Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīga pretendēs uz 150 miljoniem eiro metrobusa līnijas, mobilitātes punktu un veloinfrastruktūras izveidošanai

Rīga pretendēs uz gandrīz 150 miljoniem eiro metrobusa līnijas, mobilitātes punktu un veloinfrastruktūras izveidošanai, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Mobilitātes punkti plānoti pie sešām dzelzceļa stacijām, metrobusa līnija paredzēta līdz Dreiliņiem, iecerēta arī zemās grīdas tramvaju un elektrobusu iegādei, kā arī jaunas veloinfrastruktūras izbūve Rīgas reģionā 64 kilometru garumā, skaidro Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV).

"Par šādiem priekšlikumiem ir panākta vienošanās darba grupā, kas vērtē finansējuma piesaistīšanas iespējas no Eiropas atveseļošanās un noturības mehānisma (RRF) Rīgas metropoles areāla sabiedriskā transporta reformai. Pēc to realizēšanas būtiski uzlabosies pārvietošanās iespējas gan rīdziniekiem, gan Pierīgas pašvaldību iedzīvotājiem, kā arī tiks samazināts piesārņojums ar ogļskābo gāzi," uzsver Ķirsis.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu un visaptverošu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem, tiek plānots uzlabot Rīgas sabiedriskā transporta tīklu, par aptuveni 50 miljoniem eiro izveidojot un uzlabojot sešus mobilitātes punktus Rīgā un vēl divus punktus Rīgas reģionā pie dzelzceļa stacijām Ziemeļblāzmā, Dauderos, Šķirotavā, Zemitānos, Bolderājā un Sarkandaugavā.

Mobilitātes punktos ir paredzēts uzlabot "zaļā" transporta (trolejbusi, tramvaji, bezizmešu autobusi) savienojumus ar dzelzceļa infrastruktūru, kā arī nodrošināt ērtu un drošu piekļuvi dzelzceļa stacijām. 

Piemēram, uzlabotajā dzelzceļa stacijā "Sarkandaugava" plānots izveidot pasažieru termināli un pagarināt esošo trolejbusa maršruta galapunktu blakus dzelzceļa stacijai, kā arī pagarināt 7.tramvaja līniju līdz Škirotavas stacijai un izveidot tur autobusu termināli Pierīgas maršrutu apkalpošanai.

Plānots izveidot jaunu metrobusa jeb neatkarīga sabiedriskā transporta līniju Dreiliņu virzienā pa Dzelzavas ielu, kas ļaus būtiski uzlabot Purvciema un Mežciema iedzīvotājiem pieejamā sabiedriskā transporta pakalpojuma kapacitāti un ātrumu.

Plānots izveidot velo ceļu visā tās garumā, kas nodrošinās šīs apkaimes savienojumu ar pilsētas centru.

Papildus tam ir paredzēts izveidot trūkstošos velo ceļu savienojumus ar Pierīgas apdzīvotajām vietām. Šim nolūkam varētu tikt atvēlēti aptuveni 40 miljoni eiro.

Ar 35 miljonu eiro investīcijām Rīgas reģionā iecerēts izveidot jaunu veloinfrastruktūru 64 kilometru garumā, izveidojot tādus veloceļus kā Rīga-Ulbroka, Rīga-Ķekava, Rīga-Babīte-Piņķi, Rīga-Carnikava un Rīga-Mārupe.

Papildus tam par 24 miljoniem eiro ir paredzēts attīstīt "Rīgas satiksmes" bezizmešu transporta parku, iegādājoties jaunus zemās grīdas tramvajus un bezizmešu elektrobusus, kā arī izveidojot tiem paredzēto uzlādes infrastruktūru Bolderājā, Dreiliņos un Ziemeļblāzmā.

Eiropas atveseļošanās un noturības mehānismam iesniegtais plāns paredz kopīgas sabiedriskā transporta plānošanas institucionālās sistēmas izveidi, tajā skaitā iespēju iegādāties vienotu sabiedriskā transporta biļeti ne vēlāk kā līdz 2023.gada beigām.

"Minētā sabiedriskā transporta sistēmas reforma ļaus samazināt transporta sektora radīto ogļskābās gāzes izmešu daudzumu, kā arī būtiski uzlabos iedzīvotājiem pieejamā ilgtspējīga, droša un efektīva sabiedriskā transporta pakalpojumu rīdziniekiem un pilsētas viesiem," uzsver Ķirsis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas