Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vērtēs Jaunās vienotības priekšlikumu noteikt, ka par noziedzīgu nodarījumu notiesāts EP deputāts zaudētu mandātu

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas deputātu iesniegtos grozījumus, kas paredz noteikt, ka par noziedzīgu nodarījumu notiesāts Eiropas Parlamenta (EP) deputāts zaudē savu mandātu.

Grozījumus EP vēlēšanu likumā iesnieguši JV Saeimas deputāti Andrejs Judins, Ainars Latkovskis, Inese Lībiņa-Egnere, Anda Čakša un Rihards Kozlovskis.

Piedāvātās izmaiņas paredz noteikt, ka EP deputāts, kurš notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, zaudē savu mandātu un viņa vietā stātos nākamais kandidāts no tā paša kandidātu saraksta.

Grozījumu mērķis ir veidot tādu pašu tiesisko regulējumu attiecībā uz EP deputātiem, kāds šādos gadījumos ir jau paredzēts pret Saeimas deputātiem, skaidro iniciatīvas autori.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka jau pašlaik likumā ir norāde, ka Latvijas ieskatā EP deputāta mandāts nav savienojams ar faktu, ka persona ir atzīta par vainīgu noteiktas kategorijas kriminālnoziegumos. Par to liecina nosacījums, ka EP nevar ievēlēt personu, kura Latvijā izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā vai bijusi sodīta par smagu vai sevišķi smagu noziegumu un kurai sodāmība nav dzēsta vai noņemta, izņemot gadījumu, kad persona ir reabilitēta.

Līdz ar to būtu nepieciešams atrunāt gadījumus, kad tiek notiesāta persona, kura notiesāšanas brīdī ieņem EP deputāta amatu, pauž Saeimas deputāti.

Kā ziņots, EP deputātam, bijušajam Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) prokuratūra uzrādījusi apsūdzību krimināllietā par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu.

Apsūdzība uzrādīta pagājušā gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā augusta beigās plānots turpināt Ušakova krimināllietas izskatīšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas