Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Rīgā atdzimst ebreju garīgās dzīves centrs

Trešdien atklās Rīgas sinagogu, kas ir viena no nedaudzajām jūgendstilā celtajām sakrālajām ēkām galvaspilsētā sākotnējā izskatā atgriezusies sinagoga Vecrīgā, Peitavas ielā 6/8, kas ir vienīgā Rīgā, kuru 1941.gadā nacistiskās Vācijas karaspēks nenodedzināja tikai tāpēc, ka uguns ļoti viegli varēja pārmesties uz blakus esošajiem namiem, un kas ir viena no retajām sinagogām, kura netika slēgta Padomju Savienībā. Divos gados 1905.gadā celtās ēkas atjaunošanā ieguldīts gandrīz pusotrs miljons latu, un arī rekonstrukcijas periodā sinagogā visu laiku notika dievkalpojumi.

Rīgas sinagoga, kas ieguvusi Peitavšul nosaukumu, "daudzu gadu garumā ir bijusi un paliek Latvijas ebreju garīgās dzīves centrs, bet pēc Otrā pasaules kara tā ir simbols tam, ka mūsu kopiena turpina dzīvot un attīstīties", uzsver Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko. "Mēs gribam, lai cilvēki nāktu uz sinagogu ne tikai lūgties, bet turpmāk aktīvi piedalītos tās dzīvē," papildina Rīgas ebreju reliģiskās draudzes vadītājs Dāvids Kagans.

Sinagoga ir nozīmīga arī ar to, ka ir viena no nedaudzajām jūgendstilā celtajām sakrālajām ēkām galvaspilsētā. Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jānis Krastiņš stāsta, ka ēka tapusi pēc ievērojamā arhitekta Vilhelma Neimaņa projekta un tajā parādās novitātes tā laika jūgendstila arhitektūrā: "Tas ir diezgan agrs gads šāda veida stilistiski vertikālam dalījumam, kas ēkā dominē, un vēlāk kļuva par ļoti izplatītu visā Rīgā." Īpašs ir arī ēkas interjers, kurā iekļauta Senās Ēģiptes arhitektūras formu valoda un elementi: palmu zari, kolonnas ar lotosveida kapiteļiem un papirusa lapu pamatnēm. "Jūgendstils vienmēr ir smēlies iedvesmu pie eksotiskiem motīviem," piebilst profesors.

Sinagogas atjaunošana izmaksājusi 1,4 miljonus latu. 75% līdzekļu Rīgas ebreju reliģiskā draudze saņēma no Eiropas Savienības un Latvijas valsts, pārējo piešķīra dažādas organizācijas un vairāk nekā 100 privātpersonu, ziedojot no pieciem līdz 50 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas