Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Rīgas namu pārvaldnieks sācis iedzīvotāju drošību apdraudošo namu apzināšanu

Turpmākā pusotra mēneša laikā pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) speciālisti apsekos visas tās apsaimniekotās mājas ar neapmierinošu tehnisko stāvokli, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē deputātus informēja RNP vadītājs Ivo Lecis.

Lecis pastāstīja, ka RNP pārstāvji jau sākuši apdraudēto namu apzināšanu. Informācija par dzīvojamiem namiem, kuriem piešķirams grausta statuss, jau ir iesniegta Rīgas domes Īpašuma departamentā, informēja Lecis. Pašlaik tiekot apzināti citi nami, kuri ir avārijas stāvoklī vai kuriem tāds varētu draudēt.

Lecis arī skaidroja, ka pēc apdraudēto ēku apzināšanas RNP sasauks konkrēto māju iemītnieku kopsapulces, kurās iedzīvotājus informēs par neatliekamajiem ēkas remontdarbiem, kas nepieciešami iespējamās avārijas situācijas novēršanai nākotnē, kā arī šo remontdarbu izmaksām, aicinot nama kopīpašniekus vienoties ar RNP par šo darbu veikšanu.

Komitejas deputāti sēdē uzdeva RNP valdei uzreiz pēc apdraudēto namu apsekošanas sniegt ziņojumu komitejas sēdē par apdraudēto namu skaitu un to tehnisko stāvokli.

Opozīcijas deputāts Valdis Gavars (Vienotība) sēdē deputātus iepazīstināja ar fotogrāfijām no iebrukušā nama teritorijas un lūdza komentēt notikušo RNP pārstāvjiem.

RNP valde atzina, ka situācija ar namu ir neapmierinoša, tādēļ līdzīgu gadījumu novēršanai nākotnē tiks apzināti citi neapmierinošā tehniskā stāvoklī esošie nami.

RNP arī informēja par situāciju Buru ielā 9 pašlaik un veiktajiem avārijas seku novēršanas darbiem. Patlaban ir līdz pusei demontēta iebrukusī ārsiena, norobežota blakusesošā māja Buru ielā 11, kā arī norobežota iebrukušās ēkas teritorija. Teritorijā nodrošināta arī apsardze - līdz brīdim, kad nama kopīpašnieki lems par turpmāko rīcību ēkas sakarā un paņems teritorijā atstāto kustamo mantu.

Iebrukušās ēkas dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, kurā iedzīvotājiem būs jāvienojas par rīcību ar iebrukušo ēku turpmāk, notiks pirmdien, 23.martā. Lecis informēja, ka dažreiz nodrošināt visu konkrētās mājas dzīvokļu īpašnieku dalību sapulcē ir apgrūtinoši, jo atsevišķu dzīvokļu īpašnieki šīs telpas neapdzīvo, līdz ar to neuzskata par nepieciešamu ierasties uz kopsapulcēm.

Pašlaik iebrukusī ēka ir norobežota. Tās iedzīvotāji ir tiesīgi vērsties pašvaldībā ar dzīvojamās telpas pieprasījumu, ja viņiem tāda ir nepieciešama. Pašlaik pēc šādas palīdzības pašvaldībā joprojām vērsusies tikai viena ģimene no iebrukušā nama, aģentūrai LETA pastāstīja domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece Ingrīda Mutjanko. Ģimenei piedāvāti dzīvojamo telpu varianti.

LETA jau ziņoja, ka ārkārtas kopsapulce, kurā kopīpašniekiem bija plānots vienoties par iebrukušās ēkas nākotni, notika vakar, tomēr gala lēmums tajā netika pieņemts kvoruma trūkuma dēļ, aģentūru LETA informēja RNP preses pārstāve Santa Vaļuma.

Iedzīvotājiem sapulcē bija iespēja nobalsot par trīs variantiem - mājas atjaunošanu, konservāciju vai nojaukšanu. Saskaņā ar likumu lēmums par mājas atjaunošanu var tikt pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse īpašnieku, taču par šo variantu iemītnieki nevienojās. Savukārt, lai varētu lemt par mājas nojaukšanu vai konservāciju, atbilstoši normatīvajiem aktiem nepieciešama 100% visu īpašnieku piekrišana, tādēļ vakar lēmums par ēkas turpmāko nākotni netika pieņemts.

Vaļuma skaidroja, ka konservācija no visiem minētajiem variantiem izmaksātu vislētāk, bet visdārgāk - mājas atjaunošana. Ja iemītnieki izvēlētos māju iekonservēt, tad objekts netiktu nojaukts, bet nostiprināts, taču ēka nebūtu derīga dzīvošanai, tāpat kā demontāžas gadījumā.

LETA arī ziņoja, ka RNP aktualizēs apdraudēto māju sarakstu, aģentūrai LETA iepriekš solīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis aģentūrai LETA apstiprināja, ka mērs ir uzdevis RNP aktualizēt šo sarakstu.

LETA ziņoja, ka skatīt jautājumu par Buru ielas namā notikušo avāriju bija plānots 11.martā, tomēr tas nenotika kvoruma trūkuma dēļ, tādēļ jautājuma skatīšana tika pārcelta uz 17.martu.

Kā ziņots, 7.martā ap plkst.23 Rīgā, Buru ielā 9, sabruka kādas divstāvu dzīvojamās mājas kāpņutelpa starp pirmo un otro stāvu, kā arī tika bojāta mājas ārsiena. Pēc būveksperta konstatētā, pie ēkas iebrukšanas vainojami gan gruntsūdeņi pagrabā, gan nokrišņi no blakusesošās mājas jumta, gan arī iedzīvotāju patvaļīgi izveidota iekšējā kanalizācija, kas 1900.gadā celtai ēkai nav piemērota, kā arī vairāk nekā 100 gadus vecās, neatjaunotās ēkas tehniskais stāvoklis. Kopumā šīs ēkas atjaunošana pašreizējā stāvoklī vērtējama kā nelietderīga.

LETA arī ziņoja, ka Torņakalnā brūkošās divstāvu dzīvojamās mājas Buru ielā 9 iedzīvotāji RNP ir parādā teju 23 000 eiro par ēkas apsaimniekošanu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja RNP preses pārstāve Santa Vaļuma. Viņa informēja, ka mājas iedzīvotāji savulaik atteikušies no finansējuma uzkrājuma veidošanas ēkas apsaimniekošanai - iedzīvotāji lūguši RNP izņemt šo pozīciju no mājas uzturēšanas tāmes, tādēļ RNP nebija iespējas veikt nepieciešamos remontdarbus. Tāpat pašlaik esot apmēram piecas aktīvas tiesvedības par parādu piedziņu no mājas iedzīvotājiem.

Neraugoties uz Buru ielas 9.nama iedzīvotāju parādiem par apsaimniekošanas pakalpojumiem, RNP nedrīkstēja pieļaut, ka cilvēki dzīvo namā, kas var sabrukt, uzskata Rīgas domes opozīcijas deputāts Valdis Gavars (Vienotība). Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) atzīst daļēju RNP atbildību notikušajā situācijā un aģentūrai LETA sacīja, ka RNP aktualizēs to dzīvojamo māju sarakstu Rīgā, kuru tehniskais stāvoklis var apdraudēt iemītnieku drošību.

LETA jau ziņoja, ka 16 no 29 dzīvokļiem iebrukušajā ēkā pieder Rīgas pašvaldībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas