Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

VID aptur PVN nemaksātāju un, iespējams, pabalstu izkrāpēju grupējumu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas, legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, valsts budžetam radīja zaudējumus 378 236 latu apmērā, portālu Diena.lv informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID skaidroja, ka, iespējams, grupējums nodarbojies arī ar maternitātes un slimības pabalstu izkrāpšanu. Kriminālprocesa ietvaros aizturētas piecas personas, no kurām divas personas ir noziedzīgā grupējuma organizatori, bet trīs - atbalstītāji.

Viena no iesaistītajām personām, kura shēmas ietvaros nodarbojās ar fiktīvu uzņēmumu dibināšanu un, izmantojot minētos uzņēmumus, fiktīvi noformēja darba tiesiskās attiecības ar mērķi vēlāk izkrāpt no valsts budžeta naudas līdzekļus dažādu pabalstu veidā, jau iepriekš ir nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes redzes lokā kriminālprocesos saistībā ar izvairīšanos no PVN nomaksas pilnā apmērā, kur tai bija piemērots liecinieka statuss.

Kriminālprocesa ietvaros VID izmeklētāji 12.maijā veica astoņas kratīšanas Rīgā, Baložos un Inčukalnā. Četras kratīšanas tika veiktas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, divas - automašīnās un vēl divas - birojos. Kratīšanu laikā izņemts liels skaits noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu dokumentu, zīmogu, kodu kalkulatoru un norēķinu karšu, informēja dienestā.

Noziedzīgais grupējums izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļus legalizāciju lielā apmērā uzsāka jau pērn un turpināja arī šogad. Sākotnējā izmeklēšanas informācija liecina, ka noziedzīgā grupējuma darbības shēmu nodrošināja aptuveni 30 „fiktīvi” izveidoti uzņēmumi, uz kuru norēķinu kontiem Latvijas kredītiestādēs shēmas „klienti” jeb aptuveni 14 celtniecības, autoremonta un citās pakalpojumu nozarēs reāli darbojošies uzņēmumi pārskaitīja naudas līdzekļus par reāli nenotikušiem darījumiem un pēc tam izņēma tos skaidrā naudā bankomātos Latvijā. Grāmatvedības dokumentos un VID iesniedzamajās atskaitēs tika uzrādīti fiktīvo uzņēmumu rekvizīti, kas to par atlīdzību izsniedza trešajām personām.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgo shēmu izmantoja arī naudas līdzekļu izkrāpšanai no valsts budžeta slimības un maternitātes pabalstu veidā, proti, fiktīvi izveidotajos uzņēmumos tika noformēti dokumenti reāli nestrādājošām personām, aprēķinātas iespaidīgas algas un pēc tam Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrā pieprasīti slimības un maternitātes pabalsti.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas kredītiestādēm nosūtīti 33 pieprasījumi par 14 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļu apturēšanu.

Šis ir šogad jau piektais apturētais noziedzīgais grupējums.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas