Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ik gadu Rīgā krīzes centros palīdzību meklē aptuveni 800 cilvēku

Bez pajumtes palikušajai sievietei ar piecu mēnešu vecu zīdaini, kura krīzes situācijā nesaņēma vajadzīgo palīdzību Rīgas domes Sociālajā dienestā, bet to sniedza fonds ziedot.lv, pašlaik ir nodrošināts viss nepieciešamais. Ar viņu strādā psihologs, lai varētu atrisināt konfliktu starp bērna māti un vecvecākiem un būtu iespējams atgriezties ģimenē.

Krīzes centrā bērniem un sievietēm Māras centrs māte ar zīdaini varēs uzturēties līdz trīs mēnešiem un nepieciešamības gadījumā vēl tikpat ilgi. Iepriekš viņa dzīvojusi kopā ar vecvecākiem, kas par viņu rūpējušies jau kopš 15 gadu vecuma. Taču viņu starpā izveidojies konflikts par bērnam piešķirto materiālo līdzekļu izlietojumu, kā arī zīdaiņa aprūpi. Kopumā 25 gadus vecajai sievietei šajā ģimenē ir nodrošināti labi dzīves apstākļi, uzskata Māras centra vecākā sociālā darbiniece Agnese Grauduma. Viņa cer, ka, ar psihologa palīdzību uzlabojot komunikācijas prasmes ar tuviniekiem, būs iespējams panākt, lai konflikts tiktu atrisināts un sieviete varētu atgriezties ģimenē. Vecmamma centrā jau ir apmeklējusi sievieti un viņas mazuli. Arī jaunā māte pati neesot izteikusi vēlmi pilnībā aiziet no vecvecākiem. Sociālās darbinieces pieredze liecina, ka bieži vien situācija ģimenē pēc kāda laika mainās un cilvēki salabst ar saviem tuviniekiem. Taču darbs ar sievieti uzsākts tikai šonedēļ, tāpēc par rezultātiem šajā gadījumā spriest vēl pāragri.

Neatkarīgas, pastāvīgas dzīves uzsākšana ir otrs iespējamais variants, arī šajā gadījumā to savu iespēju robežās varētu atvieglot sociālie darbinieki. Izvērtējot ienākumu līmeni, ar laiku sievietei varētu piešķirt trūcīgas ģimenes statusu, un varbūt tas dotu iespēju pretendēt uz mājokļu pabalstu, piebilda A. Grauduma. Iepriekš jaunā māmiņa īslaicīgi strādājusi veikalā.

Pašlaik galvenais ir atrisināt konfliktu, kas izveidojies ar vecvecākiem, kā arī nodrošināt sievietes un bērna vajadzību apmierināšanu, uzskata Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieka vietnieks Kaspars Jasinkevičs. Rīgas domes sociālie darbinieki kopā ar krīzes centra speciālistiem strādā pie tā, lai šo situāciju atrisinātu. Viņi arī mēģināšot sazināties ar zīdaiņa tēvu, lai noskaidrotu, vai viņam ir iespējams iesaistīties bērna aprūpes nodrošināšanā. Ik gadu galvaspilsētā krīzes centros palīdzību meklē aptuveni 800 cilvēku. Galvenokārt tas notiek tieši ģimenē radušos konfliktu dēļ, atzīst K. Jasinkevičs. Otrs iemesls ir palikšana bez pajumtes. Trīs galvaspilsētas centros kopā ir vietas 120 iedzīvotājiem. To uzturēšanas izmaksas diennaktī ir ap 12 latiem. Lai gan pašlaik krīzes centros palīdzību meklē daudz cilvēku, nekad nav tā, ka pilnīgi visas vietas būtu aizņemtas, pārliecināts Rīgas domes pārstāvis.

Visu rakstu lasiet trešdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas