Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgai šogad būs krīzes budžets ar deficītu

Šā gada Rīgas budžets būs ar deficītu, līdz ar to nevar runāt par kādām jaunām iniciatīvām, bet gan jostas savilkšanu, Dienai norāda Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV). Iedzīvotājiem nesamazināsies ne līdzšinējās piemaksas (piemēram, pirmsskolas pedagogiem), ne pabalsti. Taču visstrīdīgākais jautājums ir par domes amatpersonu algu palielināšanu saistībā ar vidējās algas pieaugumu, kā to nosaka likums.

Jāpieturas pie likuma

Rīgas domes (RD) opozīcija aicinājusi atalgojuma pieaugumu iesaldēt. To jau izdarījusi virkne pašvaldību, piemēram, Jūrmalas dome, kā arī Saeimas deputāti jau 2019. gadā. Savukārt Valsts prezidentam Egilam Levitam un valdības locekļiem algas šogad iesaldēja tikai pēc sašutuma sabiedrībā. 

Paredzams, ka līdz ar atalgojuma bāzes izmaiņām domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (A/P/P) no šī gada pirms nodokļu nomaksas saņems papildus 178 eiro, algai sasniedzot 3732 eiro mēnesī (ministra alga ir 4698 eiro). Vicemēru algas pieaugtu par aptuveni 150 eiro (bruto), komiteju priekšsēdētājiem – par 120 eiro, sasniedzot 2614 eiro mēnesī, deputātiem – par 58 eiro, sasniedzot 1230 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Ķirsis domā, ka ir jāpieturas pie likuma un nav "jājaucas iekšā" atalgojuma noteikšanas sistēmā. Turklāt domes amatpersonām esot salīdzinoši zemas algas un atšķirībā no iepriekšējās koalīcijas, kad deputāti varēja piepelnīties ienesīgos amatos pašvaldību uzņēmumu padomēs, pašlaik šādas iespējas tiek liegtas. Papildu atalgojumam paredzēts finansējums ap 300 000 eiro.


Visvairāk naudas izglītībai

Šā gada galvaspilsētas budžeta prioritātes ir sociālā drošība un sociālo pakalpojumu pieejamība, pirmsskolas izglītības pieejamība, iesākto infrastruktūras projektu pabeigšana un jaunu projektēšana. Budžeta ieņēmumi plānoti 916,63 miljardu eiro apmērā, izdevumi – nedaudz virs viena miljarda eiro. V. Ķirsis šo budžetu dēvē par krīzes budžetu. Deficītu radīja gan Covid-19 ietekmē sarukušie nodokļu ieņēmumi, gan iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdale par labu valstij, tas nozīmē, ka pašvaldību IIN ieņēmumu daļas īpatsvars samazināsies par 5% (līdzšinējo 80% vietā 75%). Absolūtos skaitļos tas nozīmē, ka potenciālie ieņēmumi samazināsies par apmēram 29 miljoniem eiro.

Vislielākais izdevumu apjoms šā gada pamatbudžetā, kā katru gadu, plānots izglītības nozarei – izglītības iestāžu uzturēšanas un ar izglītību saistīto pasākumu finansēšanas programmām. Izdevumu apjoms šogad pirmo reizi pārsniegs 400 miljonus eiro, kas ir 38,8% no pamatbudžeta programmām paredzētā kopējā izdevumu apjoma.

Tāpat izdevumi salīdzinājumā ar pērno gadu pieaugs sociālajai palīdzībai un sociālajiem pakalpojumiem. Savukārt lielākais "grieziens" paredzēts dotācijai pašvaldības uzņēmumam Rīgas satiksme, kas šogad būs par 14 miljoniem eiro mazāka nekā pērn. Neraugoties uz saspringto finansiālo situāciju, paredzētas investīcijas arī infrastruktūrā. Ķirsis teic, ka līdzekļi paredzēti darbu pabeigšanai pie Brasas pārvada, kā arī Vanšu, Zemitāna un Deglava tilta. 

Budžeta paskaidrojuma rakstā minēts, ka sociālajai aizsardzībai atvēlēti 112,3 miljoni eiro, kas ir 10,8% no kopējiem izdevumiem. Lielāks finansējums šajā programmā bija tikai 2015. un 2016. gadā. Sociālajiem pabalstiem šogad paredzēts finansējums 12,8 miljoni eiro. Kopējais finansējums, kas paredzēts aprūpes mājās pakalpojumam 2021. gadā, būs 22,3 miljoni eiro, kas ir par 5,5 miljoniem eiro vairāk nekā 2020. gadā. 
Tāpat šogad pieaugs algas pirmsskolas skolotāju palīgiem par 70 eiro, par tādu summu darba samaksa palielināsies arī sociālajiem aprūpētājiem un sociālajiem darbiniekiem. Papildus atalgojuma palielinājumam 2021. gada budžetā plānotas papildu darbinieku amata vietas – 24 aprūpētāju un 2,5 medicīnas māsu amata vienības Rīgas sociālās aprūpes centros.
 

Būvniecība neapsīks

Savukārt investīciju programma šogad plānota 43,5 miljonu eiro apmērā. Atbilstoši noteiktajām prioritātēm 72,6% no investīciju programmas sastāda finansējums jaunu pirmsskolas iestāžu būvniecībai – 11,2 miljoni eiro, finansējums Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas B daļas 2. posma realizēšanai – 14,4 miljoni eiro un līdzekļi Brasas tilta pārbūvei – 6 miljoni eiro (tilta pārbūvi plānots pabeigt 2022. gadā). 

Būtiski līdzekļi atvēlēti arī līdzfinansējumam Eiropas Savienības struktūrfondu projektiem. Lielākais finansējums paredzēts satiksmes infrastruktūras objektiem – 56,5 miljoni eiro (55,6% no programmas izdevumiem). Nozīmīgākie projekti ir Salu tilta kompleksa atjaunošana, pārbūve un izbūve, satiksmes pārvads pār sliežu ceļiem dzelzceļa līnijā Rīga–Skulte ar pievedceļiem un Austrumu maģistrāles posma Ieriķu iela–Vietalvas iela izbūve. Skanstes teritorijas revitalizācijas 1. kārtai plānots atvēlēt 6,8 miljonus eiro.
Pašlaik Rīgas budžetu ir izskatījusi Finanšu un administrācijas komiteja. Ir iesniegts 21 priekšlikums – iesniedzējs ir deputāts Konstantīns Čekušins no opozīcijas partijas Saskaņa. Neviens no priekšlikumiem komitejas sēdē gan atbalstu nav guvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas