Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Piketā pie MK pauž atbalstu izglītībai krievu valodā

Otrdien, 4.februārī, ap plkst.12 Rīgā, pretī Ministru kabinetam, bija pulcējušies aptuveni 100 piketētāju, lai paustu atbalstu izglītībai krievu valodā, novēroja aģentūra LETA.

Piketētāji bija bruņojušies ar vairākiem plakātiem, uz kuriem rakstīts "Mazākumtautību skolas - Latvijas bagātība", "Straujuma, liec mierā bērnus!" un "Mūsu nodokļus skolām!". Protestētāji ik pa laikam krieviski izkliedz saukli "Rokas nost no krievu skolām!".

Viens no piketa rīkotājiem Miroslavs Mitrofanovs žurnālistiem sacīja, ka kompromisa nepanākšanas gadījumā varētu sekot jauni, lielāki protesti. Viņaprāt, ir jāuzlabo pašreizējā mazākumtautību izglītības sistēma, nevis jāveic reformas, kas esot kaitīgas. Jautāts par iespējamiem uzlabojumiem, viņš minēja, ka krievu skolās būtu jāienāk jauniem un kvalificētākiem latviešu valodas skolotājiem.

Pie protestētājiem ieradās izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība), kura uzsvēra, ka pārmaiņas netiks sasteigtas un tiks saglabāta iespēja mazākumtautībām skolās apgūt savu valodu un kultūru. Viņa solīja, ka kopīgu diskusiju rezultātā tiks atrasts optimālākais modelis plānotajām izmaiņām un viss notiks pakāpeniski.

Kā novēroja LETA, piketā galvenokārt bija pulcējušies gados vecāki cilvēki, protestētāju rindās bija vien daži jaunieši. Viena no piketa dalībniecēm Anna aģentūrai LETA sacīja, ka protestē pret krievu diskrimināciju Latvijā, kuru viņa visvairāk izjūtot darbā un no valdības puses. Anna uzskata, ka bērniem ir jāmācās viņu dzimtajā valodā, jo tā viņi varētu labāk apgūt mācību vielu un būt konkurētspējīgāki.

Ap plkst.12.30 protests noslēdzās un tā dalībnieki izklīda.

Kā ziņots, koalīcijas sadarbības līgums paredz, ka no 2018.gada 1.septembra Ministru kabineta noteiktajā kārtībā valsts un pašvaldību mazākumtautību izglītības iestādēs visas izglītības programmas sāks apgūt valsts valodā, izņemot svešvalodas un tās, kuras nepieciešamas mazākumtautības valodas un attiecīgās etniskās kultūras apguvei.

Protesta organizatori ir pārliecināti, ka šie centieni neveicina mieru un harmoniju sabiedrībā, bet tās sašķeltību. Viņi norāda, ka jau patlaban, kad tiek īstenota bilingvālā izglītība, krievvalodīgajiem skolēniem nākas saskarties ar problēmām, tādēļ viņi jautā, kas notiks ar skolēniem, kad pilnībā likvidēs izglītību krievu valodā.

Pēc piketa organizatoru domām, Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) valdības iecerei būs negatīva ietekme uz krievu kopienas dzīves kvalitāti Latvijā, kā arī tā varētu veicināt jauniešu izceļošanu uz citām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas