Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

FOTO: Atklāta vieta, kur anonīmi atstāt zīdaini

Šodien Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tika atklāta Baby Box jeb vieta, kurā māte varēs anonīmi atstāt savu jaundzimušo, ja būs pieņēmusi lēmumu no bērna atteikties. Kā vēsta LETA, slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis savā uzrunā norādīja, ka šī nav nekāda prieka pilna diena, bet gan pretimnākšanas diena. "Ceram, ka kastīte paliks tukša vienmēr," sacījis Dz.Mozgis. 

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece:

Man ir divējādas izjūtas. Kā mamma, es nesaprotu sievietes, kuras ir gatavas atstāt bērnu, bet, kā ministre, es Baby box projektu atbalstu. Tā ir legāla iespēja bērnu izglābt. Policija labprātāk palīdzēs bērnu reģistrēt, nekā konstatēt faktu, ka bērns ir gājis bojā un meklēt māti, kas var nonākt cietumā.  Tagad vienlaikus varam izglābt gan māti, gan bērnu. No ministrijas tam ir vislielākais atbalsts.
Eiropā tas darbojas. Apspriedām, vai cilvēkam nebūs bailes, ka viņu kāds redzēs, bet Baby box ir pietiekami nomaļā vietā, un pat, ja bērns tiks atnests tikai līdz slimnīcas teritorijai, tas dos lielākas iepējas viņam palīdzēt.
Domāju, ka neviena māte saknē jau nav tik ļauna, lai neizmantotu iespēju, lai bērns paliek dzīvs. Baby box vajadzētu darboties.

Romas katoļu baznīcas Informācijas centrs direktors Andris Kravalis:

Jādara viss, lai bērniem tiktu dota iespēja, un šī ir viena no iespējām, tādēļ tas ir pat apsveicami. Pirmkārt, jāpriecājas, ka bērns ir dzimis un nav bijis aborts. Otrkārt, ir jautājums, kas notiek ar bērnu pēc tam, kas nav vienkāršs jautājums. Baznīcas vēsturē ir bijuši daudz gadījumu, kad pamesti bērni ir uzmeklēti un ir dibinātas patversmes. Francijā bērnus savāca grozos noteiktā vietā, un tā bija kā sirdsapziņa, lai pārējiem atgādinātu, ka tie ir valsts pilsoņi, un viņiem vajadzīga aprūpe.
Var runāt par to, cik tas ir ētiski un kādos apstākļos bērns ir pamests, lai arī mēs nekad patiesos iemeslus nekad neuzzināsim. Tas ir kliedzošākais gadījums atstāt bērnu pie slimnīcas, bet, ja sieviete nevēlas kļūt māte, bērns kādam ir jāuzņem, jo bērns ir dieva dāvana. Tas īpaši svarīgi ir laikā, kad dzimstība samazinās un svarīgi rūpēties par katru potenciālo Latvijas iedzīvotāju.

Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka:

Protams, šāda kaste ir vajadzīga, jo tas ir labāk, nekā bērnu izmest miskastē. Tomēr, zinot grūtnieču psiholoģiju un emocionālo stāvokli, kādā sieviete bērnu var izmest miskastē, māc šaubas, vai tā sieviete vispār varēs līdz bērnu slimnīcai savu bērnu aizvest. No vienas puses, ceļš, kamēr viņa bērnu līdz kastei aizvestu, varētu būt laiks, kurā viņa pārdomā un bērnu tomēr neatstāj. Bet es pieļauju, ka šādi gadījumi varētu būt ļoti reti. Jaundzimušā slepkavība vai izmešana kaut kur parasti notiek afekta stāvoklī un tajā brīdī sievietei ir pilnīgi vienalga, kas notiks, jo viss notiek šoka stāvoklī. Uzskatu, ka drīzāk būtu svarīgi rūpēties par grūtniecēm, kuras ir riskāa grupā Tām grūtniecēm, kas nāk no nelabvēlīgas vides vai kam ir grūti dzīves apstākļi, būtu nepieciešams ārstu un sociālo darbinieku atbalsts jau grūtniecības laikā, jo, ja būs normāla grūtniecība, tad sieviete šajā laikā bērniņu nekad neatstās. Diemžēl valstī nepastāv normāls grūtnieču monitorings.

Šādu kasti var vērtēt pretrunīgi. Uzskatu, ja bērnu atstās kastē, tad mēs atgriezīsimies kādreizējā līmenī, kad bija atradenīši, kurus mēdza atstāt gan pie slimnīcām, gan baznīcām. No otras puses, ir interesanti, ka šādi projekti Latvijā top, un cilvēki visdrīzāk ar interesi gaidīs, kad pirmais bērniņš šajā kastē tiks ielikts. Tas droši vien būs drīz.

Kaste ir labas gribas žests tomēr šaubos, vai daudzas mātes, kas nolēmušas bērnu atstāt, to izmantos. No otras puses, var būt arī tāds scenārijs, ka būs ļoti daudz šo bērnu. Tad tas būs diezgan graujošs signāls mūsu sabiedrībai, ka tā ar vieglu roku var atteikties no bērniem, nedodot viņus adopcijai, kā tas notiek tādā normālā veidā, bet tā vienkārši atstājot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas