Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Ždanoka ir EP deputāte kopš 2004. gada, bet Saeimas vēlēšanās kandidēt viņai pašreiz liedz likums

Ždanoka grasās atteikties no eiroparlamentārietes mandāta un iesaistīties cīņā par vietu Saeimā

Politiķe Tatjana Ždanoka plāno nolikt Eiropas Parlamenta (EP) deputātes mandātu un iesaistīties partijas Latvijas Krievu savienība (LKS) vēlēšanu kampaņā. Ždanoka aģentūrai LETA pastāstīja, ka šonedēļ jau vērsusies EP ar iesniegumu par mandāta nolikšanu un drīzumā plāno atgriezties Latvijā. Viņa iecerējusi vadīt LKS priekšvēlēšanu kampaņu, bet viņas dalība vēlēšanās būšot atkarīga no Satversmes tiesas (ST) lēmuma.

Saeimas vēlēšanu likums pašlaik liedz vēlēšanās piedalīties personām, kuras pēc 1991. gada 13. janvāra darbojušās Komunistiskajā partijā, Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā, Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā vai tās reģionālajās komitejās. LKS politiķis Miroslavs Mitrofanovs aģentūrai LETA skaidroja, ka ST pērn iesniegts pieteikums ar lūgumu pārskatīt šo ierobežojumu.

Ždanoka pēc 1991. gada 13. janvāra ir darbojusies kompartijā, tāpēc vēlēšanu likums viņai liedz piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Paredzēts, ka Ždanokas vietu EP ieņems Mitrofanovs, kurš EP vēlēšanās 2014. gadā palicis pirmais aiz svītras. Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem LKS uzsver, ka tas "saglabāšot EP tribīni Latvijas krievu balsīm". Mitrofanovs turpināšot darboties krievu skolu aizstāvju organizācijā.

LKS uzsver, ka 2018. gads ir "izšķirošs Latvijas krievu liktenī". "No mums ir atkarīgs - būt vai nebūt krievu skolām, vai mēs nosargāsim tiesības uz dzimto valodu nākamajām paaudzēm," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda LKS pārstāvji.

Pašlaik LKS Saeimā nav pārstāvēta. Iepriekšējās vēlēšanās 2014. gadā LKS nepārvārēja 5% barjeru, kas nepieciešama iekļūšanai Saeimā.

Ždanoka strādājusi trīs EP sasaukums pēc kārtas. Pirmo reizi EP viņa ievēlēta 2004. gadā. Politiķe EP pārstāv Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupu.

Kā liecina informācija EP mājaslapā, šajā laikā Ždanoka kā locekle darbojusies Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejā, Lūgumrakstu komitejā un Nodarbinātības un sociālo lietu komitejā. Pēdējās divās komitejās kā locekle viņa darbojas arī patlaban.

Viņa bijusi arī delegācijas locekle ES un Krievijas Parlamentārās sadarbības komitejā, ES un Moldovas Parlamentārās sadarbības komitejā, kā arī vēl vairākās citās starpvalstu sadarbības komitejās.

 

Top komentāri

Hmm
H
Viņai vajadzēja atteikties no Latvijas pilsonības un piedalīties Krievijas prezidenta vēlēšanās. Tur viņa būtu starp savējiem.
zzz
z
tai maitai vajag aizliegt vispār valstī iebraukt!!!
oo
o
Viņai pašai neriebjas uz sevi palūkoties spogulī?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas