Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nav plānots saglabāt nevienu no padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā daļām

Pēc demontāžas nav plānots saglabāt nevienu no padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā daļām, šorīt LTV Rīta panorāmā pastāstīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Pēc politiķa vārdiem, pieminekļa kompleksu nojauks pa daļām. Tā kā Okupācijas muzejs nevienu no tām nav atzinis par māksliniecisku vērtību, viss piemineklis tiks pilnībā utilizēts.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, rīt, 4.augustā, plkst.15 ir sasaukta Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēde, kurā paredzēts lemt par finansējumu "Pieminekļa Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" demontāžai. Neoficiāla informācija liecina, ka šim mērķim plānots atvēlēt ap 2,1 miljonu eiro.

Staķis stāstīja, ka pieminekļa demontāža veidojot vien ap 10% no visa projekta izmaksām, jo pēc tam kompleksa teritoriju plānots pārvērst par parku. Darbu veikšanai būvnieks ir izraudzīts, bet pašvaldība to pirms laika neatklās, tāpat kā par darbu sākšanu drošības nolūkos paziņos ļoti neilgi pirms demontāžas.

Saistībā ar komitejā lemto rīt tiek plānots preses brīfings.

Kā liecina informācija tīmekļvietnē "rigaspieminekli.lv", "Piemineklis Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" Uzvaras parkā tika uzstādīts 1985.gadā. Tas ir alegorisks memoriāls ansamblis, kura centrā atrodas 79 metrus augsts obelisks, ko veido piecu dažāda augstuma skaldnes, kuras vainago piecstaru zvaigznes. Tas simbolizē piecus kara gadus un uzvaras salūtu.

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas