Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Notiks visi 8. un 9.maijā pieteiktie pasākumi; spriedzi noņem Visu Latvijai

Rīgas dome (RD) neliek šķēršļus 8. un 9.maijā pieteikto pasākumu norisei, un tie varēs notikt, kā plānots, aģentūrai BNS pastāstīja pilsētas izpilddirektora pārstāvis Uģis Vidauskis.

Domes rīcībā pašlaik nav informācijas, kas liktu ierobežot plānotos pasākumus saistībā ar Otrā pasaules kara beigu svētkiem 8.maijā un Uzvaras dienas svinībām 9.maijā. Vidauskis skaidroja, ka spriedzi saistībā ar plānotajiem pasākumiem noņēmis nacionālistiskās partijas "Visu Latvijai!" lēmums 9.maijā nerīkot plānoto sapulci Uzvaras pieminekļa tuvumā.

"Visu Latvijai!" iepriekš pie Uzvaras pieminekļa iecerēto pasākumu, lai "vērstu sabiedrības uzmanību uz vēl neatrisinātajiem jautājumiem par Latvijas deokupāciju un dekolonizāciju", pārcēlusi dienu iepriekš, un tas 8.maijā no plkst.9 līdz 22 notiks pie Okupācijas muzeja.

8.maijā pie Uzvaras pieminekļa notiks biedrības "9.maijs" rīkotais Otrā pasaules kara beigu svētku maratons, kas iecerēts no plkst.9 līdz 23. Šajā pasākumā varētu piedalīties 10 tūkstoši cilvēku.

8.maija vakarā plkst.21 Gustava Celmiņa centrs rīkos gājienu no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim, pieminot Otrā pasaules kara upurus.

Savukārt 9.maijā fonds "9maijs.lv" pieteicis ikgadējo pasākumu pie Uzvaras pieminekļa, kur no plkst.9 līdz 23 paredzētas dažādas aktivitātes, tostarp koncerts, godinot Otrā pasaules kara upuru piemiņu. Šīs dienas pasākumam formāli pieteikti 5000 dalībnieku.

9.maija pēcpusdienā Gustava Celmiņa centrs pie Okupācijas muzeja no plkst.13 līdz 16 rīkos piketu - informatīvu pasākumu saistībā ar 9.maija tematiku, savukārt laikā no plkst.17 līdz 18.30 notiks biedrības "Rodina" gājiens no Strēlnieku laukuma līdz Uzvaras piemineklim. Šajā gājienā varētu piedalīties apmēram 150 dalībnieku.

Jau vēstīts - lai arī sākotnēji sapulci pie Uzvaras pieminekļa plānoja rīkot arī nacionālistiskā partija "Visu Latvijai!", pagājušajā nedēļā tā paziņoja, ka to tomēr nerīkos. Partija arī aicināja ignorēt 9.maijā plānoto "totalitārā režīma slavinājumu" un tā vietā aicina Latvijas pilsoņus piedalīties 8.maija pasākumos, godinot karavīrus, kas cīnījās par tautas brīvību.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Jaunais laiks") iepriekš, vērtējot domes aizliegumu rīkot publiskos pasākumus Leģionāru atceres dienā 16.martā, norādīja, ka sabiedriskās drošības apdraudējumi 9.maijā ir nesalīdzināmi lielāki kā 16.martā šo pasākumu plašā apmeklējuma dēļ, un aicināja Rīgas mēru Nilu Ušakovu ("Saskaņas centrs") jau laicīgi sākt par to domāt. Ušakovs savukārt atzina - jāvērtē, vai 9.maija pasākumu aizliegšana neradītu vēl lielākus draudus drošībai.

Ministre arī uzsvēra, ka 9.maijā gaidāmas provokācijas un tādas bijušas arī pērn.

Ušakovs jau apliecinājis, ka, tāpat kā iepriekš, piedalīsies 9.maija svinībās Uzvaras parkā Pārdaugavā.

Bijušās Padomju Savienības teritorijā, tostarp Latvijā, 9.maija svētki ir plaši svinēti par godu PSRS un citu sabiedroto uzvarai Otrajā pasaules karā pār nacistisko Vāciju 1945.gadā. Citur Eiropā nacisma sagrāvi atceras 8.maijā, kas arī ir kara beigu diena.

Latvijā 9.maiju atzīmē kā Eiropas dienu, simbolizējot Eiropas vienotību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas