Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nekā personīga: Centrāltirgus noslēdzis neizdevīgu līgumu, iespējams, Ušakova padomnieka Teilāna interesēs

Bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) savulaik akceptējis AS Rīgas Centrāltirgus darījumu, kas var pašvaldībai nest vairāk nekā deviņu miljonu eiro lielus zaudējumus. Iespējams, tas darīts mēra padomnieka Ērika Teilāna interesēs, svētdien vēsta raidījums Nekā personīga.

Runa ir par ilgtermiņa saistībām, kurām beidzoties, pašvaldības uzņēmumam būtu privātajai kompānijai jāatmaksā ieguldītais, kā arī jāatpērk uzceltās ēkas.

Šāds līgums varēja tikt noslēgts tikai pie viena nosacījuma, Ušakovs ir bijis īpaši labvēlīgi noskaņots pret šo nomnieku. Nekā personīga izpētītais aizved līdz Ušakova kādreizējā padomnieka Ērika Teilāna biznesa interesēm. 

Rūpniecības preču tirgus atrašanās ir stratēģiski labā vietā. 2013.gadā tika izsludināts konkurss, kurā meklēja šīs teritorijas attīstītāju. Pieteicās un uzvarēja viens pretendents - Igaunijā reģistrēta kompānija Promenex OU.  Igaunijas uzņēmumu reģistra dati liecina, ka kompānija dibināta tikai dažus mēnešus pirms līguma parakstīšanas ar Centrāltirgu. Lai gan uzņēmums bija tikko dibināts un tam nebija nekādas pieredzes, akcionāra pārstāvis Ušakovs darījumu akceptēja. 

Līguma termiņš sākotnēji bija 12 gadi. Uzņēmumam noteica nomas maksu 100 000 eiro gadā. Nomnieks apņēmās iekārtot stāvvietas un modernas tirdzniecības vietas. Ja kaut kādu iemeslu dēļ līgumu nāktos lauzt, Rīgas Centrāltirgum būtu jāatmaksā Promenex ieguldījumi. Drīz vienošanos paplašināja ar vēl vairākām stāvvietām un lielu tirdzniecības centru, līgumu pagarinot uz 30 gadiem. Ja ēkas uzceltu, tās Centrāltirgum būtu jāatpērk.

Rīgas domes Īpašumu departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes direktore Ilze Spūle-Statkus norāda, ka līgumā šobrīd ir tādi punkti, kuri ir sabiedrības interesēm neatbilstoši, piemēram, tas paredz, ka pēc līguma termiņa beigām Centrāltirgum ir pienākums atpirkt uzbūvētās būves par tā brīža tirgus vērtību. 

Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) atzīst: "Tas absolūti ir neveiksmīgs stāsts. Tas galīgi nav izdevīgi priekš pilsētas."

Nekā personīga rīcībā ir informācija, ka Promenex bija uzsācis sarunas ar Maxima Latvija, lai Rūpniecības preču tirgū būtu lielveikals. Pēc līguma darbības beigām, ēkas būtu Centrāltirgum jāatpērk.

Pēc tam, kad Ušakovu ievēlēja Eiropas Parlamentā, viņa vietā par Centrāltirgus kapitāldaļu turētāja pārstāvi kļuva Vadims Baraņņiks (NDF). Viņš sešus gadus veco līgumu nolēma lauzt, jo vienošanos uzskatīja par Centrāltirgum neizdevīgu.

Rīgas vicemērs, Rīgas Centrāltirgus akcionāra pārstāvis Baraņņiks (NDF) raidījumam Nekā personīga sacīja: "Dot iespēju ieguldīt un pēc tam uzlikt pašvaldībai par pienākumu to apmaksāt, absolūti nebūtu ne godīgi, ne saprātīgi, ne arī būtu kāda interese."

Nekā personīga ziņo, ka līguma izpilde bija Ušakovam svarīga. Viņš prasījis Burovam nodrošināt līguma turpināšanu Centrāltirgū, pretī solot Saskaņas balsis par viņu kā mēru. Bet par Burovu nobalsoja arī Baraņņiks ar pārējiem neatkarīgajiem deputātiem.  

Baraņņiks neatkāpjas no līguma pārskatīšanas un augustā Centrāltirgus valdei lūdzis izvērtēt divus scenāriju - izslēgt strīdīgo pantu vai līgumu lauzt. Būvatļauja beidzas pēc trīs mēnešiem, un nekādi būvniecības darbi joprojām nav uzsākti. 

Igauņu kompānijas meitas uzņēmuma SIA Promenex juridiskā adrese ir Centrāltirgū. Valdes loceklis Maksims Rjabčikovs ir saistīts arī ar citu nomnieku Kaufmann Concepts, kam iznomāts Vidzemes tirgus.  Ar tirgu apsaimniekošanu saistītie uzņēmumi aizved līdz uzņēmējam un bijušajam Ušakova padomniekam Ērikam Teilānam.

Visdrīzāk lielveikala būvniecība bija galvenais Prominex mērķis. Taču projekts iestrēga un nekas nav uzbūvēts. Maxima Latvija atklāj, ka sarunas par lielveikalu rūpniecības preču teritorijā tiešām notikušas vairāku gadu garumā, taču sadarbība šogad pārtrūkusi.

Raidījuma rīcībā ir neoficiāla informācija, ka sarunas Promenex vārdā  ar Maxima Latvija veica uzņēmēja Teilāna uzticības persona Boriss Carjovs. Viņa vārds tika  minēts arī Rīgas Satiksmes nanotehnoloģiju shēmās.

Baraņņiks gaidīs no Centrāltirgus vadības aprēķinus, ko tirgus zaudēs, vienošanos laužot, un kādi kontroles mehānismi līguma turpināšanas gadījumā. Viņš gala lēmumu sola šī mēneša beigās. Nekā personīga zināms, ka neapmierinātību ar Burova solījuma nepildīšanu paudis Ušakovs un pagājušajā nedēļā to izteicis mēram tikšanās laikā Rīgā. Burovs to noliedz. 

Teilāna deklarēta dzīvesvieta ir Monako. Pēc Nekā personīga rīcībā esošās informācijas, viņš Monako pavada lielāko daļu laika. Ušakovs uz raidījuma nosūtītajiem jautājumiem neatbildēja. 

Baraņņiks Nekā personīga sacīja, ka ar Vidzemes tirgus nomnieku, kas, iespējams, arī saistīts ar Teilānu, līgums beidzas šogad un noteikti netiks pagarināts. Uz šo vietu pašā Rīgas centrā tikšot rīkota izsole par ilgstošām nomas tiesībām.

Top komentāri

ērce
ē
Visiem Latvijas mēroga vēsturiskiem objektiem ir jābūt zem LR uzraudzības. Pašreizējais stāvoklis ir tīrā bezatbildība.
edvinssilavs
e
Kamēr nesāks šos shēmotājus sodīt, likt cietumā ar mantas konfiskācijām un zaudējumu atlīdzināšanu valstij atpakaļ, nekas labs nav gaidāms mūsu valstī! Nodokļu maksātāju naudu turpinās izzagt lielos apmēros! Kur ir mūsu godīgie tiesneši, izmeklētāji, prokurori ? Vai likumi ir radīti vienai cilvēku grupai ?
no malas skatoties
n
Lūk, kārtējai okupantu dzemdēts dēls, izmanto savu varu, lai apčakarētu Rīgas pilsoņus, gūstot sev labumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas