Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Sākta bijušā tirdzniecības centra Titāniks nojaukšana

Turpinoties dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvniecības darbiem, pilnsabiedrība "BeReRix" sākusi bijušā tirdzniecības un autostāvvietu kompleksa "Titāniks" nojaukšanu Prāgas ielā 2, aģentūru LETA informēja "BeReRix" pārstāvji.

Ēkas nojaukšana sākta 11.jūlija pēcpusdienā, uzreiz pēc tramvaju kontakttīkla demontēšanas un teritorijas ierobežošanas darbiem. Infrastruktūras demontāžas laikā Prāgas ielā gājēju plūsma tiks organizēta pa vienu ielas pusi, bet sabiedriskā transporta kustība būs mainīta pirmo divu nedēļu laikā. Demontāžas darbi ilgs līdz šī gada septembra vidum.

"Rail Baltica" projekta ieviesēja Latvijā SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris norāda, ka "Rail Baltica" izbūves darbi veiksmīgi turpinās, un pirmdien tiek nojaukts pēdējais šķērslis, lai "Rail Baltica" Centrālās stacijas un saistītās infrastruktūras izbūves Dienvidu puses būvdarbi notiktu pilnā apjomā - no dzelzceļa uzbēruma Daugavas krastmalā līdz Lāčplēša ielas pārvadam.

"Pārvietošanās starp jauno dzelzceļa staciju, autoostu, tirgu, Daugavas promenādi un Vecrīgu kļūs gan krietni ērtāka, gan patīkamāka. "Rail Baltica" projekts ir katalizators trases apkārtnē esošo teritoriju attīstībai," pauž Vingris, piebilstot, ka "Rail Baltica" Rīgas Centrālā mezgla izbūve pozitīvi mainīs Rīgas pilsētas centra vaibstus - tiks nojaukts uzbērums, jaunais dzelzceļa tilts kalpos arī gājējiem un velobraucējiem, kopumā zaļā zona ap Centrālo staciju palielināsies trīs reizes.

Ēkas vietā "Rail Baltica" projekts paredz izveidot pieejamu un labiekārtotu zaļo zonu, uzlabot kanālmalu un radīt lielākas ērtības pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, veidojot estētisku pilsētvidi. Tāpat pēc ēkas demontāžas darbiem un attiecīgās teritorijas labiekārtošanas tiks ievērojami uzlabots savstarpējais savienojums starp Rīgas Centrālo dzelzceļa staciju, Rīgas Starptautisko autoostu, Rīgas Centrāltirgu, kā arī Daugavas promenādi un Vecrīgu.

"BeReRix" izpilddirektors Guntis Āboltiņš-Āboliņš norāda, ka Titānika" ēkas nojaukšanas uzsākšana ir nozīmīgs solis "Rail Baltica" projekta trases būvniecībai un attīstībai Rīgas centrā, jo tas paver vairākas iespējas, piemēram, jau tuvākā nākotnē ērti uzsākt atbalstsienas un vēlāk arī jaunā platuma sliežu ceļu izbūvi. 

"Izvēlētā demontāžas metode un iepriekš veiktā tehniskā izpēte ļaus mums darbus veikt efektīvi un racionālā laikā, respektējot pilsētnieku vajadzības. Jārēķinās, ka, veicot darbus, apkārtnē kļūs trokšņaināks un īslaicīgi tiks ierobežota sabiedriskā transporta satiksme, tādēļ ļoti aicinām būt saprotošiem un sekot līdzi izmaiņām," norāda Āboltiņš-Āboliņš.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu un ātru būvniecības darbu norisi, līdz 22.jūlijam tiks ierobežota sabiedriskā transporta kustība Prāgas ielā. Tramvaju satiksmē plānotas izmaiņas 1., 2., 5., 7. un 10. maršruta tramvaju kustībā un pieturvietu izvietojumā; 2. un 10.maršruta tramvajiem uz demontāžas darbu laiku darba dienās nedaudz mainīsies izbraukšanas laiki no galapunkta. Savukārt gājēju satiksme tiks organizēta pa Prāgas ielas pusi blakus Rīgas Starptautiskajai autoostai drošā, norobežotā zonā. Gājēju pārvietošanās gar kanāla malu tiks slēgta. 

Plānots, ka šīs projekta daļas īstenošanā nevienā posmā gājēju pārvietošanās pa Prāgas ielu pilnībā slēgta netiks. Demontāžas darbu laikā pilnsabiedrība "BeReRix" nodrošinās informatīvo zīmju izvietošanu, operatīvā transporta satiksmi un nepieciešamo piegāžu transporta piekļuvi uzņēmumiem.

Ēka Prāgas ielā 2 bija pirmā daudzstāvu automašīnu novietne Rīgas centrā ar pieciem stāviem virszemē un vienu pazemē. Tā nodota ekspluatācijā 1999.gadā, tomēr pēc neilga laika - 2004.gadā - dažās autostāvvietas konstrukcijās parādījās plaisas. 

Kā ziņots, 2021.gada augustā tika parakstīts pirkuma līgums 8,282 miljonu eiro vērtībā par zemes vienības un uz tās esošās daudzstāvu autostāvvietas iegūšanu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvju izbūvei vietā, kur pašlaik atrodas arī tirdzniecības centrs "Titāniks", Rīgā, aģentūru LETA toreiz informēja "Eiropas dzelzceļa līnijas" pārstāvji.

Īpašuma atsavināšanas procesu ievērojami sarežģīja apstāklis, ka īpašumā Prāgas ielā 2 izvērsta komercdarbība. Konkrētā nekustamā īpašuma atsavināšanas process ilga kopš 2017.gada.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas