Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Zatlers aicina padomāt, ko nozīmētu negatīvs balsojums par vienošanos ar aizdevējiem

Saeimas plenārsēdes darba kārtībā jau rīt tiks iekļauts lēmumprojekts par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma ietvaros. Šis lēmumprojekts pēc tam, kad tas tiks pieņemts Saeimā , dos zaļo gaismu premjeram un finanšu ministram ar starptautiskajiem aizdevējiem parakstīt jaunu vienošanos dokumentus, tas ir, nodomu vēstuli ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju (EK).

Šis lēmumprojekts uz Saeimu tiks virzīts jau rīt, jo tā trešdien lēmusi Saeimas Budžeta komisija. Tiesa, varbūtība, ka Saeima to rīt jau pieņems, ir ļoti maza, jo saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli lēmumprojektu Saeima var pieņemt tikai tad, ja nevienam no deputātiem pret to nav iebildumu. Paredzams, ka iebildumi būs, līdz ar to Saeimai Budžeta komisijas atbalstītais lēmumprojekts būs jānodod atpakaļ Budžeta komisijai, nosakot priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Tādējādi paredzams, ka īstā lemšana par pilnvarojuma lēmumprojektu parlamentā būs nākamajā Saeimas sēdē nākamnedēļ.Saeimai sagatavotais lēmumprojekts par pilnvarojumu parakstīt starptautiskā aizņēmuma dokumentus paredz, ka deputāti pilnvaro valdību parakstīt ar starptautisko aizņēmumu saistītos dokumentus ar nosacījumiem, ka kopējā aizņēmuma summa nepārsniedz 7,5 miljardus eiro un ka aizņēmuma atdošanas termiņi tiek noteikti, finanšu ministram un aizdevējiem vienojoties. Tādējādi Saeimai tiek piedāvāts lemt par atbalstu visam starptautiskajam aizņēmumam, par kura saņemšanu laikā līdz 2012.gadam pirms vairāk nekā gada ar EK un SVF vienojās Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdība.Budžeta komisijā atbalstītais lēmumprojekta saturs ir sekojošs: "Lai turpinātu saņemt starptautiskā aizņēmuma programmas līdzekļus ar mērķi mazināt finansiālās un ekonomiskās krīzes radītās sekas pilnvarot Ministru kabinetu aizņemties finanšu līdzekļus no Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Savienības, Zviedrijas Karalistes, Dānijas Karalistes, Somijas Republikas, Igaunijas Republikas, Norvēģijas Karalistes, Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, Čehijas Republikas un Polijas Republikas, ievērojot šādus aizņēmuma nosacījumus: 1. Kopējā starptautiskā aizņēmuma programmas summa nedrīkst pārsniegt 7,5 miljardus eiro. 2. Aizņēmums izmantojams valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem."

(papildināta ar Valsts prezidenta Valda Zatlera komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VALDA ZATLERA KOMENTĀRS:

Deputātiem ir pilnas tiesības plaši diskutēt un katram nākt klajā ar to informāciju, kas viņam ir pieejama. Bet es domāju, ka tā ir pietiekama, lai izlemtu pozitīvi šai programmai. Jo - ko nozīmētu negatīvais balsojums, ja mēs pajautātu paši sev? Tas nozīmē, ka mēs atkal ķeramies pie jaunas programmas, kuras šobrīd nav. Tātad faktiski deputātiem būtu jāizvērtē pati programma, tās panākumi vai varbūt dažās vietās arī kāda ķeršanās un tad jādod skaidrs vērtējums un mandāts valdībai, lai pēc iespējas ātrāk atrisinātu tās situācijas, ieskaitot pensijas jautājumus. Pensionāri gaida tomēr, kad viņiem atkal sāks samaksāt pensijas pilnā apmērā, kad sāks apmaksāt ieturētās pensijas. Tas viss ir atkarīgs no rītdienas balsojuma. Es domāju, ka deputāti balsos ļoti atbildīgi un arī visas šīs diskusijas, kas rīt būs Saeimā, būs argumentētas un vērstas uz to, lai sabiedrība labāk saprastu, ko tad beigu beigās Latvijas valdība un Latvijas Saeima dara, lai izvestu Latviju ārā no ekonomiskās krīzes un arī kādi ir panākumi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas