Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zemnieki: Strādājam zem pašizmaksas, bet piena cenas veikalos ir ārprāts

Piena iepirkuma cenas ir par zemu, lielākoties tās nespēj nosegt pat ražošanas izmaksas, portālam Diena.lv atzina vairāki aptaujātie zemnieku saimniecību īpašnieki. Zemnieku saimniecības Bērzi  īpašniece Iraida Paršova portālam Diena.lv skaidroja, par litru piena saņemot 17 santīmus, uzņēmēja nespēj segt visus maksājumus.

"Strādājam zem pašizmaksas, bet kādas cenas ir veikalos – tas ir ārprāts," situāciju raksturoja saimniece. Viņa stāstīja, ka pašizmaksa litram piena ir 20 santīmu, un šī cena būtu adekvāta, lai saimniecība spētu funkcionēt.Arī uzņēmēja Sandra Stricka no Blomes pagasta Smiltenes novada ir viena no tiem vadītājiem, kuriem šķiet, ka piena iepirkuma cena ir par zemu. Zemnieku saimniecības _Dimanti_ īpašniece skaidroja, ka degvielas un elektrības cenas tikai pieaug, bet piena iepirkuma cena nemainās. "Šobrīd es saņemu 22 santīmus par litru piena. Iepirkuma cenai nenoliedzami būtu jābūt tādai, lai mēs spētu pabarot lopus, nomaksāt kredītus un kaut kas vēl paliktu pāri,” stāstīja S.Stricka.Saimniecības _Grīvas _īpašniece Aira Čabaja no Kandavas novada portālam skaidroja, ka ar iepirkuma cenu 19 santīmu apmērā diemžēl ir jāsamierinās. "Vidējie ražotāji nav spēlētāji šajā tirgū, mums ir jāsamierinās. Lielie uzņēmēji visu "nosmeļ", bet mazie un vidējie tikai stāv un skatās," situāciju nozarē skaidroja A.Čabaja. Uzņēmējs Agris Veide no Vecumnieku novada atklāja, ka viņa ražotā piena iepirkuma cena ir 19 santīmi litrā. Saimniecības _Liepas_ vadītājs A.Veide aprēķinājis, ka šī summa nespēj nosegt ražošanas izmaksas. "Ar šīm cenām mēs neesam konkurētspējīgi," piebilda A.Veide.Lielākā daļa saimnieku sapratuši, ka būtu gatavi aiziet no šāda veida uzņēmējdarbības, bet tas neesot iespējams bankas kredītu dēļ. Zemnieki arī atzina, ka grūtības radīs Eiropas Savienības fondu piešķirto platību maksājumu nodokļu nomaksa.

Jau ziņots, ka, analizējot 1 litra piena pakas cenu, kas veikala plauktā maksā 70 santīmus, raidījums de facto secinājis, ka lieltirgotāja uzcenojums veido vislielāko proporciju no cenas – un sasniedz pat 31%. Tiesa gan, RIMI apgalvo, ka ir arī piens, kam uzcenojums ir mazāks nekā 5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas