Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Latvijas dzelzceļš atjaunojis 1925.gadā ražotu pasažieru vagonu

VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) trešdien prezentēs atjaunotu 1925.gadā Latvijas rūpnīcā Fenikss būvētu pasažieru vagonu, portālu Diena.lv informēja LDz pārstāvis Māris Ozols. Atklāšana notiks Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

Vienīgā starpkaru Latvijas nozīmīgās vagonbūves nozares saglabātā vagona atjaunošana aizsākās ar izpēti jau 1994.gadā un tikai 2010.gada nogalē sākās darbi. Tie prasīja izcilu meistaru profesionalitāti, erudīciju un pieredzi, kā arī pacietīgu muzeja darbinieku pētniecības darbu, jo vagona atjaunošanas pamatā bija tikai apraksts un dažas fotogrāfijas.

Pasākuma laikā pirmizrādi piedzīvos režisora G.Graiksta Vides filmu studijā veidotā īsfilma Feniks K - 3041 par atjaunotā vagona likteni. Vagons durvis apmeklētājiem vērs ar muzikāli teatrālu uzvedumu un noslēgumā ik viens tiks aicināts nosūtīt īpašo III klases pasažieru vagona atklāšanas dienas pastkarti.

Līdz Pirmā pasaules kara sākumam Rīgā strādāja divi vagonbūves uzņēmumi, kuru kopējais produkcijas apjoms lēšams ap 120 000 uzbūvētu vagonu. Ar pasažieru vagoniem tika nodrošināts ne tikai cariskās Krievijas dzelzceļš, bet arī Itālijas dzelzceļi, savukārt Rīga, Maskava un Petrograda - ar tramvajiem.

1923. gadā, atdzimstot Rīgas Feniksam, vagonbūves tradīcija Latvijā tika turpināta. Gan Latvijas dzelzceļu, gan Lietuvas un PSRS dzelzceļu vajadzībām līdz 1936. gadam AS Fenikss atkal ražoja vagonus. Vēlāk vagonbūve tika turpināta AS Vairogs un pēc kara Rīgas vagonu rūpnīcā - RVR. Padomju laikā ar elektrovilcieniem un dīzeļvilcieniem tika apgādātas teju visas "brālīgās" padomju republikas, kā arī Bulgārija, Dienvidslāvija un Kuba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas