Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Nojauc Mežaparka estrādi, jauno uzbūvēs līdz 2020. gadam

Ceturtdien, piedaloties kultūras ministrei Dacei Melbārdei (NA), Rīgas domes un Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvjiem, kā arī būvniekiem un dažādu ar projektu saistīto institūciju pārstāvjiem, Mežaparka Lielajā estrādē informēja par uzsāktajiem un plānotajiem pārbūves darbiem, kuri turpināsies līdz 2020. gada 18. jūnijam jeb XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, vēsta Rīgas dome.

Mežaparka Lielajai estrādei ir ļoti īpaša nozīme, jo kopš 1955. gada šī ir Dziesmu svētku mājvieta. Pirms 30 gadiem te notika tautas manifestācija, kas bija būtisks priekšnosacījums Latvijas valsts atdzimšanai, norādījusi kultūras ministre. Ikkatram no mums šī vieta ir saistīta ar saviem atmiņu stāstiem un tie paliks ar mums. Ir pienācis laiks spert soli uz priekšu un veidot celtni, kas atbilstu 21. gadsimta drošības prasībām, būtiski uzlabotu akustiskos rādītājus, un gādātu par svētku dalībnieku un viesu ērtībām, viņa klāstīja.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) par plānoto būvniecības darbu gaitu informēja, ka Mežaparka Lielās estrādes nākamais pārbūves posms būvniekiem un inženieriem būs sarežģīts un norit konsultācijas ar Vācijas partneriem par būves metāla konstrukciju izgatavošanu.

“Topošās Mežaparka Lielās estrādes vēstījumu kapsulu nākamajām paaudzēm plānojam iebetonēt nākamā gada sākumā, kad tiks uzsākti ēkas pamatu izbūves darbi. Turpmāko divu mēnešu laikā noritēs demontāžas darbi, saglabājot estrādes kultūrvēsturiskā mantojuma vērtības – vitrāžas, dzegu fragmentus un ornamentus, kurus ir plānots publiski pēc tam izstādīt jaunajās estrādes telpās.” informēja pilnsabiedrības LNK, RERE projektu direktors Valdis Koks.

( elementus, kas no esošās estrādes tiks saglabāti, skatiet šīs ziņas galerijā)

Pasākuma laikā Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam un Latvijas Nacionālā arhīva direktorei Mārai Sprūdžai tika nodoti estrādes 3D skanējuma faili un saglabāto artefaktu rasējumi.

Darbs pie Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas tika uzsākts pēc tam, kad 2016. gada 11. martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi. Mežaparka Lielās estrādes pirmais atjaunošanas posms – jauna skatītāju lauka izbūve - ekspluatācijā tika nodots šogad 7.jūnijā - nepilnu mēnesi pirms XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem.

Mežaparka Lielās estrādes turpmākā pārbūve ir plānota divās daļās - līdz 2020. gada 18. jūnijam, pirms XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem; un līdz 2023.gadam, kad Dziesmu un deju svētki atzīmēs 150. gadadienu. Estrādes pārbūves darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma šobrīd īstenos pilnsabiedrība LNK, RERE.

Top komentāri

Būvnieks
B
Vecā bija 60 g. veca, arhitektūras piemineklis, pamatīgi būvēta. Neticu ka tur kaut kas varētu iebrukt. Redzot bildē, kā smaida misters 20%, redzams, ka galvenais ir naudas apguve.
Pilsonis
P
Tikko par miljonu miljoniem uzbūvēja un jau jauc nost? Par to jāliek cietumā!
Derglis
D
Pieredze rāda, ka brīdī, kad Dziesmu svētki tuvosies, un estrāde būs pusgatava, būvnieki (varbūt pat slepeni Mr.20% sakūdīti) atnāks uz KM prasīs 2 x palielināt tāmi. Pēc tam, lai pabeigtu , strādās 3 maiņās un laika trūkuma dēļ sagrūdīs nekondīcijas materiālus un izpildīs īstermiņa risinājumus. Lai nenorautu Dziesmu svētkus, pasūtītājs baidīsies kaut ko iebilst.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas