Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dienesta pārbaude: policistu rīcība Kairiša un Grigorjanas aizturēšanā bija likumīga

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieku rīcība, agrā 14.jūnija rītā Vecrīgā aizturot režisoru Viesturu Kairišu un operas solisti Asmiku Grigorjanu, bijusi likumīga un pamatota, tas atzīts nule kā pabeigtajā dienesta pārbaudē.

Dienesta pārbaudes rezultātā atzīts, ka, veicot pasākumus administratīvās lietvedības nodrošināšanā saistībā ar personu izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem, pašvaldības policijas rīcība Kalēju ielā 10 un RPP Centra rajona pārvaldes dežūrdaļā J.Alunāna ielā 3 bijusi atbilstoši amata pilnvaru ietvariem un kompetencei un atzīta par pamatotu un likumīgu.

Attiecībā uz pašvaldības policijas darbinieku saskarsmes kultūru, kad sarunas laikā ar personām policijas darbinieki smēķē un tur rokas kabatās, minētajiem darbiniekiem norādīts par šādas rīcības nepieļaujamību, kā arī norādīts par disciplinārās atbildības piemērošanu atkārtotas saskarsmes kultūras neievērošanas gadījumā.

Dienesta pārbaudē nav gūts apstiprinājums notikumā iesaistīto personu apgalvojumiem par personu morālu un psiholoģisku pazemošanu.

RPP sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīma pastāstīja, ka dienesta pārbaude RPP tika sākta, ņemot vērā notikuma plašo rezonansi. Tā tika ierosināta, pamatojoties uz RPP vadības uzdevumu, un saskaņā ar Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras norādījumu veikt dienesta pārbaudi par policijas darbinieku rīcības likumību, veicot personu aizturēšanu.

RPP jūlija sākumā režisoram Kairišam piesprieda minimālo administratīvo sodu par šādu pārkāpumu - brīdinājumu. Uz lietas izskatīšanu Kairišs neieradās, tādēļ sods tika piespriests bez viņa klātbūtnes. Tūlīt pēc šīs sēdes, piespriesto sodu gan vēl nezinot, Kairišs solīja piemēroto sodu pārsūdzēt. Tomēr, pēc Tīmanes teiktā, viņš to nav izdarījis.

Kairišs vērsās prokuratūrā, lai tā veiktu pārbaudi par RPP rīcību, aizturot viņu un dziedātāju. Režisors toreiz uzsvēra, ka viņam nav pieņemams ne veids, kādā notika aizturēšana, ne pazemojumi, kurus viņam un Grigorjanai nācās piedzīvot policijas iecirknī, ne tas, kā policija pēc tam atspoguļoja notikušo.

Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūra, izskatot režisora Kairiša iesniegumu, nolēma režisora iesniegumu daļā par viņa aizturēšanas apstākļiem nodot RPP priekšniekam izskatīšanai un dienesta pārbaudes organizēšanai.

RPP jau bez prokuratūras rīkojuma bija sākta dienesta pārbaude. Tīmane sacīja, ka dienesta pārbaudes rezultāti, kas apkopoti uz 27 lapaspusēm, ir nosūtīti gan pašam Kairišam, gan arī Rīgas domes Drošības komitejai.

Grigorjanai jūnijā tika noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par sīko huligānismu un nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām.

Alkohola tests Grigorjanas izelpā uzrādīja 1,96 promiles alkohola, savukārt Kairišs no alkohola testa veikšanas uz vietas atteicās, tādēļ reibuma pakāpes noteikšanai nogādāts medicīnas iestādē. Kairišam konstatētas 1,26 promiles alkohola.

Grigorjanas lietu 30.augustā plkst.11 izskatīs Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnese Iveta Stuberovska. Grigorjana tiek saukta pie administratīvās atbildības pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 167.panta un 175.panta. APK 167.pants ir par sīko huligānismu, un par to var sodīt ar naudas sodu no 50 līdz 250 latiem vai piemērot administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm. Savukārt par APK 175.pantā paredzēto ļaunprātīgo nepakļaušanos policijas iestādes darbinieka, robežsarga vai zemessarga likumīgam rīkojumam vai prasībai var piemērot naudas sodu līdz 200 latiem vai administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas