Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgā varētu ieviest aizliegumu publiskos pasākumos izmantot plastmasas traukus

Rīgas dome varētu veikt grozījumus saistošajos noteikumos, lai, līdzīgi kā citas Baltijas galvaspilsētas, noteiktu liegumu publiskos pasākumos izmantot vienreizlietojamās plastmasas traukus, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

Domē norādīja, ka izmaiņas plānots veikt saistošajos noteikumos par ielu tirdzniecību, taču patlaban uzsāktas sarunas ar Latvijas Pasākumu producentu asociāciju un lielākajiem tirgotājiem, lai saņemtu viņu viedokli par šāda aizlieguma ieviešanu.

Domē gan norāda, ka Rīga, tāpat kā citas Latvijas pašvaldības, sadzīves atkritumu apsaimniekošanu organizē, uzrauga un veic saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem un pieņemtajiem likumiem. Lai Rīgā īstenotu ieceri publiskos pasākumos atteikties no vienreizlietojamās plastmasas traukiem, ir nepieciešami likumu grozījumi, kurus izstrādā atbildīgā iestāde - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Patlaban publisko pasākumu saskaņošanas jomā pašvaldībai nav dots deleģējums izdot saistošos noteikumus, tādēļ dome varētu mainīt noteikumus, kas attiecas uz ielu tirdzniecību.

Vienlaikus domē atgādina, ka Eiropas Parlaments ir apstiprinājis priekšlikumu aizliegt vienreizlietojamu plastmasas šķīvju, galda piederumu, vates kociņu un citu priekšmetu tirdzniecību. Plānots, ka to tirdzniecība visās ES dalībvalstīs tiks aizliegta no 2021.gada.

Kā ziņots, Viļņā jau no marta būs aizliegts publiskajos pasākumos izmantot vienreizlietojamos plastmasas traukus un galda piederumus, nolēmusi Lietuvas galvaspilsētas pašvaldības padome.

To paredz padomes apstiprinātie grozījumi noteikumos par tirdzniecību sabiedriskās vietās.

Kā norādījis grozījumu iniciators, premjerministra Sauļus Skverneļa padomnieks Luks Savicks, kas pārstāv galvaspilsētas pašvaldības opozīcijā esošo Zemnieku un zaļo savienību, uzņēmumiem tā ir "lieliska iespēja uzņemties vadošo lomu vides saudzēšanā".

"Uzņēmējs, kas jau tagad domā par vides saudzēšanu un ilgtspēju, ir labāk sagatavojies jauniem ekonomiskajiem izaicinājumiem un pieaugošajām pircēju cerībām," viņš uzsvēris.

Lēmumu no šā gada vairs neizmantot publiskajos pasākumos vienreizlietojamos plastmasas traukus Lietuvā jau pieņēmusi Panevēžas pilsēta un Jonišķu rajons.

Vairāki veikalu tīkli Lietuvā no plastmasas traukiem un salmiņiem sola pakāpeniski atteikties līdz 2021.gada vidum, bet Iki un Lidl norāda, ka šos izstrādājumus vairs netirgo.

Jau ziņots, ka Tallinā aizliegums publiskos pasākumos izmantot vienreizlietojamos plastmasas traukus un ēdamrīkus stājās spēkā no pagājušā gada 1.oktobra.

Top komentāri

Daudz loģiskāk!
D
Sāksim vispirms ar "Laimas"jeb Orklas plastmasas konfekšu papīrīšiem,jo tos daudz grūtāk ir savākt!
ļuļa
ļ
stulbeņi. būtu sākuši ar to, ka kafiju un citas lietas uz ielas no automātiem nepārdod, visi pakši ar vienreiz lietojamajām kafijas krūzēm piemētāti. kafiju var normāli iedzert kafejnīcā, nav jāskrien pa ielu rijot kaut kādus fāstfūdus un strebjot sliktas kvalitātes sulslu, ko nepamatoti dēvē par kafiju. un kas attiecas uz pasākumiem - fine, nepārdodiet plastmasas traukus, ieviešiet normālu kafejnīcu sistēmu. tikai tā jau nebūs, pārdos tos pašus mēslus iepakotus it kā kartonā, tikai to, ka kartonam iekšā plastmasas pārklājums un viņš vispār nav pārstrādājams, to nepateiks.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Vajag taču beidzot aizliegt izmantot tos gumijas gondonus!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas