Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Balsu pārskaitīšana trijos iecirkņos nav ietekmējusi jaunievēlētās Rīgas domes sastāvu

Trijos iecirkņos neapzīmogotajās un nekorekti apzīmogotajās vēlēšanu aploksnēs ievietoto biļetenu pieskaitīšana Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem nav ietekmējusi jaunievēlētās Rīgas domes provizorisko sastāvu, apstiprināja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Līdz ar to pēc 661 iepriekš par nederīgu atzītas vēlēšanu aploksnes atvēršanas un tajās esošo biļetenu saskaitīšanas nav mainījies ne partiju iegūto mandātu sadalījums Rīgas domē, ne arī pašvaldībā ievēlētie deputāti.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu balsu pārskaitīšana tika veikta, pamatojoties uz Administratīvās apgabaltiesas spriedumiem. Tiesa uzdeva CVK nodrošināt trijos vēlēšanu iecirkņos konstatēto korekti neapzīmogoto aplokšņu satura pieskaitīšanu vēlēšanu rezultātiem, jo tā nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos.

Balsu pieskaitīšanu ceturtdienas vakarā Rīgas Kongresu namā organizēja Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija un to veica Rīgas pilsētas 74., 97. un 144.vēlēšanu iecirkņu komisijas. Tieši šajos iecirkņos arī tika konstatētas korekti neapzīmogotās aploksnes.

Balsu pieskaitīšanu novērot varēja Rīgas domes vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu pilnvarotie novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai, pamatojoties uz balsu skaitīšanas protokoliem, ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc to saņemšanas, jāsagatavo jauns 2020.gada 29.augusta Rīgas domes vēlēšanu rezultātu protokols un jāpieņem jauns lēmums par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Saskaņā ar tiesas spriedumiem šis lēmums nebūs apstrīdams, jo tiks pieņemts, izpildot spriedumu.

Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins aģentūrai LETA pastāstīja, ka Rīgas Vēlēšanu komisija galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus apstiprinās sēdē piektdien, 18.septembrī, plkst.15. Sēde notiks Rīgas Kongresu namā komisijas telpās, un tajā varēs piedalīties arī plašsaziņas līdzekļi.

Kokins norādīja, ka pēc vēlēšanu rezultātu apstiprināšanas vēl būs nepieciešama rezultātu paziņošana oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis. No Kokina teiktā izriet, ka likumā noteiktais periods, kad var sasaukt jaunievēlētās Rīgas domes pirmo sēdi, jārēķina, sākot no nākamās dienas, kas būs pēc rezultātu paziņošanas Latvijas Vēstnesī.

Likumā noteikts, ka republikas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi uzaicina ne agrāk kā desmit dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Kokins skaidroja, ka sēdes sasaukšanas dienu noteiks pēc konsultācijām par organizatoriskajiem jautājumiem ar frakcijām un Rīgas domes sekretariātu.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, kas norisinājās šā gada 29.augustā, Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Savukārt 74. vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienas kastē tika konstatētas 34 aploksnes ar atzīmi "iepriekšējā balsošana".

Atbilstoši likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām, savukārt balsu skaitīšanas instrukcijā noteikts, ka vēlēšanu dienas kastē iemestās vēlēšanu aploksnes ar atzīmi "iepriekšējā balsošana" uzskatāmas par nederīgām.

Vēlēšanu likumā arī ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu.

Tomēr tiesa vēlāk, padziļināti izvērtējot situācijas apstākļus, uzklausot lieciniekus un Valsts drošības dienesta pārstāvjus, nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos. Tāpēc tiesa lēma, ka šajā gadījumā prioritāte piešķirama vēlētāju tiesību nodrošināšanai, par nederīgajām atzītās vēlēšanu aploksnes pielīdzināmas derīgām vēlēšanu aploksnēm, un attiecīgi minētājās aploksnēs nodotās vēlētāju balsis ir ņemamas vērā balsu skaitīšanā.

papildināta visa ziņa

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas