Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīgā aizsākta jauna tradīcija - Eiropas dienas telts pie Saeimas nama

"Pateicoties 2004. gada vēsturiskajam balsojumam, mēs nonācām tur, kur mums vienmēr būtu bijis jābūt. Latvija ir Eiropas Savienības (ES) daļa. Mūsu vērtības ir ES vērtības. Mūsu izjūtas ir Eiropas cilvēku izjūtas," tā, atklājot Eiropas dienas telti pie Saeimas nama, pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Atzīmējot Eiropas dienu, Rīgā aizsākta jauna tradīcija - Eiropas dienas telts ar radošajām darbnīcām pie Saeimas nama, kurās iesaistīties īpaši aicināti jaunieši, taču gaidīts tika ikviens interesents, tāpat klātesošajiem bija iespēja parunāties un uzdot savus jautājumus Saeimas Prezidija locekļiem, Eiropas lietu komisijas deputātiem un 7. Jauniešu Saeimas deputātiem. Radošās darbnīcas atklāja Mūrniece un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (Vienotība).

Tāpat pasākuma apmeklētajiem tika sniegta arī iespēja balsot par to kāda, viņuprāt, ir lielākā ES vērtība. Starp variantiem, kas saistās ar ceļošanu, darbu, izglītību, valūtu un ES finansējumu, sākumā pārliecinoši vadībā izvirzījās rūpes par drošību un labklājību, taču vēlāk atšķirīgie viedokļi visas vērtības ierindoja līdzīgās pozīcijās. Vēl radošajās darbnīcās jaunieši varēja izpaust savas domas, viedokli un vēlmes par Eiropu, kuru vidū bija mūžīgas brīvības vēlējumi ES valstīm un vārdi, kas tās raksturo - daudzveidība, draudzība, vienotība, cilvēktiesības, demokrātija un solidaritāte.

Teltī visiem interesentiem tika sniegta arī iespēja "kārtot" Eiropas eksāmenu un pārbaudīt savas zināšanas par ES vēsturi un attīstību. Ja jautājumi likās pārāk sarežģīti, tad palīdzīgu roku sniedza Eiropas lietu komisijas deputāti.

Saeimas priekšsēdētāja pasākuma laikā jauniešus iedrošināja darboties un interesēties par notiekošo Eiropā un sacīja: "ES nav māja, kuru var uzcelt uz visiem laikiem. Mēs redzam Brexit, mēs redzam arī diskusijas par to kāda būs ES nākotne. Šodien jūs esat tie, kas veidos gan Latvijas nākotni, gan tie, kas veidos visas Eiropas nākotni."

9. maijā visā Eiropā tiek atzīmēta Eiropas diena, kas simbolizē vienotību dažādu valstu lokā, arī to, kas agrāk ir karojušas savā starpā. Šī diena ir atgādinājums, ka, tikai rīkojoties kopīgi, Eiropas valstis var pārvarēt vislielākās grūtības.

Eiropas dienas atzīmēšanu Latvijā 1998. gadā uzsāka Eiropas Kustība Latvijā kopā ar klubu Māja – Jaunatne vienotai Eiropai, rīkojot atklātu pasākumu Vērmanes dārzā. Tas kļuva zināms kā ikgadējie Eiropas Savienības Dārza svētki, kuru organizēšanu vēlāk uzņēmās Ārlietu ministrija un partneri.

Arī ES biroji Eiropā un citur pasaulē organizē dažādus pasākumus. Ik gadu šajā dienā tūkstošiem cilvēku apmeklē ES iestādes, piedalās diskusijās, dodas uz koncertiem un citiem pasākumiem, šādi uzzinot vairāk par ES.

Top komentāri

Ass
A
Labs mēģinājums jauniešus attālināt no 2PK uzvaras dienas!Tikai ir viena nepārvarama problēma.Uzvaras dienu izcīnīja ar asinīm un asarām ,bet Eiropas dienu var pavadīt lidosta,mājot atvadas kārtējiem aiz lidotājiem.Emocijas dažādas!
Eiropists
E
Ko nu kucite Murniece pa tuksu rej? Ja Latvija butu Eiropas vertibas tad Latvijas valsts pedejos 26. gados netiktu tik zdrastiski izlaupita, tad Latvijas alkatigie, egoistiskie prezidenti, ministri, deputati, ieredni neveiktu so briesmigo genocidu pret latviesu tautu kads notiek Latvija pedejos 26 gados. Ja ja tu stulba bada dzeguze Mivriniece esi tik eropejiska tad kapec lidz sodienai Latvija nav pienemti likumi Par viendzimumu paru registresanu, likums Par eitanaziju....? Ta ka stulba Mivriniece neplerksti bet, beidzot, sac stradat, pienemt likumus, lai vismaz Latvijas iedzivorajiem butu tadas pasas tiesibas un brivibas kadas tas ir patiesi Eiropas valstm, piemeram, ka Niderlandei, Belgijai, Luksemburgai, Spanijai, Vacijai.....Latvijas debilie politki, prezidenti, ministri, ieredni, deputati tikai sevi slave un liela lidzigi ka to dara Krievijas un Ziemelkorejas vadoni, bet tauta izniksts, tauta dzivo nabadziba, pazemojuma un negodiga un netaisna valsts iekarta.
JooOrwel
J
ES=Vispasaules VERDZĪBAS iekārtas treknākā sastāvdaļa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas