Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ZZS plāno Cimdaru virzīt atkārtotai ievēlēšanai CVK vadītāja amatā

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) plāno ilggadīgo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Arni Cimdaru virzīt atkārtotai ievēlēšanai šajā amatā, to pirmdien pēc ZZS valdes sēdes sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis norādīja, ka ZZS Cimdaru pazīstot ilgi un viņš esot atzīts speciālists šajā jomā. "Tā ir specifiska, atbildīga sfēra, kurā jādarbojas profesionālim," skaidroja politiķis, piebilstot, ka "nekā tāda nopietna jau nav", kāpēc pašreizējais CVK vadītājs nevarētu turpināt šo darbu.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs gan atzina, ka šajā jautājumā tikšot uzklausīti koalīcijas partneru - Vienotības frakcijas - argumenti. "Ja būs nopietni argumenti pret Cimdaru, tad varam viedokli arī mainīt," pieļāva Brigmanis.

Savukārt Vienotības frakcijas vairākums sliecoties domāt, ka CVK ir jāiepludina "jaunas asinis" un esot jārunā par iespējām meklēt citu kandidātu CVK vadītāja amatam, pastāstīja Vienotības frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele.

Daļa frakcijas biedru vēršot uzmanību uz to, ka CVK priekšā stāvot lieli izaicinājumi, kas saistīti ar vēlēšanu sistēmas modernizēšanu, piemēram, pieejamības uzlabošanu un ātrāku e-vēlēšanu sistēmas virzīšanu. "Līdz šim ar to ir ne pārāk labi veicies," sacīja politiķe, gan piebilstot, ka tikšot uzklausīts kolēģu viedoklis un par to šodien tikšot runāts koalīcijā.

Kā ziņots, Saeimas deputāti ir diezgan skeptiski par ilggadējā CVK priekšsēdētāja Cimdara iespējām atkārtoti tikt ievēlētam šajā amatā, liecina aģentūras LETA veiktā aptauja.

Koalīcijas partiju - Vienotības un ZZS - pārstāvji neformāli atzina, ka viņu frakcijās domas par Cimdara piemērotību šim amatam daloties - esot argumenti gan "par", gan "pret". Iebildumi pret CVK darbību esot izskanējuši jau pērn saistībā ar 10.Saeimas vēlēšanām.

Saeimas otrās lielākās, opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins aģentūrai LETA atzina, ka diezgan skeptiski raugoties uz Cimdara iespējām tikt pārvēlētam šajā amatā. Turklāt SC plānojot izvirzīt savus kandidātus Centrālajai vēlēšanu komisijai, norādīja Agešins.

Pašreizējais CVK sastāvs tika ievēlēts pirms četriem gadiem, 2007.gadā. Par CVK priekšsēdētāju ievēlēja Cimdaru, bet par CVK locekļiem tika ievēlēta Tatjana Feigmane, Anita Kacare, Kristīne Kurzemniece, Daina Medne, Raimonds Oļehno, Sigords Stradiņš un Valdis Veinbergs. Augstākās tiesas (AT) plēnums atkārtoti par CVK locekli ievēlēja AT senatori Valdu Eilandi.

Saskaņā ar likumu Par Centrālo vēlēšanu komisiju Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc tās sanākšanas izveido CVK kā pastāvīgi darbojošos institūciju, kas nozīmē, ka 10.Saeimai CVK jaunais sastāvs jāievēl līdz šā gada 2.maijam.

CVK sastāvā ir deviņi locekļi. CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli no tiesnešu vidus - AT savā plēnumā.

CVK loceklis saskaņā ar likuma Par Centrālo vēlēšanu komisiju 19.pantu iesniedz priekšlikumus un jautājumus, kas izskatāmi komisijas sēdēs, piedalās instrukciju izstrādē un pieņemšanā pirms vēlēšanām un tautas nobalsošanas, piedalās šo jautājumu apspriešanā, pārbauda citu vēlēšanu komisiju darbu pēc savas iniciatīvas vai priekšsēdētāja uzdevumā un par pārbaudes rezultātiem informē CVK, pieņem iestāžu un organizāciju pārstāvjus un pilsoņus ar vēlēšanu, tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanas sagatavošanu un norisi saistītajos jautājumos.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Cimdars CVK vadītāja amatā jau ievēlēts četras reizes un šo institūciju vada kopš 1997.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas