Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas namu pārvaldnieks no nākamā gada plāno paaugstināt maksu par ēku pārvaldīšanu

Pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) no nākamā gada plāno paaugstināt maksu par ēku pārvaldīšanu, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Individuāli aprēķinot pārvaldīšanas maksas, 71,4% dzīvokļu īpašnieku - pārsvarā lielajās mājās - pārvaldīšanas maksa pieaugs vidēji par 8 centiem par kvadrātmetru, 21,9% dzīvokļu īpašnieku - pārsvarā vidēja izmēra ēkās - pārvaldīšanas maksa pieaugs vidēji par 10 centiem par kvadrātmetru, bet 4,3% dzīvokļu īpašnieku - neliela izmēra ēkās - maksa pieaugs vidēji par 21 centu par kvadrātmetru. 2,4% dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanas maksa paliks nemainīga vai samazināsies.

Izmaiņas pārvaldīšanas maksā esot saistāmas galvenokārt ar būtiski pieaugušām darbaspēka izmaksām, apstākli, ka ir jaunas, valsts noteiktas pārvaldīšanas darbības energoefektivitātes jomā, kas saistošas visiem pārvaldniekiem, kā arī saistībā ar izmaksu pieaugumu būvniecībā. Pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai esot nepieciešama arī darbinieku kvalifikācijas paaugstināšana.

Izmaksu pieaugums bijis fiksēts gatavojot 2023.gada tāmes, tomēr, ņemot vērā vispārējo izmaksu pieaugumu 2022.gadā un nesamērīgo energoresursu cenu kāpumu, kas tieši ietekmē RNP klientu maksātspēju, ticis pieņemts lēmums veikt apjomīgu iekšējo izmaksu optimizāciju un tobrīd palielinājumu vēl neieviest.

"Daudzām RNP darbinieku grupām tika atlikts nepieciešamais atalgojuma paaugstinājums, kā rezultātā pārvaldīšanas maksa 2023.gada būtiski nemainījās, mazinot spiedienu uz klientu maksātspēju apkures sezonas laikā," pauda uzņēmumā. Kā uzskata uzņēmumā, atalgojuma pieaugumu atsevišķām darbinieku grupām atlikt vairs neesot iespējams. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, darba spēka izmaksas Latvijā augušas par vairāk nekā 40% pēdējo gadu laikā.

Plānotais atalgojuma pieaugums nepieciešams, lai varētu nodrošināt kvalitatīvu pārvaldīšanas pakalpojumu, uzturot ēku tehniskā kārtībā un atbilstīgi sakoptu. Algu kāpums galvenokārt plānots inženieriem, tehniskajiem darbiniekiem, namu pārziņiem un sētniekiem. 

Vienlaikus plānots arī būtiski uzlabot darbinieku tehnisko nodrošinājumu un ikdienas darba apstākļus, pauž RNP. Šobrīd darba tirgū izveidojusies būtiska darba devēju konkurence tieši par inženieriem, tehniskajiem darbiniekiem un namu pārvaldniekiem. Konkurētspējīgs atalgojums ļaušot piesaistīt darbiniekus, kuri var nodrošināt augstu pakalpojumu kvalitāti un pakalpojuma nepārtrauktību klientiem. Savukārt piesaistīt darbiniekus sētnieku profesijai kļūst aizvien grūtāk, tāpēc uzkopšanas kvalitātes uzturēšanai tiek veidotas uzkopšanas brigādes.

Pēdējo gadu laikā būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par gandrīz 20%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būvmateriālu cenas palielinājās par 24,7%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 17,5%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 10,3%.

Plānots arī palielināt namu pārvaldnieku skaitu, jo esošā attiecība starp pārvaldniekiem un māju skaitu ir nepietiekama. Uz vienu pārvaldnieku šobrīd ir esot liels māju skaits, pat 80-100 māju. Tiek saņemtas sūdzības no klientiem par to, ka ir grūtības sazināties ar savas mājas namu pārzini. 

Palielinot kapacitāti plānots aktīvāk iesaistīties katras mājas uzturēšanā, kā arī nodrošināt individuālu pieeju nepieciešamajiem remontdarbiem, sola RNP.

RNP atzīmē, ka Ekonomikas ministrija papildinājusi normatīvo regulējumu, paredzot pārvaldniekiem īstenot jaunas papildus funkcijas - veikt ēku energoefektivitātes izpēti un tehniskās apsekošanas atzinumus, kas ļauj efektīvāk un ātrāk nonākt līdz māju renovācijai.

RNP arī informē, ka vietnē "e-parvaldnieks.lv" publicēts remontdarbu plāns nākamajam periodam. Uzņēmums aicina līdz 26.novembrim klientus iepazīties ar individuāli sagatavoto mājas remonta darbu plānu, izvērtēt prioritātes un, ja nepieciešams, veikt izmaiņas, pieņemot kopības lēmumu.

SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" ir 100% Rīgas domei piederošs uzņēmums. Tā pārvaldīšanā ir vairāk nekā 3800 dzīvojamo māju un būvju ar kopējo platību vairāk nekā 7,5 miljoni kvadrātmetru. Uzņēmums 2022.gadā strādāja ar 61,973 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,6% vairāk nekā iepriekšējā gadā, kamēr kompānijas peļņa pieauga par 7,4% un bija 4,535 miljoni eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas