Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vīķe-Freiberga prognozē sarežģītāku koalīcijas veidošanos nekā pērn

Koalīcijas veidošana pēc šīm ārkārtas vēlēšanām būs vēl sarežģītāka nekā pērn pēc 10.Saeimas vēlēšanām, prognozē eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Godīgi sakot, es neredzu, kas mums tiek piedāvāts, kas tik radikāli varētu situāciju mainīt," sestdien intervijā Latvijas Radio viņa atzina. "Tieši otrādi es domāju, ka šīs ārkārtas vēlēšanas ir iztērējušas vairākus mēnešus politiskās aktivitātēs, kas citādi varbūtu būtu vērstas uz krīzes novēršanu."

Tāpat koalīcija noteikti būs jāveido no vairākām partijām, turklāt - šajā gadījumā nākusi klāt vēl viena jauna, kas būs centriski labēja, bet tas nozīmē, ka pārējām centriski labējām partijām neizbēgami samazināsies balsu skaits un būs jāveido koalīcija ar vēl vienu partiju.

"Mēs jau redzējām, cik grūti ir atrast Latvijā vienmēr stabilas valdības, kas ir tiešām rīcības spējīgas un kur nav tā, ka viens velk uz vienu pusi un otrs uz otru, tā kā vēzis un līdaka,"

"Koalīcijas veidošana, es saskatu, ka būs vēl sarežģītāka, nekā viņa bija pagājušajā oktobrī," prognozēja eksprezidente.

Viņasprāt, lielāku atbalstu iegūs "Saskaņas centrs", jo šis politiskais spēks līdz šim visu laiku bijis opozīcijā un nav neko nepatīkamu saviem vēlētājiem izdarījuši.

"Man godīgi jāsaka, ka es jutos optimistiskāka pagājušajā gada oktobrī, nekā es jūtos šobrīd," viņa piebilda.

Turpretī eksprezidenta Valda Zatlera veidotā Zatlera Reformu partija, kas sevi pieteikusi kā radikālu reformatoru, 51 vietu 11.Saeimā noteikti neiegūs, tādēļ radikāli mainīt valsts iekārtu nevarēs.

"Tas nenotiks. Cik nu viņiem to balsu būs, viņiem vajadzēs koalīciajs partnerus, tādēļ jautājums būs, kā viņi māk sadarboties ar citiem, uz to tad arī viss balstās. Latvijā rīcībspējīgas valdības iespējamas tikai tad, ja politiķi māk viens ar otru sastrādāties arī no citām atšķirīgām partijām un izveidot kopējus mērķus un virzību valstī, kura mums pa laikam pietrūkst. Tieši tamdēļ notiek šī pozicionēšanās un rīvēšanās dažādu spēku starpā. Jo samet vairāk akmeņus vienā kulītē, jo tā rīvēšanās būs izteiktāka," situāciju komentēja Vīķe-Freiberga.

Turklāt jaunienācējiem politikā būs nepieciešams mācību periods, lai iegūtu pieredzi un kompetenci, kas krīzes brīdī ir zināmā mērā risks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas