Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgas satiksmes pagaidu valde pilnībā mainīs uzņēmuma Iepirkumu komisijas sastāvu

Pašvaldības SIA Rīgas satiksme (RS) pagaidu valde sagatavojusi un iesniegusi ziņojumu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) par pašreizējo situāciju uzņēmumā, un kā viens no veicamajiem darbiem izvirzīts RS Iepirkumu komisijas sastāva nomaiņa, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis.

Ziņojumā apskatīti uzņēmuma pārvaldības jautājumi, kā arī situācija un priekšlikumi rīcībai ar iepirkumiem, par kuriem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu. Tāpat apkopota informācija par, iespējams, korupcijā iesaistītām juridiskām un fiziskām personām, finanšu situāciju un priekšlikumi tās uzlabošanai, kā arī priekšlikumi uzņēmuma tālākai attīstībai un darbības uzlabošanai.

Pārvaldības jomā ieteikts uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu sabiedrībā, padarot to caurspīdīgāku un novēršot iespējamos korupcijas riskus. Valde ir nolēmusi nomainīt visu Iepirkumu komisijas sastāvu, apturēt visus iepirkumus līdz rūpīgai to izvērtēšanai un līdz šī gada beigām izveidot jaunu Iepirkumu komisiju un attiecīgas vērtēšanas procedūras.

Zaķis gan uzsvēra, ka līdzšinējie komisijas locekļi ikdienā uzņēmumā strādāja katrs savā nozarē un tika pieaicināti kā eksperti konkrētos iepirkumu izvērtēšanas brīžos. "Šie cilvēki ne par ko netiek vainoti, un lēmums nomainīt komisijas sastāvu pieņemts, lai noņemtu jebkādu šaubu ēnu. Šie cilvēki turpinās darbu tajās nodaļās, kur strādāja līdz šim," skaidroja Zaķis.

Valde ir informējusi mēru par gatavību piesaistīt starptautisku auditorkompāniju, kas veiktu iepirkumu procesu, līgumu un finanšu pārvaldības izvērtēšanu un sagatavotu priekšlikumus šo procesu uzlabošanai. Auditori darbu varētu sākt jau tuvākās nedēļas laikā.

Tāpat valde norādījusi, ka steidzami nepieciešams izveidot uzņēmuma padomi, kas uzraudzītu RS darbu un vērtētu tā stratēģiskos darbības procesus. "Padomes locekļus būtu jāizvēlas konkursa kārtībā no nozares profesionāļu loka, un tās viens no pirmajiem uzdevumiem būtu izsludināt konkursu pastāvīgiem RS valdes locekļu amatiem, kā arī veikt uzņēmuma izvērtējuma un reformu procesa profesionālu uzraudzību," teikts paziņojumā.

Pagaidu valde arī uzskata, ka nepieciešams pārtraukt noslēgtos līgumus par autobusu, trolejbusu, zemās grīdas tramvaju piegādi un ar Skanstes tramvaja projektu saistītā ritošā sastāva iepirkuma procedūras, kā arī pastiprināti vērtēt un uzraudzīt Skanstes tramvaja līnijas būvniecības projektus.

Galīgā lēmuma pieņemšanai tiks lūgts starptautiskas auditorkompānijas slēdziens par to, kādi risku uzņēmumam draud līgumu laušanas gadījumā. Tāpat ir uzdots vērtēt citus ar aizturētajām fiziskajām personām saistīto uzņēmumu līgumus un iespējas tos pārtraukt.

Lai stabilizētu uzņēmuma finansiālo situāciju, pagaidu valde norāda, ka nepieciešams pierādīt kreditoriem un partneriem korupcijas risku izslēgšanu un katra darījuma pamatotību, kā arī veikt papildu analīzi par katru slēdzamo līgumu un veicamo maksājumu. Tāpat tiks pārvērtēti uzņēmuma investīciju un attīstības projekti, koncentrējoties uz to ilgtspēju. Tiks izvērtēta infrastruktūras modernizācijas un kapitālo ieguldījumu atlikšana iespēja, līdz uzņēmuma finanšu situācijas stabilizēšanai. Vienlaikus tiks veikta detalizēta pakalpojumu izmaksu analīze un pašizmaksas saskaņošana ar Rīgas domes Licencēšanas komisiju.

Pagaidu valde uzskata, ka nepieciešams palielināt sabiedriskā transporta lomu galvaspilsētā, paplašināt RS piedāvāto maršrutu tīklu uz tuvākajām Pierīgas pašvaldībām, veidot vienotu un saskaņotu pasažieru vilcienu, starppilsētu un pilsētas transporta sistēmu, attīstīt stāvparku projektus tramvaju galapunktu tuvumā, veidot jaunas sabiedriskā transporta joslas un īstenot citus priekšlikumus pasažieru ērtībai.

Pēc Zaķa teiktā, valde saņēmusi pilnu atbalstu no kapitāldaļu turētāja nepieciešamo darbību veikšanai un reformu īstenošanai.

Kā ziņots, pēc tam, kad KNAB sāka kriminālprocesu par trim vērienīgiem RS iepirkumiem, no amatiem atkāpās visa uzņēmuma valde. Tās vietā Rīgas mērs iecēla pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

KNAB sāktajā kriminālprocesā tiesa apcietinājumu kā drošības līdzekli piemērojusi sešām no septiņām aizturētajām personām - RS bijušajam valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoram Igoram Volkinšteinam, Škoda Transportation amatpersonai Vladimiram Kozakam, citos kriminālprocesos figurējošajam uzņēmējam Mārim Martinsonam, Rīgas domes valdošās partijas Gods kalpot Rīgai uz laiku izslēgtajam biedram uzņēmējam Aleksandram Krjačekam un uzņēmējam Edgaram Teterovskim. Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma Tram Servis Riga valdes loceklei Elīnai Kokinai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Top komentāri

Raimonds
R
Formālas aktivitātes, lai notēlotu, ka neviens neko nezināja. Ušakovs kā galvenais naudas piešķīrējs nevarēja nezināt par lielākajiem iepirkumiem. Diez vai biedrs Bemhems pats ņēma un ar naudas devēju nepadalījās. Tam varētu noticēt, ja jau nebūtu krimināllietas citās Saskaņas pārraudzītajās iestādēs - Rīgas centrāltirgus izzagšanām, riga.lv utt.
Ilona Kulda
I
Vai tas mainīs arī gadiem ilgi veidoto korupcijas sistēmu Rīgas satiksmē?
Kristīne
K
Jēga nomainīt komisiju, ja visas norādes notiek no "augšas".... runāt jau var daudz, bet reāli jau nekas nemainīsies. Kā priekšnieks pateiks, tā arī notiks, un tas arī vinnēs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas