

Pašreizējā Valsts prezidenta pilnvaras beigsies 7. jūlijā un Saeimā nākamo Valsts prezidentu izvēlas maija beigās vai jūnija sākumā.

Top komentāri

Vecsčekists>Margarēta
V
Varbūt nebūtu peļami, ja Latviju reprezentētu kāds izglītots latvietis, kurš nav PĀRĀK LABI te iepazinies ar visiem glumekņiem. Levits, protams, visiem mūsu lentīšu locītājiem uzdzīs skaudrus mazvērtības komleksus, jā. Bet, vai tā ir lielākā problēma?
Ķeņcis
Ķ
Levits nav pabeidzis partijas skolu, bet mācījies Hamburgas universitātē, viņš nav izaudzis, skatoties Padomju vai Krievijas televīziju, viņam nav izskalotas smadzenes, ka daudziem bijušajiem komuņagām un komjaunatnes sekretāriem. Cerēsim, ka šoreiz par prezidentu neievēlēs hūtes bļodlaižu.
GGG
G
Interesanti, ka Diena ir izvēlējusies noklusēt, ka Vienotība jau nominējusi savu kandidāti - Sandru Kalnieti. Tātad viņi ir atklāti nostājušies pret Levitu, kas ir skumjš pārsteigums par vairākiem Vienotības deputātiem. Tas nenozīmē, ka Kalniete ir slikta alternatīva, bet skaidrs, ka Vienotība ir likusi augstāk savas partijas egoistiskās intereses pār valsts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas