Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

VK revīzija apstiprina nelietderīgus tēriņus NBS pretmīnu kuģu iegādē

Valsts kontrole (VK) apstiprinājusi aizdomas, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēku (JS) rīcība radījusi nelietderīgus tēriņus, iegādājoties Nīderlandes pretmīnu kuģus, kuri bieži jāremontē un prasījuši būtiskas papildus izmaksas. Revīzijas ziņojumu par kuģu iegādi un ar to saistītajām izmaksām VK nodevusi tiesībsargājošajām iestādēm.

VK atsevišķā revīzijā par pretmīnu kuģu iegādi konstatējusi, ka kuģu tehniskā dokumentācijas konkursa prasības pilnībā sakritušas ar to ,ko iesniedza konkursa uzvarētāja - Francijas kompānija Tripartite Propulsion, kura saistīta ar bijušo JS komandieri Andreju Zvaigzni. Tas stiprina aizdomas, ka konkurss bijis piemērots konkrētajam pretendentam. Revīzijā VK konstatējusi, ka atbildīgās amatpersonas izvēlējušās iepirkt dokumentāciju angļu valodā, kaut gan kopā ar kuģiem jau saņemtas instrukcijas flāmu valodā. VK ieskatā bijis nepieciešams tikai iztulkot dokumentāciju latviski, bet tā vietā nelietderīgi iztērēti vairāk nekā 400 000 latu.

Jāatgādina, ka laikraksts Diena bija noskaidrojis, ka no Tripartite Propulsion iegādāta nevis Nīderlandes Alkmaar tipa kuģu dokumentācija, kādi ir JS rīcībā, bet gan Pakistānas mīnu meklētāju instrukcijas. Abu tipu kuģi nav identiski. Izmeklētāji sarunās ar jūrniekiem noskaidrojuši, ka viņi par dārgu naudu iegādāto dokumentāciju ikdienā neizmanto. Kuģu personāls pašu spēkiem iztulkojis uz tiem esošās nelielās pamācības flāmu valodā. Pavisam sarežģītos jautājumos viņi izvēlas nevis rakņāties mapēs, bet piezvanīt nīderlandiešu kolēģiem.

Papildus tam VK ieskatā Aizsardzības ministrija nelietderīgi iztērējusi vēl nepilnus 100 000 latu saistībā ar pretmīnu kuģiem. Tomēr sīkāk nav iespējams uzzināt, par kādiem darījumiem ir runa, jo daļa revīzijas ir konfidenciāla.

Revīzija atklāj, ka kuģu izturēšana izmaksā visai dārgi. 2008.gadā ir noslēgti vairāki ilgtermiņa līgumi, tai skaitā vienošanās par pretmīnu kuģu gāzturbīnu apkopi un remontu kopsummā par 2,56 miljoniem latu, saskaņā ar to līdz pērnā gada oktobrim saņemti un apmaksāti pakalpojumi 376 510 latu apmērā.

Kopumā VK pārmet Aizsardzības ministrijai neefektīvu pretmīnu kuģu iegādes pārraudzību, tāpat NBS amatpersonas vilcinājušās, lai savlaicīgi veiktu grozījumus iepirkumu līgumos un izvairītos no nelietderīgiem tēriņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas