Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

FOTO: Strancis: tiesā pierādīšu, ka neesmu vainīgs

Rīgas apgabaltiesa šodien sāk skatīt tā dēvēto Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietu, kurā apsūdzības uzrādītas trim domes Pilsētas attīstības departamenta amatpersonām – Pēterim Stancim, Vilnim Štramam, Raimondam Janitam un trim privātpersonām, starp kurām ir bijušais Rīgas un Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis un uzņēmēja Ināra Vilkaste. Kukuļošana notika saistībā ar būvatļauju izsniegšanu.

Kā novēroja Diena, uz tiesu piektdien ieradušies visas apsūdzētās Rīgas domes amatpersonas, arī A.Inkulis, I.Vilkaste un Igaunijas pilsonis Prits Tomings. Pēc A.Inkuļa iebildēm un lūguma tiesai no zāles tika izraidīti televīzijas operatori un tiesas procesa laikā nav atļauts veikt arī audioierakstus.

V.Štrama advokāts lūdza tiesu apsūdzētajam noteikto drošības līdzekli - drošības naudu 80 000 latu apmērā, samazināt vismaz uz pusi, jo V.Štrama ģimenei neesot ienākumu. Turklāt ņemot vērā lata devalvācijas draudus, V.Štrams riskējot zaudēt līdzekļus. Advokāts lūdza arī atcelt aizliegumu V.Štramam tuvoties atsevišķām personām, jo to neesot iespējams nodrošināt. Prokurors noraidīja drošības naudas samazinājuma apmēru, jo V.Štramam esot aizliegts strādāt tikai Rīgas domē, bet atļauts darīt citus darbus.

Savukārt P.Stranča advokāts Saulvedis Vārpiņš prasīja iespēju iepazīties ar KNAB operatīvajiem materiāliem šajā lietā, arhīva lietu. S.Vārpiņš prasīja, lai tiesa pilnā apjomā nodrošina procesa ierakstīšanu audio un video formātā, kā to prasot likums. A.Inkuļa aizstāvis lūdza izbeigt pret savu aizstāvamo, jo kukulis esot ticis izspiests.

Šobrīd lietā izsludināts pārtraukums. Nākot ārā no tiesas zāles, vienīgais, kas runāja ar žurnālistiem bija P.Strancis. Esmu priecīgs, ka uzsākts tiesas process, jo tas ļaus man pierādīt savu nevainību, viņš sacīja. Pārējie apsūdzētie uz žurnālistu jautājumiem neatbildēja.

Prokurors Māris Leja teica, ka viņš no apsūdzētajiem bija sagaidījis daudz vairāk lūgumu, bet tā kā viss izskatīts pusotras stundas laikā viņš vērtēja to par labu rādītāju. Pirmtiesas izmeklēšanas laikā savu vaino atzinis R.Janita un P.Tomings, sacīja apsūdzības pārstāvis.

Faktiskās darbības atzīst arī A.Inkulis, teica advokāts U.Grūbe. Ja tiesa atzīs, ka kukulis ir izspiests, tad A.Inkuli attaisno, bet ja kvalificēs, ka pieprasīts un viņš labprātīgi maksājis, tad viņš būs apsūdzētais, teica U.Grūbe.

I.Vilkaste savu vainu neazīst.

Kopumā lietā ir piecas epizodes. I.Vilkastes lietā runa ir par miljonu eiro. Saskaņā ar apsūdzību A.Inkuļa epizodē summa ir 100 000 eiro un kukulis daļēji samaksāts. Bet P.Tomings saskaņā ar apsūdzību vienojies par 80 000 eiro lielu kukuli un daļu jau samaksāja, bet tad notika aizturēšana.

Prokurors atteicās prognozēt, kādu sodu prasīs piemērot apsūdzētajiem.

(papildināts viss teksts, turpinājums sekos)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas