Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

papildināta - Reiterna namā drīzumā tiks ierīkota rokkafejnīca

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļautajā Reiterna namā drīzumā tiks ierīkota rokkafejnīca, kuras mērķis būšot Latvijas rokmūzikas vēstures apzināšana. Objekta nomnieks ir arī paredzējis veidot rokmūzikas muzeja ekspozīcijas, kas veltītas Latvijas mūziķiem, mūzikai un tās procesiem, portālu Diena.lv informēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāve Baiba Mūrniece.
A/S “Nekustamā īpašuma aģentūra” īpašumā esošā Reiterna nama nomnieks SIA “11M” inspekciju par ieceri tajā izveidot rokkafejnīcu informēja 2011. gada martā. Pēc objekta apsekošanas uz vietas un vairākkārtējām diskusijām ar projektētāju, nomnieku un kultūras mantojuma speciālistiem inspekcija nomniekam atļāvusi veikt vienkāršotu rekonstrukciju, kas pieļauj būves lietošanas veida maiņu bez pārbūves, skaidroja Mūrniece.

“Latvijā šobrīd ir daudz vērtīgu, bet pamestu un neizmantotu kultūras pieminekļu, kuri iet bojā, nespējot tiem atrast piemērotu funkciju. Kultūras pieminekļu saglabāšanas garants ir to izmantošana,” uzskata Mūrniece.

Bijušais Rīgas galvenais arhitekts Jānis Dripe portālam Diena.lv norādīja, ka būtu neētiski komentēt šo ieceri pirms viņš nav redzējis projektu, tomēr tas izraisa interesi un ir vismaz diskutabls. 

“Reiterna namā ir daudz vēsturisku uzslāņojumu, pret ko vajadzētu izturēties ar pietāti,” skaidroja Dripe, piebilstot, ka šāds funkcionāls pielietojums izvirza daudz jautājumu un inspekcijai būtu jāizvērtē visi “par” un “pret”. 

Tomēr Baiba Mūrniece norādīja, ka diskusiju laikā inspekcija sastapās ar nomnieka izpratni par objekta vērtībām un vēlmi tajā saimniekot, ievērojot visas kultūras pieminekļu aizsardzības prasības. 

“Ņemot vērā nomnieku ieceres popularizēt Latvijas rokmūzikas vēsturi, kā arī padarīt plašai sabiedrībai pieejamu objektu, kas ilgu laiku ir bijis slēgts un neizmantots, inspekcijai neesot saskatījusi iemeslu kavēt objekta izmantošanu jaunai funkcijai,” sacīja Mūrniece.

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība) Dienai norādīja īsi: viņa ar konkrēto projektu nav iepazinusies, bet pilnībā uzticas VKPAI pārstāves B.Mūrnieces profesionalitātei. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas