Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Gerhards likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu iesniedz valdībā; Ušakovs to sauc par NA šovu

Pirmdien, 17. decembrī, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Visu Latvijai!-TB/LNNK ​(NA)) valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes (RD) atlaišanu, portālu Diena.lv informēja VARAM. Ministrs uzskata, ka likumprojekts jāizskata steidzamības kārtā. Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) to nodēvējis par Nacionālās apvienības politisko šovu.

Likumprojekts sagatavots, pamatojoties uz konstatētajiem vairākiem likuma pārkāpumiem pašvaldības darbā, tai skaitā pašvaldības kapitālsabiedrību pārraudzībā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izvērtēja RD atbildību Rīgas satiksmes lietā, kā arī, izstrādājot likumprojektu, ņemti vērā līdz šim konstatētie pārkāpumi, nepilnības un bezdarbība pašvaldības darba procesos, tai skaitā attiecībā uz Rīgas satiksmi.

"Ir paveikts apjomīgs darbs, lai skrupulozi izvērtētu Rīgas domes darbu, it sevišķi pašvaldības kapitālsabiedrības Rīgas satiksmes pārraudzību un kontroli. Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kur tiek minēts, iespējams, pat mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5-7% apmērā – Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi "uzticības" izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt arī jānorāda, ka šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām Rīgas satiksmē. Līdz ar to, ņemot vērā konstatētos faktus, VARAM sagatavotais likumprojekts par domes atlaišanu nekavējoties iesniegts valdībai," informēja Gerhards.

VARAM, veicot Rīgas domes pārraudzību likumā Par pašvaldībām noteikto pilnvaru ietvaros, pašvaldības darbā konstatējusi vairākkārtējus normatīvo aktu pārkāpumus vairākās pašvaldības darbības jomās. Pārkāpumi izdarīti vairākkārtīgi un sistemātiski visā 2017.gada vietējo pašvaldību vēlēšanās ievēlētās Rīgas domes darbības laikā.

Likumprojektā tiek norādīts, ka līdz šim RD nav izvērtējusi personu atbildību par Valsts kontroles 2014. gada 16. maija likumības revīzijas ziņojumā minētajiem pārkāpumiem, kas izteikti par sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifa noteikšanu Rīgas satiksmē. Turklāt atbilstoši Rīgas satiksmes 2014. gada 7. novembra vēstulei, kas nosūtīta Valsts kontrolei, izriet, ka kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir pieņēmis zināšanai Rīgas satiksmes paskaidrojumus, nevis izvērtējis valdes locekļu atbildību.

VARAM un Gerharda pozīciju atbalsta arī partija Jaunā Vienotība.

"Mēs jau vairākkārtīgi esam vērsuši gan VARAM, gan sabiedrības uzmanību uz to, ka Rīgas domes vadība Nila Ušakova (Saskaņa) un Andra Amerika (GKR) personā ir pieļāvuši, ka Rīgā valda korupcijas sērga. To var izdzīt, atlaižot korupcijas saēsto domi un pēc iespējas ātrāk izsludinot jaunas vēlēšanas Rīgā," uzskata Vienotības Rīgas domes frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis.

Gerhards šodien uzrunāja arī ZZS pārstāvjos, aicinot atbalstīt VARAM pozīciju jautājumā par Rīgas domes atlaišanu.

Ar likumprojekta tekstu iespējams iepazīties, klikšķinot šeit.

Neilgi pēc VARAM paziņojuma ar viedokli klajā nāca arī Ušakova vadītā Rīgas dome.

"Vides un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu ir pamatots nevis ar tiesiskiem, bet politiskiem apsvērumiem. Tas satur daudz  apgalvojumu, kas netiek pamatoti ar konkrētiem faktiem," pausts domes Preses dienesta paziņojumā medijiem.

"Notiekošais ir Nacionālās apvienības politiskais šovs. Likumprojekta teksts ir juridiski nepamatots, tas ir sagatavots pa nakti pēc partijas kongresa norādījuma," viedokli pauda Ušakovs.

Dome paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem klāsta: "Likumprojekta anotācijā norādīts, ka "gatavojot likumprojektu, tika vērtēts, ka  gan par  Rīgas domes darbu kopumā, gan arī atsevišķu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu darbību Ministrijā saņemti daudzi privātpersonu un domes deputātu iesniegumi, kuros norādīts uz iespējamiem pārkāpumiem."  Turpmākais likuma anotācijas teksts nesatur nekādu konkrētu informāciju, kas apstiprinātu un pierādītu šādu pārkāpumu esamību."

"Likuma Par pašvaldībām 49.panta pirmā daļa nosaka, ka nelikumīgu domes izdoto saistošo noteikumu vai citu normatīvo aktu darbību ar motivētu rīkojumu aptur vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Šīs pilnvaras ministrs ir izmantojis vienu reizi attiecībā uz Rīgas domes grozījumiem Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumā. Pēc minētā rīkojuma Rīgas dome izdarīja izmaiņas pašvaldības nolikumā, novēršot ministra rīkojumā norādītos trūkumus. Izņemot iepriekš minēto gadījumu, likumprojekta anotācijā nav norādīts neviens Rīgas domes pieņemts nelikumīgs lēmums vai izdoti nelikumīgi saistošie noteikumi. Ja tādi būtu bijuši, ministram būtu bijis jārīkojas atbilstoši likuma Par pašvaldībām 49. panta pirmajā daļā noteiktajam," uzskaita Saskaņas un GKR vadītā dome, kritizējot arī argumentācijas trūkumu domei veltītajos pārmetumos par Rīgas satiksmes sliktu pārvaldību.

Jau ziņots, ka saistībā ar korupcijas skandālu Rīgas satiksmē aizturētas un apcietinātas vairākas personas, tostarp bijušais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens. Savukārt pirmdien par atkāpšanos no Rīgas vicemēra amata paziņoja Andris Ameriks, norādot, ka viņa pazīšanās ar vairākos kriminālprocesos iesaistīto uzņēmēju Māri Martinsonu esot cēlonis, kāpēc tiek apšaubīta viņa reputācija.

(pievienots Ušakova komentārs un domes viedoklis)

Top komentāri

Maskavas plāns
M
Iedzīt Rīgu dziļos parādos, pēc tam to šļuru uzvelt LR valdībai.
bet
b
no valstiskā viedokļa valsts kaitniekiem nav etniskas piederībās: Vispirms tie ir kaitnieki un zagļi...un tikai pēc tam kas cits...
biedri Gerhard:
b
Kur paliek princips, kas zelta burtiem stāv rakstīts MK Valdības sēžu zālē: ''Viens likums-viena taisnība visiem''? Kāpēc tāda selektīva attieksme pret Rīgas Domi, un izcili laba attieksme pret Jūrmalas Domi? Kāpēc Jums kā ministram trūkst valstiska redzējuma??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas