Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - AM: Mūsu pienākums nav apgādāt visu Latviju ar lentītēm, mēs tikai iedibinām tradīciju

Lai gan Aizsardzības ministrija (AM) bija sagatavojusi piecus tūkstošus sarkanbaltsarkanu lentīšu, ko dalīt 11. novembra svētku pasākumu laikā pie Brīvības pieminekļa, aptaujātie cilvēki atzīst, ka tās iegūt ir teju neiespējami.

“Tas nav mūsu pienākums - apgādāt visu Latviju ar lentītēm,” par radušos situāciju portālam Diena.lv teic ministrijas pārstāve Dace Kundrāte. Lielāku skaitu lentīšu neesot iespējams sagatavot, jo ministrijā trūkst darba roku. 

Pensionāre Vija ar savu draudzeni lentītes esot "ļoti meklējušas". Pa ceļam uz parādi lentīti izdevies iegūt tikai Vijai, draudzene palikusi bešā. "Gribēju vēl mazdēlam dabūt, lai rīt uz skolu piesprauž, bet nekā," teic pensionāre. Viņa saka, ka tās "nevajag obligāti dāvināt, varētu arī nopirkt, ja zinātu – kur". 

Pie Brīvības pieminekļa sastaptais Saeimas deputāts Atis Lejiņš (Vienotība) arī pie mēteļa bija piespraudis sarkanbaltsarkanu lentīti. Deputātam rīta dievkalpojuma laikā "laimīgā kārtā" to uzdāvinājis kāds virsnieks. A. Lejiņš "skrējis apkārt pa pilsētu, bet absolūti nekur nav varējis atrast", kur iespējams dabūt lentītes. "Nākamgad par to ir jādomā," viņš uzsver.

Sarkanbaltsarkanu lentīti pie mazdēla ratiņiem ir piespraudusi arī privātā biznesa darbone Maruta. Tās dalījis kāds vīrietis kanālmalā. “Tā mēs parādam, ka esam kopā ar visiem pārējiem,” viņa saka. Lācplēša diena Marutai neko personīgu gan nenozīmējot, “jo rados nav neviena karavīra”. Tomēr, ja laiks atļauj, pie Brīvības pieminekļa viņa ierodoties katru gadu.

Bijušais policijas darbinieks un pensionārs Jānis sarkanbaltsarkano lentīti iegādājies pirms vairākiem gadiem. Pie krūtīm tā tiek sprausta gan Lāčplēša dienā, gan 18.novembrī. Ar lentīti viņš vēlas parādīt godu savas tautas varonībai.

No Zvejniekciema vidusskolas atbraukušā skolnieku bariņa pie lentītēm tika divas meitenes. Liene savējo vēlējusies atdot skolotājai. Parāde neesot tikai izklaides brauciens, zinot arī īsto Lāčplēša dienas nozīmi, uzsver skolnieki. “Mēs esam patrioti un priecājamies, ka Bermontiešus izdzina no Rīgas,” saka Liene.

AM portālam Diena.lv saka, ka visas Latvijas apgādāšana ar lentītēm neesot viņu pienākums. “Mēs tikai iedibinām tradīciju,” teic ministrijas pārstāve Dace Kundrāte. Brīvības pieminekļa apkārtnē parādes laikā esot bijuši pāris karavīri, kuri dalīja lentītes. Tāpat tās bija iespējams iegūt svinīgā pasākuma laikā pie Oskara Kalpaka pieminekļa, AM telpās visas dienas garumā, kā arī vakara pasākumā 11.novembra krastmalā. Uz visām minētajām vietām paredzēti pieci tūkstoši lentīšu, tik pat izdalīs 18.novembrī.

Lentīšu dalīšana sākusies pērn, kad iedzīvotājiem izsniedza desmit tūkstošus – pusi Lācplēša dienā un atlikušo 18.novembrī. Neskatoties uz to, ka pērn par sarkanbaltsarkano lentīšu dalīšanu netika ziņots medijos, atsaucība jau tad bijusi liela.

Vaicāta, vai šogad nevajadzēja ieplānot lielāku skaitu, jo ministrija cilvēkus uz lentīšu nēsāšanu aicinājusi ar mediju starpniecību, D.Kundrāte teic, ka esot grūti komentēt. “Tas ir fizisks roku darbs, mēs paši griežam un pieliekam adatiņas,” teic D.Kundrāte. Ministrijai galvenokārt trūkstot papildus darba rokas lentīšu sagatavošanai.

Pirms svētkiem AM aicināja ikvienu Latvijas iedzīvotāju Lāčplēša dienā pie apģērba nēsāt sarkanbaltsarkanu lentīti stilizēta skaitļa 11 formā. Ministrija bija sagatavojusi piecus tūkstošus lentīšu, ko dalīt 11. novembrī Rīgas garnizona vienību parādes laikā pie Brīvības pieminekļa, kā arī vakara pasākumā – 11.novembra krastmalā.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas