Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Četri Rīgas domnieki aicina līdz 4.maijam demontēt Puškina pieminekli Rīgā

Deputātu bloks Kods Rīgai, kurā darbojas četri deputāti, aicina pašvaldību līdz 4.maijam demontēt krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli, aģentūru LETA informēja Rīgas domes priekšsēdētājas vietnieces Lindas Ozolas biroja vadītājs Kaspars Adijāns

"Kods Rīgai" vērsies pie koalīcijas partneriem, lai pieņemtu lēmumu par nelikumīgi uzstādītā un Krievijas vēstniecības dāvinātā Puškina pieminekļa demontāžu.

Lai "apturētu sabiedrības šķelšanos un tālāku šī jautājuma eskalāciju", Ozola kopā ar bloka kolēģiem lūguši šo jautājumu iekļaut 25.aprīļa Rīgas domes koalīcijas sadarbības padomes sēdē, atklātā vēstulē par to informējot arī visus koalīcijas deputātus.

Deputātu bloks "Kods Rīgai" jau iepriekš aktualizēja jautājumu par Puškina pieminekļa demontāžu. Ozola uzskata, ka dzejnieks Puškins ir Krievijas imperiālisma simbols.

Deputātu ieskatā piemineklis jādemontē, jo Krievijas vēstniecība to izmanto kā maigās varas un propagandas instrumentu. Maskavas domes dāvinātais piemineklis ticis uzstādīts nelikumīgi. To 2009.gada 22.augustā atklāja Kronvalda parkā ar Latvijas Puškina biedrības, Krievijas vēstniecības Latvijā un ar bijušā mēra Nila Ušakova atbalstu, bet bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padomes atbalsta. 

Vēlāk, 2013.gada aprīlī, ar Rīgas domes lēmumu tas pārņemts valdījumā. Līdz ar to "Kods Rīgai" ieskatā nebūtu nepieciešami kādi īpaši saskaņojumi tā demontāžai.

Vēl patlaban vērā ņemami pieaudzis arī sabiedrības spiediens pieņemt lēmumu un rīkoties līdzīgi kā ar "Okupācijas pieminekļa" gāšanu Uzvaras parkā.

Deputātu ieskatā drošības riski joprojām saglabājas augsti, ar pieaugošu tendenci attīstīties pilsētvidē, tāpēc koalīcijai būtu nekavējoties jālemj par nelegāli uzstādītā pieminekļa demontāžu un pārvietošanu, lai izslēgtu jebkādu iespēju to izmantot par 9.maija "varoņu" slavināšanas vietu.

Papildus deputāti vērš uzmanību uz potenciālo sabiedrības konfrontācijas risku un krievu pasaules sludināšanu pieminekļa atrašanās vietā Kronvalda parkā.

Deputātu blokā "Kods Rīgai" iesaistījušies četri deputāti - Ozola, Jānis Ozols, Dāvis Stalts un Māris Mičerevskis.

Kā ziņots, Rīgas domes Pieminekļu padome marta sākumā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1.garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas