Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Atļaujas braukšanai Rīgas ielās izsniegtas 17 velorikšām

Rīgas domes Satiksmes departamentā mēneša laikā izsniegtas 17 atļaujas par kustības maršrutu pasažieru velosipēdiem, informē departaments.

Viens uzņēmums pieprasījis atļaujas 10 pasažieru velosipēdiem, bet vēl septiņām velorikšām atļaujas pieprasījušas privātpersonas, kas stājušās uzskaitē Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātāji.

Pasažieru velosipēdu pakalpojumu sniedzējiem Rīgas domes saistošo noteikumu jaunās prasības jāsāk ievērot no šodienas, 13.oktobra.

Kā ziņots, Rīgas domes apstiprinātajos noteikumos ir nosauktas ielas, pa kurām drīkst pārvietoties ar velorikšām, un minēts, kuras ielas velorikšu maršrutos ir aizliegts iekļaut. Noteikumi paredz, ka pasažieru velosipēdi varēs braukt dzīvojamās zonās, parku teritorijās un pa tām piegulošajām ietvēm - kustības maršruta diennakts atļaujas tiks izsniegtas maršrutiem, kas savienos netālu esošas dzīvojamo zonu vai parku teritorijas, kā arī tos ielu posmus, kas palīdzēs nokļūt līdz pasažieru ostai Eksporta ielā, un ielu posmos jūgendstila ēku apskatei klusajā centrā. Diennakts atļaujas paredzēts izsniegt arī maršrutiem pa velosipēdu ceļu Skolas ielā un Ģertrūdes ielas posmā no Skolas līdz Baznīcas ielai.

Darba dienās no plkst.21 līdz 6, brīvdienās un svētku dienās visai diennaktij būs jāsaņem papildu atļauja kustības maršrutiem ielu posmos, ko ierobežo Daugavas krastmala, Hanzas iela, Stabu iela, Valmieras iela, Satekles iela, Marijas iela, 13.janvāra iela un Tērbatas ielā posmā no Stabu ielas līdz Artilērijas ielai.

Velorikšu maršrutos būs aizliegts iekļaut Aleksandra Čaka ielu, Brīvības ielu, Eksporta ielu, Hanzas ielu, Krišjāņa Barona ielu, Krišjāņa Valdemāra ielu, Marijas ielu, Pulkveža Brieža ielu, Satekles ielu, 11.novembra krastmalu un 13.janvāra ielu.

Velorikšu vadītājiem būs jāslēdz civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgums, paredzot atbildības limitu katram ne mazāku kā 200 000 latu gadā.

Par pasažieru velosipēda izmantošanu bez tehniskā kārtībā esoša aprīkojuma, par pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies ar drošības jostu, un līdzīgiem pārkāpumiem varēs uzlikt administratīvo sodu no 10 līdz 50 latiem. Par pasažieru velosipēda izmantošanu bez apdrošināšanas līguma, par kustības maršrutu atļaujā norādītā pasažieru skaita pārsniegšanu un par transportlīdzekļa vadīšanu bez apliecības varēs uzlikt administratīvo sodu no 20 līdz 150 latiem. Savukārt bargākais sods paredzēts par maršruta pārkāpšanu un tehnisko drošības prasību ignorēšanu - no 50 līdz 250 latiem.

Noteikumos arī iekļautas dažādas prasības velorikšu aprīkojumam, piemēram, tām būs jābūt numurzīmei, pirmās palīdzības aptieciņai, velorikšai būs jābūt aprīkotai ar drošības jostu pasažieriem, tāpat jābūt aprīkotai ar gaismas virzienrādītājiem un sarkanas un baltas gaismas lukturiem.

Velorikšu drīkstēs vadīt persona, kas nav jaunāka par 18 gadiem, un vadītājam vienmēr būs jābūt līdzi vadītāja apliecībai un pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļaujai. Rīgas dome arī noteikusi, ka velorikšai redzamā vietā ir jāpiestiprina pakalpojuma sniedzēja vizītkarte un informācija par pakalpojuma maksu, kā arī lietošanas un drošības noteikumi latviešu valodā un vismaz vēl divās svešvalodās.

Jau ziņots, ka Rīgas dome šos saistošos noteikumus pieņēma 14.augustā, taču gan velorikšu vadītāji, gan arī domes opozīcija kritizēja šos noteikumus un aicināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP) neapstiprināt šos noteikumus. Tikmēr Sprūdžs  atzina - ir apsveicami, ka Rīgas dome ir ķērusies pie velorikšu biznesa sakārtošanas galvaspilsētā. "Tomēr tā ir zināma problēma - Vecrīgai iziet cauri nevar, jo visur ir sastopamas velorikšas. Tajā brīdī, kad uzņēmējdarbība sāk traucēt pārāk lielam skaitam rīdzinieku, domes pienākums ir rīkoties," uzsvēra ministrs.

Latvijas Velorikšu asociācijas vadītājs Gvido Čaikovskis biznesa portālam Nozare.lv savukārt atzinis, ka jaunās prasības šajā sezonā vairs būtiski neietekmēs šī pakalpojuma sniedzējus, jo asociācija šajā sezonā plānoja strādāt līdz 1.oktobrim. Noteikumi, kas 12.septembrī stājušies spēkā, nosaka, ka noteikumu prasības jāizpilda līdz šī gada 12.oktobrim.

Čaikovskis piebilda, ka gandrīz visas Velorikšu asociācijas rikšas esot jau aprīkotas ar nepieciešamo aprīkojumu - numurzīmi, pirmās palīdzības aptieciņu, drošības jostu pasažieriem, gaismas virzienrādītājiem un sarkanas un baltas gaismas lukturiem.

Patlaban Velorikšu asociācijā ir 32 velorikšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas