Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vietējo zemeņu vēl maz, cenas krīt

Agrs svētdienas rīts. Rīgas Centrāltirgus. Lietus negrib mitēties. No tirgus ieejas tālāk iekārtojušies zemeņu tirgotāji bažījas — šādos laikapstākļos pircēji būs steidzīgi, iegriezīsies pie tiem tirgotājiem, kurus ceļā sastaps pirmos. Kopumā par pircēju interesi gan nevarot sūdzēties, dienā izdodas pārdot līdz pat 300 kilogramiem ogu.

Kā novēroja Diena, tirgū Latvijā audzētu zemeņu pagaidām vēl maz, lai arī daudzviet tirgotāji pircēju pievilināšanai ievestās ogas cenšas paslēpt zem uzraksta "Latvijas zemenes". Vietējās zemenes no Lietuvas un Polijas "radiniecēm", kas pašlaik dominē tirgū, varot atšķirt ar dabīgi zaļu zemeņu lapu pie ogas, stāsta zinātāji. Pašmāju zemenes plašākā piedāvājumā gaidāmas ap līgosvētkiem.

Cenas zemenēm krīt. Vēl pirms divām nedēļām tās maksāja vidēji četrus latus kilogramā, savukārt pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Centrāltirgū cenas svārstījās no 60 santīmiem līdz trim latiem kilogramā. Diena konstatēja, ka Latvijas zemenes var iegādāties gandrīz tādā pašā cenā kā sulīgās dienvidu zemju ogas — vidēji par trim latiem kilogramā.

Kā stāsta tirgotāji, pircējiem svarīgākā ir tieši cena, tikai pēc tam — vai prece ir Latvijā audzēta vai atceļojusi no citām zemēm. "Cilvēki labprāt izvēlas iegādāties lētākās ārvalstu zemenes, taču cenas gan ārvalstu, gan Latvijas produkcijai noteikti vēl pazemināsies," norāda Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte. "Latvijas zemenēm ienākoties, Polijas un Lietuvas produkcija jau ir aizņēmusi tirgu, tomēr cilvēki labprāt izvēlas vietējās zemenes," pārliecināta ir zemnieku saimniecības Aizkalsnas 2 īpašniece Viktorija Bergmane un neslēpj, ka Latvijas zemenes cenas un ienākšanas laika ziņā nevar konkurēt ar ievestajām.

"Izvērtējot piedāvājumu, izvēlējos mazas, dabīga izskata zemenes, jo tajās ir mazāk ķīmisku vielu. Pašai mājās ir mazdārziņš, tāpēc zinu, kādām ir jābūt zemenēm," saka rīdziniece Serafima Lubarte, kuras iepirkumu maisā nonāca par latu kilogramā iegādātās zemenes no Polijas.

Tirgotāji ir nobažījušies, ka, turpinoties lietainajam laikam, pašmāju zemeņu raža šogad varētu būt vēlāk nekā citus gadus. "Lietus ir zemeņu ražas slepkava. Pašlaik zemenes mirkst vēl nenogatavojušās, un arī saule neļauj tām kļūt sarkanām," stāsta tirgotāja Valentīna Pankova. Tomēr, ja atgriezīsies sauss un saulains laiks, zemeņu raža būšot laba.

V.Bergmane prognozē, ka šis varētu būt zemeņu gads, jo ziedēšanas laikā nebija salnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas