Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

VM atkārtoti lūgs ierobežot solāriju apmeklējumu nepilngadīgajiem

Kaut gan Valsts sekretāru sanāksmē jūlija sākumā noraidīts Veselības ministrijas (VM) ierosinājums liegt nepilngadīgajiem bez vecāku atļaujas vai ārsta izziņas apmeklēt solāriju, tā atkārtoti to rosinās jau tuvākajā laikā. VM ir gandarīta par Starptautiskā Vēža pētījumu aģentūras atzinumu, kas nule solārijus iekļāvusi augstākajā vēža riska kategorijā, tos atzīstot par kancerogēniem, jo dos papildus argumentāciju ierobežojumu ieviešanai.

Ierobežojumus nepilngadīgajiem VM vēlējās noteikt, lai aizsargātu bērnus un jauniešus no iespējamajiem veselības traucējumiem, ko izraisa atrašanās tiešā ultravioletā starojuma ietekmē. Tomēr pret ieceri iebildumi bija Ekonomikas ministrijai, tāpat arī Tieslietu ministrija un Valsts kancelejas Juridiskais departaments uzturēja spēkā savus iebildumus, liecina Valsts sekretāru sanāksmes protokols, tāpēc to neapstiprināja.

Tikmēr Starptautiskā Vēža pētījuma aģentūra mainījusi savu 1992. gada lēmumu, ka solārijs "visdrīzāk veicina vēzi". "Solāriju lietošana cilvēkiem ir kancerogēna. Tā izraisa ādas melanomu un acu melanomu. Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc veselai personai vajadzētu to lietot," sacīja IARC pētnieku komandas vadītājs Vinsčenta Koljāno, vēsta aģentūra LETA. Lietojot solāriju pirms 30 gadu vecuma, melanomas - visnāvējošākā ādas vēža veida - risks palielinās par 75%, liecina aģentūras veikto pētījumu rezultāti, kas publicēti britu medicīnas žurnālā "The Lancet Oncology". Tā kā zinātniska pierādījumu slieksnis ir augsts, un, lai solārijus, līdzīgi kā tabaku, azbestu un noteiktas ķimikālijas, apzīmētu kā kancerogēnus, bija vajadzīgi papildu eksperimenti ar dzīvniekiem, kā arī pētījumi par vēža izplatību starp cilvēkiem.

VM iepriekš plānoja, ka ierobežojumi solāriju apmeklēšanai nepilngadīgajiem stāsies spēkā no nākamā gada. "Šobrīd ar papildus pamatojumu, kā arī šīs starptautiskās institūcijas slēdzienu, kas iepriekš nebija pieejams, Veselības ministrija atkārtoti iesniegs izkatīšanai noteikumu projektu par solāriju higiēnas prasībām," Diena.lv informēja VM pārstāve Ieva Gaigala. Starpministriju diskusijas esot galvenokārt par visprecīzāko tiesisko formulējumu attiecībā uz ierobežojumu, kas saistīti gan ar dokumentu apriti, gan arī vēlmi, lai solārija pakalpojumu piedāvātājiem un klientiem nebūtu pārlieku lieli birokrātiski apgrūtinājumi. Tāpat tiekot diskutēts par personu loku, kas drīkstētu dot atļauju nepilngadīgajam apmeklēt solāriju.

Arī Vācijā, kur ir liela piekrišana violetajām lampām, parlamenta apakšpalāta pieņēmusi likumu, kas pilnībā aizliedz par 18 gadiem jaunākām personām apmeklēt solārijus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas